Skip to main content

Motorizált Duna-korzó

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A város összehangolt „ökológiai” egység, és csak ideig-óráig viseli el, ha az összhangja felborul. A természetes védekező reakciók csak egy bizonyos határig működnek, egy idő után bekövetkezik a hanyatlás, a város lakhatatlanná válik. A város nem csupán építményeket, közműellátást és közlekedési hálózatot jelent, hanem életteret is, amelyben nemcsak dolgozunk, vásárolunk, utazgatunk, de jól is érezzük magunkat.

Környezeti demagógia

A mai városrendezési propagandából már nem hiányozhatnak az „ökológiai” hivatkozások. Gegessy Ferenc polgármester, aki a IX. kerületet az expo bejáratának keresztelte el, ugyancsak szívesen hivatkozik környezetvédelmi szempontokra. „Ha behunyom a szemem, és magam elé képzelem, hogy fog kinézni 1996-ra a kerület: látok egy közlekedéstől tehermentesített Ferencvárost… a kamionok nem az Üllői úton és a Ferenc körúton járnak, a Soroksári útról eltűnik a teherpályaudvar, helyén csak park és fű lesz, már ez is óriási előny; de látok egy belvárosi színvonalú Duna-partot is…” A városrész nagyszabású rendezési terve azonban csak részben igazolja a polgármester álmát, és az egyébként állandóan módosuló tervekből csak egy látszik világosan: a városrész lakóinak érdekeit alá fogják rendelni a kétes értékű városrendezési szempontoknak, és „természetesen” a világkiállításnak. Az a kb. 20 hektáros terület, amely most a Petőfi híd és a Déli vasúti összekötő híd közötti részen felszabadul, a korábbi tervektől eltérően egy sűrűn beépített kereskedelmi-irodai övezet lesz, amelyet a vállalkozók vásárolhatnak meg, és a telekeladásokból így befolyt összegeket az expóra költik. A tervekben szerepel a (jelenleg a Szabadság híd után a Közraktár utcába torkolló) alsó rakpart meghosszabbítása a tervezett Lágymányosi hídig. A híd, amelynek az alternatív városfejlesztők eddig többnyire csak a budai oldalra kifejtett hatását elemezték, a pesti oldalon egy óriási forgalmi központot hoz létre a becsatlakozó M5, a Soroksári út, valamint a Hungária-gyűrű révén, és Kelet-Magyarország teljes forgalmát a Belvárosra zúdíthatja a rakparti út segítségével.

A rakparti út, amely a főváros megbízásából az expóra elkülönített keretből épül, és amely a rendkívül nagy környezetszennyezést okozó Közraktár utcai forgalmat lenne hivatva „mérsékelni”, használhatatlanná teszi a városrész egyetlen kicsi, de értékes parkját, a Nehru parkot. A tervek szerint a rakparti út a parkot teljesen elzárná a Dunától, és két forgalmas főútvonal közé szorítaná. A rakparti utat az ökológusok kedvéért felülről egy sétánnyal lefednék, így a kipufogógázok és a zaj nem közvetlenül, csak az állandó dunai légáramlattal jutnának el a sétálókhoz. Igaz, az utat a teljes átmenő forgalom használná, a parkot viszont csak a helybeliek.

„Egységes koncepciók”

„Míg a fejlett országokban a településen kívüli és a városon belüli egységes közlekedési koncepció alkalmazása a motorizáció kezdetével kiment a divatból, Magyarországon még ma is ennek az elméletnek az áldozatai vagyunk” – panaszolja Miklóssy Endre, a VÁTI városrendező építésze. Ennek az elméletnek a következménye az, hogy a centrumon keresztülmenő forgalmat terveznek, amelyből leágaznak az egyes városrészeket megközelítő főútvonalak. Éppen ezért a várost akadálytalanul átszelő utak (mint például az észak–déli átmenő forgalmat kiszolgáló rakpartok) válnak a „legértékesebbekké” a forgalom szervezői számára. Másféle megközelítésre lenne szükség. Csak azokat a gépkocsikat kéne a belső városrészekbe beengedni, amelyeknek kifejezetten ott van dolguk. Ezt pedig az átmenő forgalom megszüntetése, és elsősorban az átmenő utak kapacitásának csökkentése révén lehetne a legkönnyebben elérni.

Akik a Duna-parti forgalmat duzzasztják, figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a város frisslevegő-utánpótlását a Dunától kapja, a hideg és meleg levegő cserélődése a Duna közvetítésével történik. A rakparti gépkocsiforgalom az általa okozott szennyeződéssel útját állja a város belső részeibe áramló friss levegőnek. A VÁTI tervezője szerint a rakparti forgalom létjogosultsága is megkérdőjelezhető, hiszen egyáltalán nem kapcsolódik azon városrész forgalmába, amelyen áthalad, és csak bonyolult műszaki megoldásokkal kivitelezett úton lehet ráhajtani a hidakra is.

Modern telekspekuláció

A ferencvárosi teherpályaudvar megszűnésével a város egyik legértékesebb területe szabadul fel. Ennek a Csepel felé szélesedő Duna-parti teleknek az értékét elsősorban az adja, hogy beépítetlen. A legtöbb európai fővárosban a folyópartokon, rakpartokon növényzettel beültetett parkövezetek vannak. Nekünk olyan fővárosunk van, ahol a növényzettel borított felület nagysága a 15 százalékot sem éri el. A közlekedési és az ipari területek, a sűrűn beépített lakóterületek összefüggő csápokat alkotnak, a zöldterületek viszont csak kisebb szigeteket. Különösen hátrányos helyzetben van a Belváros, ahol olyan mértékű a légszennyeződés, hogy egyetlen üres telket sem szabadna beépíteni.

A múlt század közepétől kezdve elsősorban a telekspekuláció miatt építették be a pesti Duna-partot. A rakpartok mai formájukat a hajóforgalom növekedése következtében nyerték el. Igaz, hogy elsősorban a korábbi árvizekre (különösen az 1838-asra) hivatkoztak, de valójában az történt, hogy a partokat a hajózási társaságok vették meg, és azok a part menti telkek eladásából építették meg a rakpartot, és nyerték vissza a vételárat. Ugyanez a helyzet a világkiállítás céljait szolgáló beépítéssel is, amely a múlt századival vetekedő telekspekulációnak tekinthető, dr. Radó Dezső, a Budapesti Városvédő Egyesület alelnöke szerint. Pedig ez a terület fekvésénél fogva kiválóan alkalmas lenne egy második Városliget kialakítására. A fulladozó kerület és a Belváros számára 1 köbméternyi lombfelület 590 g oxigént termel, és csaknem ugyanennyi széndioxidot köt le egy vegetációs időszakban és ugyanakkor 3,5 kilogramm szennyezőanyagot is megszűr. A védősávnak óriási szerepe lenne a zaj csökkentésében, a szélsőséges meteorológiai viszonyok mérséklésében, például 6-8 decibellel csökkentené a zajokat és jó néhány celsius fokkal a kánikulai meleget. Egy ilyen méretű zöldterület jótékonyan befolyásolná az egész pesti síkság környezeti viszonyait, nem beszélve arról, hogy kedvezően eltakarja a Soroksári úti ipari övezet épületeit, amelyek lebontására várhatóan még évtizedekig várhatunk. Nem lenne lebecsülendő a zöldterület rekreációs hatása sem. Az egyhangú városi környezet szabályos függőlegeseit és vízszinteseit megtörik a pihentető zöld szabálytalan vonalak.

A volt ferencvárosi pályaudvar területének parkosítása csaknem a csepeli szigetcsúcsról a Szabadság hídig tartó összefüggő zöldterületet hozna létre. Ha az átmenő forgalom rakparti fenntartásáról – amely M0-ás teljes átadása után amúgy is feleslegessé válik – lemondanának a tervezők és a város fejlődését irányító politikusok, nemcsak a Közraktár utca, vagy Soroksári út forgalmának csökkenése lenne várható, de megindulhatna egy embercentrikusabb belvárosi átalakulás is, amely aztán a belvárosi forgalom csökkenését is eredményezhetné.

A mai önkormányzatok azonban kényszerűségből vagy „előnyös” ellenszolgáltatások ellenében éppúgy alárendelik a helyi érdekeket a központi terveknek és koncepcióknak vagy a közvetlen gazdasági előnyöknek, mint elődeik, a tanácsok. A Belső-Ferencvárosban kialakított forgalmi elképzelések, a sétáló utcák rendszere nem tudja pótolni azt, amit a városrésznek a Dunával való természetes kapcsolata jelentene. A forgalom elől elzárt, kereskedelmi központokká átalakított utcasorok nem a felüdülést, a kikapcsolódást, a megújulást, hanem mindenekelőtt az új vállalkozói réteg gyors meggazdagodását segítik – hiszen ezekben az utcákban nemhogy fák, de még padok sincsenek. Az üzleti forgalom növekedése egyébként a szomszédos utcákig eljutó gépkocsiáradat növekedésében, a foghíjak kereskedelmi célú beépítésében, parkolóhelyek és mélygarázsok építésében mutatkozik meg. Hovatovább az utolsó kis zöldterületek is eltűnnek, és a Duna-parti korzók luxus szállodáinak körzetéből éppen a városrész lakói szorulnak ki.
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon