Skip to main content

Mikiegerek parlamentje?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Dánia


Ha e sorok írója nem kifejezetten az Európa parlamenti (EP) választások megfigyelésére utazott volna Koppenhágába, talán észre sem vette volna az utcákon, hogy kampány van. Merthogy nagyon nem volt: néhány poszter a lámpaoszlopokon, pártemblémák a buszmegállókban, egy-két cikk az újságok 6–7. oldalán. De a tévében sem vitázták agyon magukat a jelöltek. Nyugodt érdektelenség. Jellemző adalék, hogy az embereket az egész választásból az izgatta leginkább, bekerül-e a parlamentbe a szociáldemokrata miniszterelnök menyasszonya, egyben a radikális liberális párt listavezetője. Bekerült.

Mint ismertes, Dánia csak másodszori nekifutásra lett az Európa Unió tagja, s a dán közvélemény továbbra is megosztott ennek hasznosságát illetően. De még több a kétely a parlament és az ott működő képviselők szerepével kapcsolatban. Erre utal az a nemcsak Dániára jellemző tendencia is, hogy a pártok azokat a személyeket állítják EP-képviselő jelöltnek, akik otthon már leszerepeltek vagy kellemetlenné vált jelenlétük: hadd parkoljanak csak Strasbourgban, ne zavarják a hazai vizeket („ez a mikiegerek parlamentje” – így tolmácsolta a köz vélekedését a dán TV2 országosan sugárzott belpolitikai adásainak egyik szerkesztője).

Az EP-választásra mégis odafigyelnek mind a 12 tagországban: mindenütt előzetes megmérettetésként, az elkövetkező önkormányzati vagy parlamenti választásokon várható választói magatartás előrejelzéseként kezelik. Dániában a felmérések alapján a június 9-i szavazásra a polgárok 50-53%-át várták, ami a parlamenti szavazások 85-90%-os arányához, illetve az önkormányzati választások 70%-os arányához képest valóban nem tekinthető magasnak. De az EP-választáson Dániában ez a megszokott részvételi arány: 1979-ben 47,8%, 1984-ben 52,4%, 1989-ben 46,2%, 1994-ben pedig 52,0% volt a megfelelő adat. Az EP-választáson azonban nincs érvényességi korlátozás, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többségi elv alapján – azé a mandátum.

Dániának 16 hely jutott az Európai Parlamentben a jelenlegi 518-ból, s az eddigi 6-tal szemben most 8 parlamenti párt és 2 mozgalom indította el 183 képviselő-jelöltjét. Az 1989-es eredmények változása a belső dán erőviszonyok eltolódását jelzi. A kormányzó szociáldemokrata párt az európai választások nagy vesztese: csak a szavazatok 15,8 százalékát kapta meg, szemben a mostanit megelőző euro-parlamenti választásokon elért 23,3 százalékkal. A liberálisok 18,9 százalékos aránnyal (előző eredményük 16,6 százalék) lettek a legerősebb párt, megelőzve a konzervatívokat, akik most 17,7 százalékos eredményt értek el az előző 13,3-del szemben. A szociáldemokraták egy euro-parlamenti mandátumot elvesztettek a korábbi négyből, a liberálisok és a konzervatívok viszont egy-egy mandátummal többet nyertek, így négy, illetve három képviselőt küldhetnek az Európa Parlamentbe. Az Európai Unió ellenfelei összesen 25,8 százalékot értek el: az Európai Unió-ellenes Mozgalom szavazatai jócskán megszaporodtak a szamóca-jelvényt viselő, szintén Unió-ellenes Június mozgalom szavazatai révén.

Az előrejelzéseknek megfelelően jelentősen csökkent tehát a kormánykoalíciót alkotó két párt támogatottsága: az évtizedek óta kormányzó Szociáldemokrata Párté és a Centrum Demokrata Párté (CD), olyannyira, hogy ha a választók a parlamenti választáson is így szavaznának, a CD még a dán parlamentbe kerülés 2%-os küszöbét sem tudná átlépni. Előretörtek viszont a liberális pártok, a jobboldali beállítottságú „anyapárt”, a Venstre s a belőle néhány éve kivált kispárt, a szociálliberális radikálisok tömörülés. A viszonylag fiatal, az abortuszvita idején született Kereszténydemokrata Párt eddig sem volt igazán számottevő erő a dán politikai életben, s most sem jut képviselethez az Európai Parlamentben. Ugyancsak gyengén szerepelt a szélsőjobboldali protesztpártként alakult fasisztoid csoport, az osztrák Haider-mentalitással rokon Haladó Párt.

Bár a dán politikusok jórésze csöppet sincs meggyőződve az új Európa Parlament hatékonyságáról, alig hiszi, hogy ez számukra több, mint szimbolikus testület, a kelet-európai megfigyelők számára annál nagyobb vehemenciával bizonygatták az Európa-politika s általában a demokrácia, az alkotmányos berendezkedés, a közvélemény-kutatás fontosságát. A dán Centrum Demokrata Párt és a dán külügyminisztérium által rendezett szeminárium tekintélyes előadói megkülönböztetett figyelemben részesítették például a román parlament Nagy Románia párti tagját, minden bizonnyal abból a feltételezésből kiindulva, hogy ők azok, akik tiszta lappal indulva „tanulhatják újra” a demokratikus euroválasztás funkcióit.

(Koppenhága)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon