Skip to main content

Nóta a gyárcsarnokban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Téli utazás – Pozsony


A január elsejétől önállósodó Szlovákia a külső szemlélő számára furcsa képet nyújthat. Az országot eufóriával vegyes letargia, felhőtlen optimizmussal kevert katasztrófahangulat üli meg. És a szorongás. Minden áttekinthetetlen, megfoghatatlan. Mindenki tanácstalan. Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt egyik vezére szerint a szlovák nemzet mindig megijedt az elért célok előtt, s a politikusoknak kell ráébreszteni őt kötelességére. Ezt ma sokan, sokféleképpen teszik.

Svájc vagy Balkán?

Marián Tkac, a Szlovák Állami Bank jövendő vezérigazgatója töretlenül optimista. Véleménye szerint Szlovákiának minden esélye megvan arra, hogy rövid időn belül Svájc vagy kis „ázsiai tigris” legyen belőle. Állítása bizonyítékául mindig a fasiszta szlovák állam példájára utol, amikor is az akkori szlovák korona árfolyama a svájci frankéval vetekedett, de legfőbb érve a szlovák nép dolgossága, szorgalma, az ország kedvező fekvése, turistacsalogató látványosságai és a külföldi szlovákok várható segítsége. Az immár hatodik pártját nyűvő, StB-ügynökként regisztrált adó- és költségvetési szakember (CSKP, Szabadságpárt, Nyilvánosság az Erőszak Ellen, Kereszténydemokrata Mozgalom, Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom, A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom) nem fél sem az inflációtól, sem a hiányos költségvetéstől, s azokat a gazdaságélénkítés természetes, sőt szükséges velejárójának tartja.

Tkac nemrég arra figyelmeztette a szlovákiai polgárokat, hogy ne tegyék pénzüket külföldi bankokba, mert könnyen elveszthetik. Amikor egy újságíró megkérdezte, hogy netán a határok lezárását tervezik, nemmel válaszolt, ám fönntartotta korábbi állítását. Az új szlovák bankélet leendő első embere szerint a gazdaság alappilléreit a volt szocialista nagyvállalatok, a nagyüzemi mezőgazdaság és a fegyvergyártás fogja képezni. Summa summarum, Marián Tkac nem fél a jövőtől, a lakosságot pedig szorgalmas munkára buzdítja.

A lakosság azonban fél, s kénytelen szorgalmasan kuporgatni. December elsejétől megduplázták a buszjegyek árát, január elsejétől megszüntetik a kedvezményes vasúti jegyeket, megszüntetik az eddigi állami szociális hozzájárulást, bevezetik a kétkulcsos hozzáadott értékadót, növelik a kötelező társadalombiztosítás összegét, tervezik az iskolai hozzájárulás csökkentését, a gyógyszerek és a gyógyítás térítésmentességének átértékelését, a szociális segély és a munkanélküli-segély vagyontalansághoz kötését. A vállalkozók az újraállamosítástól és a kisüzemek megfojtásától tartanak, a külföldi tőke ellentmondásos gazdasági és politikai helyzet miatt bizalmatlan. Sokuk szerint Szlovákiában erősen központosított, tekintélyelvű posztkommunista rezsim van kialakulóban. A privatizációt teljesen leállították, beszüntették a mezőgazdasági kisvállalkozók számára eddig folyósított támogatásokat, fölpezsdültek a kapcsolatok az arab fegyver- és pénzvilággal, diadalittasan visszatért a hatalomba a szocialista vállalatvezetési gárda, érvénybe lépett az állami tulajdon dominanciájára épülő új szlovák alkotmány stb. Hiába figyelmeztetnek az ellenzéki liberális és kereszténydemokrata közgazdászok, hogy az országban balkáni állapotok vannak kialakulóban, s az eredmények ismét nem a nyereségességtől, hanem a minisztériumi kapcsolatoktól függenek. A cseh bankszakemberek szerint a föderáció megszűnésével Szlovákia évente mintegy 40 milliárd koronától esik el, s ezt a hatalmas összeget nincs mivel pótolnia. Így talán nem véletlen, hogy a szlovák kormány egyik minisztere kijelentette: pénzre van szükségünk mindenáron, ha kell, akár a kábítószer-kereskedelemből is. Ne feledjük: a jelenlegi szlovák vezetés nagy része fegyvergyártási múltjából kifolyólag legfőképp olyan kiváló szíriai, palesztin, líbiai, ukrán, szovjet és egyéb (volt) kapcsolatokkal rendelkezik, melyek még a szlovák fegyvergyártás fénykorában köttettek, miközben a fejlett Nyugathoz való kapcsolódás szándéka alig-alig pislákol. Nemrég Dusan Slobodník iskolaügyi miniszter és Jozef Tuchyna belügyminiszter titkos tárgyaláson vett részt Ukrajnában. Hogy mi volt megbeszélésük témája, gondosan titkolják. Biztos, hogy ez sem járul hozzá a lakosság biztonságérzetének növeléséhez. Ellentmondásos információk birtokában várják január elsejét, s többségük már csak abban bízik, hogy Vladimír Meciar majdcsak elintézi valahogy a dolgokat.

Legyőzzük ellenségeinket!

A karizmatikus kormányfő meg is tesz mindent azért, hogy lelket öntsön a bizonytalankodó lakosságba. Meciar rendkívül szívesen jár gyárlátogatásokra, s nemegyszer maga is dalra fakad az őt üdvözölni kivezényelt asszonykórus tagjaival. A miniszterelnök kedveli az anekdotákat, és politikai tárgyalási során aratott apró győzelmeivel, a szlovák érdekek védelme idején szerzett tapasztalataival kápráztatja el közönségét. Gyakran hangsúlyozza, hogy napi húsz órát dolgozik a nép érdekében, hogy minden miniszterét az ájulásig hajtja, hogy a kormánytagoknak nincs joguk sem szünnapra, sem szabadságra, s nem felejti el megemlíteni, hogy fizetésük nagy részét karitatív célokra fordítják. Meciar tudatosan építi a „nép bölcs, ám egyszerű vezére” képet, s ennek csak egyik eszköze a gyárcsarnokban zengett nótaszó.

A választásokon győztes Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) vezetője azonban nem csupán a nép nyugalmát szolgáló biztonságérzetet próbálja nyújtani. Tudja, hogy az óhatatlanul felmerülő gazdasági és államjogi nehézségek idejére a lakosság egy részének világos és könnyen felismerhető ellenségképekre van szüksége. A föderáció megszűnéséig e szerepet kiválóan töltötték be a csehek és az „elcsehült” prágai szlovákok, ám január elsejétől új ellenfelek után kell nézni. Az eddigi megnyilatkozásokból világos, hogy ezek az országon belül a megállás nélkül „okvetetlenkedő” Carnogursky-féle kereszténydemokraták és a szűk látókörű „nem lojális” magyarok lesznek. Meciar szerint ők azok, akik gátolják a „bölcs” (Meciar kifejezése) kormány tevékenységét, külföldön Szlovákia rossz hírét keltik, és vagy a történelem szemétdombjára, vagy annak panoptikumába valók. A kormányfő ugyanakkor nem hagy kétséget afelől, hogy Szlovákia befeketítésén erőteljes külföldi érdekcsoportok is dolgoznak, többek között a „magyar lobby”, a csehszlovákista föderalisták és bizonyos közelebbről meg nem határozott külföldi, nemzetközi érdekcsoportok. Szlovákiának tehát van mit „tennie”, hogy valamennyi ellenségét legyőzze – sugallja Meciar, s erre a feladatra csupán erős emberek alkalmasak, hangzik a ki nem mondott végkövetkeztetés. Ezért szükséges a sajtó „önszabályozása”, a máskéntgondolkodók kitelepítése (mint azt az oktatásügyi miniszter írta nemrég), az állam és az egyház intézményes összekapcsolása, a kormány hatáskörének állandó növelése. Ha minden hatalom kezünkbe kerül, legyőzzük ellenségeinket, és Szlovákiára fényes napok virradnak – sulykolja Meciar, s a lakosság egyelőre hisz neki.

„Harmadik út” – de hová?

A hatalom persze nem csupán megmutatja az ellenségképeket, hanem konkrét lépéseket is tesz ellenük. A front egyik szakasza például a nagyszombati keresztény egyetem. Dusan Slobodník, a volt Hlinka-gárdista miniszter megpróbálta leváltani a kommunista börtönöket is megjárt rektort, kicseréltette irodája zárát, rendőröket hívatott az egyetemre, zárolta annak bankszámláját, sőt törvénymódosításra is készül. A HZDS törvénymódosítás révén alig három hónap alatt teljesen bekebelezte az addig úgy-ahogy független rádiót és tévét, valamint gazdasági eljárást indított több ellenzéki jellegű napilap ellen. A közértben az 1968-as normalizációt is meghaladó mértékű tisztogatás indult, s az államapparátusból tömegével, indoklás nélkül bocsátják el az alkalmazottakat. Boguslav Piatko, a tévé egyik főszerkesztője rendeletben tiltotta be a magyar nyelvű adásban a magyar helységnevek használatát. Ezt legutóbb Pezlár elvtárs, a kommunista párt ideológiai titkára tette meg. A közlekedési miniszter körlevélben utasította beosztottait a magyar nyelvű helységnévtáblák eltávolítására. A kulturális miniszter költők ellen indíttat bírósági eljárást, az iskolaügyi tárca vezetője a határokon túlra küldi az ellenzéket, a kormánypárt korábbi szóvivőjéről kiderül, hogy egy Tito-kitüntetés büszke tulajdonosa. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Meciar győzelmével visszatért az a réteg, mely 1989 előtt is birtokolta a hatalmat. Szlovákiában ma újabb „normalizáció” folyik, s bár formálisan többpártrendszer van, megindult a totalitárius viszonyok restaurációja. Az emberek pedig hallgatnak: sohasem voltak meggyőződve arról, hogy a szocialista és kommunista rendszer eleve rossz.

Szlovákia az úgynevezett „harmadik utat” választotta, s az állampolgároknak egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy ez az elképzelés zsákutcába vezet. Sőt, támpontjuk sincs, hogy ezt fölismerjék. Most, hogy egyre erősödik a központosított, tekintélyelvű posztkommunista rezsim uralma, s egyre súlyosabb a torz ideológia nyomása, lassan szertefoszlanak a maradék követendő morális és demokratikus politikai értékek is. Lassan már csak egyvalamihez lehet csatlakozni: Meciar nótázásához a gyárcsarnokban.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon