Skip to main content

Mondd, mi érlel?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Második olvasat


Sok vagy kevés?

Azt, hogy 17 százalék ebben az összefüggésben nem sok, a vizsgálat elemzői minősítik így. Fogadjuk el! Elvégre a közvélemény szokásos reakcióit, hullámzásának amplitúdóját ők ismerik. Ráadásul a válaszok arról tanúskodnak, hogy a rokonszenvvesztés nem lépi át azt a küszöböt, ami a kérdezett választását megrendítené. Vagyis (egyelőre) a szavazópolgár favoritjából kicsit kiábrándult ugyan, de azért őt választaná.

Ami az MDF-et illeti, a lanyha reagálás aránylag könnyen megmagyarázható. Híveinek táborát 1990 óta annyi vihar tépte, sorvasztotta, hogy a még most is hűségesek alaposan megedződtek. Újabb meg újabb kínos ügyekkel már nehezen tántoríthatók el. (Az esetleges belső osztódást ezúttal nem érintjük.) A Fidesz helyzete talányosabb. Hiszen a fiatal demokraták éppen folttalan tisztaságukat hangsúlyozták, nem is sikertelenül. Híveik nem szívesen veszik tudomásul a pöttyöket. A Medián elemzője épp ezért tételezi fel, hogy most, 1993-ban sem hűvös mérlegelés alapján, hanem inkább szívükre hallgatva választanak. (Székháztáji, Magyar Narancs, 1993. jún. 3., Ártott-e valakinek a székházügy? Népszabadság, 1993. jún. 3.)

A május végi telefonos közvélemény-kutatás azonban a székházügy hatásától függetlenül is rávilágított a pártok potenciális szavazóbázisának némely sajátosságára.

Ki figyel oda?

Az ember azt gondolná, hogy legkevésbé azok figyeltek föl a székházügyre, akik politikai apátiába süllyedtek, s nem kérnek egyik pártból sem. De az adatok nem ezt mutatják! A nagyvárosi választópolgároknak durván a fele azt állította, hogy semmiről nem hallott. Ám e sokaság legnagyobb hányada Fidesz-szavazónak vallotta magát. Csak az MDF és a Fidesz szavazóbázisára jellemző, hogy e pártjuk számára kínos ügyben a tájékozatlanok aránya jócskán felülmúlja a tájékozottakét. Persze, ezt nem kell egészen elhinni! Csak az biztos, hogy mit mondott a kérdezett a telefonba. Bizony meglehet, hogy sokan hallottak valamit, ám kellemesebbnek érezték, ha gyorsan elhessentik ezt a valamit, mintsem hogy számot vessenek a kínos tényekkel, s újra kelljen gondolniuk a már kialakított véleményüket. Nem mintha az efféle elhárítás kizárólag a Fidesz- és MDF-szimpatizánsokra korlátozódna…

A székházbotrányról informáltak és nem informáltak nagyjából egyenlő arányt képviselnek az SZDSZ, a kisgazdák és a kereszténydemokraták táborában, valamint a pártok között bizonytalankodók körében. Őket persze nem érinti érzékenyen a dolog. Egészen más képet mutatnak viszont az MSZP szavazói. (Hozzájuk nagyon hasonló az egyéb, azaz a parlamenti frakciót nem alkotó pártok felé fordulók különben piciny csoportja.) Ők látszanak a legaktívabban politizálóknak, a leginkább alapos tájékozódásra, mérlegelésre törekvő polgártársainknak.

Persze ezekhez a válaszokhoz is hozzá kell számítani a személyes érintettséget, amit a Fidesz- és MDF-hívekről alapos okkal feltételeztünk, csak éppen fordítva. Az 1990-es választás nagy vesztesei joggal figyelnek féltékenyen a diadalmasan feltörekvő Fideszre és a nagy ’90-es győztesre, az MDF-re. Ha valami eljut hozzájuk a pikáns hírekből, nyilván szívesen keresnek bőségesebb tájékoztatást, semmi okuk rá, hogy meneküljenek az effajta tényéktől. A szavazótáborok közötti markáns küönbségek azonban aligha magyarázhatók pusztán e motivációs variánsokkal…

Eltitkolhatatlan feszültségforrás

Az első szabad választásokról s a nyomukban felálló első legitim kormányzásról nem győzzük – sőt, nem győztük – mondogatni, hogy bizonyos fokig félreértéseken alapultak. Az ország népe az előző rendszert szavazta le, de nem egészen megalapozott várakozások és remények jegyében. A piac jogi és ideológiai felszabadításától, a nyugati demokráciákhoz hasonló politikai intézményrendszertől a választók elsöprő tömegei azonnali boldog beteljesülést reméltek. A pártok kiforratlan alakulatok voltak, többnyire a választás után keresték politikai arculatukat és stabil bázisukat.

Félreértés azonban az 1994-es választás küszöbén is akad még bőven. Az 1990-ben legjelentősebb két párt, a kormányzó MDF és az ellenzéki SZDSZ egyenletes ütemben közepessé zsugorodik, a két egyre növekvő pártnak, a Fidesznek és a Magyar Szocialista Pártnak a társadalmi bázisa viszont homlokegyenest ellenkezője a programjuk szerint hozzájuk hasonló, nagy múltú nyugat-európai demokratikus pártokénak. A vezetői és programja szerint tiszta liberális Fidesz, amely nyilvánvalóan a versenyképes és egyéni győzelemre törekvő erők politikai képviselője, nem elhanyagolható részben a legkevésbé épp versenyképességükkel tündöklő, csalódott, valóságtól menekülő szavazók voksaival realizálhatja csak népszerűségét. A szolidaritást hirdető MSZP – ezt a közvélemény-kutatás is megerősíti, ahogy a múlt heti Beszélőben a Szonda Ipsos vizsgálataira alapozva feltételeztük – viszont jórészt épp a diadalmas elit felé törekvők, az ésszel élők, az érdekeik szerint mérlegelők támogatását élvezi.

Hozzáfűzhetjük mindehhez még azt, amit Bokor Ágnestől a Magyar Hírlapban olvashattunk: a pártok szavazóbázisát nem változtatja jelentősen a pártvezérek egyéni teljesítménye. (A pártok és a politikusok népszerűsége, 1993. jún. 11.) Vagyis sem a párt morálisan elfogadhatatlan húzásai, sem a vezetők személyes varázsa, avagy varázstalansága nem fordítja meg a szavazók hajlandóságát. Hát akkor mi a csuda befolyásolja őket?

Nem tudják, csak teszik?

Én azonban – Bokor Ágnessel ellentétben – azt sem hiszem, hogy egy párt egészének teljesítménye elégséges magyarázatul szolgál a választók véleményének alakulásához. Nyilván nem hanyagolható el teljesen, de pl. az MDF és az SZDSZ népszerűségi görbéjének hasonlósága rácáfol erre az állításra. Hiszen a kormányzati szerepet nem játszó ellenzéki SZDSZ teljesítménye – szemben a kormányzó MDF-ével – egyszerűen nem értelmezhető. (Az önkormányzatokban betöltött szerep az országos felelősséggel nem vethető össze ilyen egyszerűen!)

Érdektudatosságon, ésszerűségen kívül a politikai választások merőben irracionális ízlésbeli, kulturális és attitűdfaktorokat tartalmaznak, amelyek nagyon nehezen változnak. Legalábbis ezt sugallják a kezdő demokráciában különösen izgalmas, rendszeres közvélemény-kutatások.


Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon