Skip to main content

Optimista tragédia

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Kinek a kezében van ma a hatalom a Szovjetunióban?

– A pártapparátuséban, amelynek minden földrajzi egységben és minden gazdasági ágazatban érintetlenek a pozíciói, s amelynek akaratát hűségesen követi a KGB. A KGB viszont a rendőri erők és a hadsereg egyes szegmentumait tartja ellenőrzése alatt és használja föl céljaira. Nagy tévedés lenne azonban azt hinni, hogy Gorbacsov és ezek az erők valódi hatalommal bírnak. A szovjet hatalmi szerkezet kaotikus. Az egyes köztársaságokban, a nagyvárosokban vagy akár a kisebb településeken is a választott tanácsok szembefordultak a régi establishmenttel, s új, demokratikus struktúrák, egy alternatív hatalmi bázis kiépítésén munkálkodnak. A Szovjetunió mára e két erő nyílt konfrontációjának színtere lett. Ez nyilvánult meg januárban Vilniusban és Rigában is.

Hogyan oldódhat meg ez a szembenállás?

– Egy biztos: a nómenklatúra nem győzhet. A választott testületek el fogják söpörni az apparátust, a kérdés csak az, hogyan. Én kétfajta forgatókönyvet tudok elképzelni. Nézzük először az optimista változatot. Eszerint a központi apparátus hatalma lassan, lépésről lépésre elsorvad, s ami megmarad belőle, az Orosz Köztársaságra száll. A konfrontáció ebben az esetben az orosz parlament és Gorbacsov apparátusa között bontakozik ki. A felszínen Oroszország és a Szovjetunió párharcát látjuk, a gyakorlatban azonban a Jelcin vezette parlament, a Szobcsak vezette leningrádi tanács, a Popov és Sztankevics vezette moszkvai tanács, illetve a minisztériumok és párttestületek között fog kialakulni. Gorbacsov és Jelcin eközben békés eszközökkel végigjátszhatja a maga játszmáját, amelynek optimista végeredménye az lehet, hogy a központi szovjet szervek kezéből kicsúszik a végrehajtó hatalom, s a Szovjetunió egyszerűen fölszívódik, hiszen eddig is Oroszország volt benne a csontváz, s ez a csontváz most egyszerűen kisétál belőle. Oroszország lesz az egykori központi szovjet hatalom örököse, a többi köztársaság pedig függetlenné válik. Négy köztársaság, Oroszország, Ukrajna, Belorusszia és Kazahsztán már meg is kezdte a tárgyalásokat egy laza szövetségről. Az elnöki tisztet rotációs alapon töltenék be az egyes köztársaságok elnökei, közös lenne a hadsereg, a távközlés, a közlekedés. Egyszóval egyfajta nemzetközösségről lenne szó. A balti államok, Moldávia, Grúzia és Azerbajdzsán csak gazdaságilag kapcsolódna hozzájuk: nekik az orosz nyersanyagra van szükségük, Oroszországnak pedig a balti kikötőkre.

De lássuk a másik változatot is. A régi apparátus érzékeli azt a veszélyt, amit ez a fokozatos átmenet jelent, s megkísérli az erőszakos megoldást, a katonai puccsot. Kérdés, hogy a hadsereg egésze hajlandó lesz-e a nómenklatúra érdekeiért cselekedni. A vilniusi támadás mindenesetre intő példa: a vilniusi helyőrség parancsnoka, Uszkopcsik vezérőrnagy ugyan lelkesen támogatta a rohamcsapatok akcióját, de a kaunasi már nem. Ezért foglalhatták el csak a vilniusi tv-tornyot, s ezért maradt érintetlen a kaunasi. Ráadásul ezek a különleges alakulatok sem engedelmeskednek feltétlenül a kiadott parancsnak: tizenöten dezertáltak, azóta is a litván lakosság bújtatja őket. Másik részük egyszerűen úgy viselkedik, mint egy rablóbanda: polgári otthonokba törtek be, tankokkal üldözték a járműveket stb. Mindenesetre ha ez az a fegyveres erő, amiben Gorbacsov és a pártapparátus bízhat, akkor tényleg nagy baj van.

Milyen a hadsereg belső rétegződése?

– A párt és a hadsereg összetartó ereje a KGB és a Pugo vezette belügyminisztérium. Jazov is a KGB saját embere, világéletében a honvédelmi minisztérium káderügyeivel foglalkozott. Körülötte alakult ki azoknak a különleges feladatokkal megbízott KGB-tiszteknek a szövetsége, akik a Gorbacsov-szárny magvát alkotják. Ők azonban csekély fegyveres erőre támaszkodhatnak. A következő csoport, az ún. „fekete ezredesek”, az Alksnis- és Pertusenko-féle orosz imperialisták tele szájjal szidják Gorbacsovot Kelet-Európa és Németország elvesztése miatt, sőt ha tehetnék, bármelyik pillanatban halomra lőnék a gorbacsovistákat, s létrehoznák saját diktatúrájukat. A fiatalabb, demokratikus szemléletű tisztek szerencsére – parlamenti jelenlétük révén egyelőre ellensúlyozzák befolyásukat, kérdés, hogy ez a befolyás elegendő lenne-e arra, hogy adott esetben a fegyvert a tűzparancsot kiadó tábornokok ellen fordítsák. Mindenesetre a hadsereget megosztó három említett, jól elkülönülő politikai vonal miatt igen veszélyes játék a hadsereghez nyúlni a hatalom fenntartásáért. A helyzet kísértetiesen emlékeztet 1799. brumaire 18-át megelőző időszakra. A direktórium Napóleont és a hadsereget akarta felhasználni az ellenzék megrendszabályozására, Napóleon ekkor feloszlatta a nemzetgyűlést, aztán szétzavarta a direktóriumot, első konzullá nyilvánította magát. Ezt a szerepet két vezető is eljátszhatja a Szovjetunióban: az egyik Gromov tábornok, a másik Ogarkov marsall. Gromov most belügyminiszter-helyettesként is a hadsereget képviseli, s az „afgánok” egykori parancsnokaként bizonyos tekintélynek örvend… Bármit is tesz Gorbacsov, saját hatalmát aknázza alá. A végkifejletet a népszavazás utáni időszakra, tavasz végére, nyár elejére jósolom.

Mit tehet Kelet-Európa?

– Ha a központ beveti a hadsereget Oroszország ellen, miért kímélné Magyarországot és Lengyelországot? Kelet-Európa biztonsága Jelcin győzelmétől függ. Jelcin a hét végi népszavazás eredményétől függetlenül megpróbálja elfogadtatni az új orosz alkotmányt, amely lényegében az amerikai alkotmány mása, aztán elindul az orosz elnökválasztáson, s ekkor derül majd ki, mire is képes valójában. Úgy vélem, Gorbacsov pozíciója hallatlanul meggyöngült, inog körülötte a régi hatalmi struktúra, bizonytalan a katonai támogatás. Kelet-Európának felül kellene kerekednie a Gorbacsovtól való félelmen, s közvetlenül Landsbergisszel, Jelcinnel, Gamszahurdiával kellene az államügyeket intéznie.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon