Skip to main content

Október 28. után

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az október 28-i tízezres Vencel téri tüntetés csalódást okozott az újságíróknak és a külföldi megfigyelőknek. A magyarországi és a lengyelországi demokratikus változások idején, és főleg akkor, amikor az NDK-ban – amelynek gazdasági és politikai rendszere a leginkább hasonlít a miénkéhez – a demokrácia követelése elementáris erővel napfényre tör, mindenki arra gondol: miért Csehszlovákia tart a leghátrébb Európa eme szegletében.

Az október 28-i tüntetés azt legalább bebizonyította, hogy a független mozgalom hatása nem csökkent, a tüntetők száma körülbelül ugyanannyi volt, mint januárban Jan Palach hősi halálának 20. évfordulóján, és két-háromszor nagyobb, mint augusztus 21-én, amikor a hatalom igyekezett fenyegetéseivel visszarettenteni a polgárokat. A fenyegetések most sem maradtak el, néhány ellenzéki aktivistát már előzőleg letartóztattak. A tüntetéssel szemben alkalmazott represszió, megítélésünk szerint, aránylag vissza volt fogva, nem volt könnygáz, nem voltak kutyák és vízágyúk, bár mindez készenlétben állt. Az „engedetlenek”, akik késő délután a város különböző pontjain összegyűltek, persze megkapták a gumibotozást. A tüntetők teljes létszámát körülbelül húszezerre becsüljük. A transzparenseken olvasható feliratok igazi politikai érettségről tanúskodtak: „Szabadságot a politikai foglyoknak!”, „Itthon vagyunk!”, „Éljen a Charta ’77!”, „Éjen Havel!”, „Szabad választásokat akarunk!”, „Nem akarjuk Jakest és Stepant!”, „Új kormányt akarunk!”. Még aznap este szabadon engedték a 359 előállított személy nagy részét, 148 személyt még két napig fogva tartottak. Ellenük eljárást indítanak a közrend megzavarásának vétsége miatt, ez hat hónap börtönt vagy 20 ezer korona pénzbírságot jelenthet.

A demokratikus mozgalmak erejének vagy gyengeségének felméréséhez meg kell vizsgálnunk e mozgalmak társadalmi bázisát. Igaz, hogy a Charta ’77 és a VONS (az Igazságtalanul Üldözöttek Jogvédő Bizottsága) tizenkét éven át magányosan küzdött az emberi jogokért, de két-három éve kiléptek a gettóból. Új csoportok kulturális, ökológiai, vallási és emberi jogi és politika csoportok alakultak az anarchistáktól az erőszakmentességet hirdetőkig.

A négy legfontosabb, ötszáztól ezerig terjedő létszámú csoport: a Polgári Szabadságért mozgalom, (HOS – liberális-demokratikus csoportosulás), az OBRODA (Kikelet) szocialista klub a peresztrojkáért, amelyben a kommunista párt 1968 után kizárt tagjai vesznek részt, a Csehszlovák Demokratikus Kezdeményezés, amely nemrégiben kapcsolatba lépett a Magyar Demokrata Fórummal; s végül a Független Egyesület a Békéért, amelynek célja a társadalom demilitarizálása.

E szervezetek tagjai főleg fiatal munkások, akik egyre nyíltabban tiltakoznak a politikai rendszer kártékony kulturális, ökológiai és gazdasági hatásai miatt. Az idősebb munkások és alkalmazottak, akik már jobb módban élnek, sokkal óvatosabbak, de kritikus szemléletüket ők is megőrizték. A legaktívabb az értelmiség, főként a kultúra és tudomány területén dolgozók; ez utóbbiak fejezték ki szolidaritásukat a szlovák demokraták iránt, akik ellen Pozsonyban bírósági eljárás folyik, és a Lidové Noviny című független folyóirat nemrég bebörtönzött két munkatársa, Jan Ruml és Rudolf Zeman iránt. Ők hoztak létre a Független Értelmiség Körét, tevékenységük eredményeként pozitív változások kezdődtek a Nemzeti Fronton belül működő kis népi és szocialista pártokban; ők kezdeményezték a Cseh Filharmonikusok bojkottját a rádió és televízió ellen, mert diszkriminálták azokat a művészeket, akik csatlakoztak a Néhány mondat című felhíváshoz, amelynek egyébként már több mint 38 ezer aláírója van. Mindez azt mutatja, hogy a csehszlovákiai társadalmi mozgalmak bátorságát és harckészségét nem lehet csupán az utcai megmozdulásokon lemérni.

(Prágai levelezőnktől)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon