Skip to main content

Magyar feministák

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

A Feminista Hálózat szónokának beszéde az Öböl-háború elleni tüntetésen


Minden háború, az Öböl-háború is, a férfijogú társadalom legélesebb, legszélsőségesebb megnyilvánulása, ahol már leplezetlenül vérre megy a hatalomért vívott harc, ahol mindenképpen „győzni” kell, ahol a vereség rosszabb a halálnál (főleg ha névtelen katonák ezrei ontják vérüket, és azok kerülnek ki hősökként, akik harcba küldték őket).

Az Öböl-háború kizárólagosan a férfiak ügye – Szaddám, Bush, Mitterrand, Major és mások –, önhatalmúlag döntenek, és hadseregükre támaszkodva (pontos adatok hiányában is tudhatjuk, hogy ezek 99 százaléka férfi) akarják megoldani a helyzetet.
<
„Ha valaha a nők azon kiváltságoktól megfosztatnak, melyeket azért élveznek, mert őket gyöngébbeknek tartjuk, csak az nap kezdődnék elnyomásuk” – jövendölte Eötvös József a múlt század közepe tájt. A gyöngeség kiváltságától megfosztattak – már amennyiben valaha is volt nekik úgy általában –, s elkezdődött az alávetettség helyett elnyomásuk. Napjaink demokratikusabb viszonyai között megint újfajta elnyomásuk kezdődik, mint annyi más kisebbségnek (mely – tudni kell – nem mennyiségi fogalom, hanem társadalmi). Zsidók, cigányok, nők, proletárok kellemetlen meglepetéssel vehetik tudomásul, hogy a mindenható állam elnyomásmonopóliuma helyett most az erősebbek társadalmi elnyomásával találják szemben magukat. S mivel demokrácia van, egyet tehetnek: megszervezik magukat. A nőket kereső foglalkozásra kényszerítő, de szemérmetlenül kizsákmányoló s szemforgató módon Nőtanácsot, a közéletben női kontingenst felállító párt helyett valóságos érdekkifejező és -érvényesítő női szerveződések kellenek, ha a nők nem akarják magukat sokkal rosszabb helyzetben találni, mint amiben eddig voltak. A figyelmeztető jelek nem várattak magukra. A demokratikusan választott parlamentben, a politikai életben alig akadnak nők. A családról, a nők hivatásáról, a „Rendről” szinte csak férfiak vitatkoznak.

Az első mozgolódások az értelmiségi nők körül indultak, ahogy az első szabad szakszervezetek és az első pártkezdemények is az értelmiség köreiben szerveződtek. Először a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetén (TDDSZ) belül alakult feminista csoport. Majd a nyugati alternatív mozgalmak közé sorozódó, feminista tanokat közvetítő bölcsészkari speciális kollégium körül jött létre a Feminista Hálózat. Létesítéséről a közvélemény alighanem most szerzett tudomást, az Öböl-háború ellen tiltakozó tüntetés révén, melyről egy-két napilap címoldalon emlékezett meg, s – ha enyhe lekezeléssel is, de – tudósított a Tv-híradó.

A „Nő és a társadalom” c. 1990-es nyitott bölcsészkari szociológiai szemináriumon összesereglett az a pár tucat budapesti nő, akinek valami köze volt/van az alternatív mozgalmakhoz. Előadója volt Bollobás Enikő, a TDDSZ-es feministák ideológusa, aki oly dühödt vitára ingerelte akkor még MDF-es párttársát, Fekete Gyulát, majd később a magzatvédőket. Eljártak a Duna-mozgalom és a Zöld Párt, valamint az Autonómia Csoportba tömörült anarchisták lányai és asszonyai. De jöttek mások is: az önállóságuk mellé öntudatos emancipációt igénylők. Huszonhat nő – jórészt ennek a szemináriumnak a résztvevői – alapította meg 1990. június 8-án a Feminista Hálózatot. A mi politikai viszonyainkra oly jellemző módon „Hálózatnak” nevezték el magukat, bár amit a név sugall – hálózatba lazán összekapcsolódó sok kis szervezet –, nem létezik. Csak jó volna, ha lenne. De hát majdnem ugyanilyen volt a Szabad Kezdeményezések Hálózata, a Szolidaritás Szakszervezeti Munkásszövetség, sőt a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája is. Önmagukat megvalósító próféciák. Meglátjuk, mi lesz a Feminista Hálózatból: valóban hálózat, mint a Liga; szorosabb szervezet, mint az SZDSZ, vagy semmi. A Feminista Hálózatnak ma kb. 50 tagja van. Jelentős belső bázis híján külföldi – főleg nyugati – rokon szervezetekkel szőtt kapcsolatok révén erősíti magát. (Mások is így csinálták, s jól tették.)

Egyelőre a Nyugaton hagyományos feminista témákat tűzte napirendjére. Kb. 5000 aláírást gyűjtött az abortusz betiltása ellen, amikor a Magzatvédő Társaság offenzívába lendült; mintegy 25 tagjával és szimpatizánsával tüntetést rendezett a lengyel követség előtt a lengyelországi abortusztörvény elleni tiltakozásul, s a „Nők elleni erőszak” nemzetközi napján, 1990. november 25-én a Műegyetem „R” Klubjában (sok hajdani féllegális rendezvény patinás színhelyén) tartott összejövetelt.

Bár kétségkívül meggyőződésükből és érzéseikből fakadt, mégis a nyugati alternatív mozgalmakat követte az Öböl-háború elleni tüntetés is.

A magyar feministáknak igen sok dolguk lesz. A kormány és a kormánypártok nem jelentéktelen részének konzervatív, tekintélyelvű politikai iránya még sok kedves meglepetést tartogat; a szűkülő és kíméletlenedő gazdaságból máris előzékenyen tessékelik kifelé a női munkavállalókat. Nagy szükség lenne rá, hogy a Feminista Hálózat rátaláljon az emancipációt kívánó hazai nők legfontosabb érdekeire, legégetőbb problémáira, melyek alighanem mások, mint a fél évszázaddal előbbre járó nyugatiaké.

A Feminista Hálózatnak egyelőre nincs postafiókja. Szívesen közvetítünk: ha olvasóink érdeklődnek munkájuk iránt, s kapcsolatot keresnek velük, írjanak szerkesztőségünk címére, s a leveleket továbbítjuk.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon