Skip to main content

Osztálybéke

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Suchman és a szakszervezetek


Alighogy nyomdába adtuk múlt heti, békés ismeretterjesztő cikkünket a villamosenergia-ipari privatizáció állásáról, az események tovább haladtak: július 4-én megszületett a megállapodás Suchman Tamás t. n. miniszter és a villamosenergia-ipari szakszervezetekből alakult „sztrájkbizottság” között, mégpedig, fogalmaznak a felek, „azon célból, hogy a privatizációs folyamat során a munkabéke megőrződjön”. Utóbbi fél nyomban le is mondta a kilátásba helyezett kétórás munkabeszüntetést.

A „sztrájkbizottság” csaknem mindent elért, amit szakszervezetek érhetnek el; egyedül amiatt panaszkodnak, hogy nem vehetnek részt a privatizációs tender elbírálásában, azaz nem válogathatnak a tőkepénzes vevők között. Viszont Suchman megígérte, hogy a jóléti intézményeket – magánkézbe adás helyett – az ágazat nyugdíjpénztárába viszik be. (A jóléti intézmények értéke mintegy 6 milliárdra rúg.) Belement a t. n. miniszter abba is, hogy a privatizációs bevételek 5 százaléka ne a költségvetést gyarapítsa, hanem az úgynevezett „Villamosenergia-ipari Foglalkoztatási Alap”-ot. Ez ügyben – fogalmaz a megállapodás – „Felelős: privatizációért felelős tárca nélküli miniszter, ÁPV Rt. (azaz Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.), Pénzügyminisztérium. Határidő: folyamatos”.

A pénzügy aztán – a megállapodók elképzelése szerint – átadja a stafétabotot a munkaügynek, tudniillik a „létszámváltozások humánpolitikai eszközeinek” megválogatásánál – az ÁPV Rt., a Villamosművek és Suchman mellett – a munkaügyi tárca bábáskodik. Mód nyílhat például a külszíni vájárok és a palaválogató nők korengedményes nyugdíjazására, azaz a privatizációs bevétel valóra válthatja a bányászszakszervezet régi – mondhatni klasszikus – álmát. (Más kérdés, hogy a bányákkal összevont erőművek, amelyek révén a bányászszakszervezet érdekelt az ügyben, az energiaszektor legnehezebben privatizálható objektumai.) S ha már van pénzalap, létrejöhet egy Foglalkoztatási Bizottság az ÁPV Rt.-t, a Villamosműveket (azaz a szektor csúcs-rt.-jét), valamint az ágazat „reprezentatív” szakszervezeteit – a valamikor Szegő Andrea által az Autonómokhoz menekített villamosipari és az MSZOSZ-es bányászszakszervezetet – tömörítve.

Így, ha minden jól megy, ágazatilag talál egymásra a munkáltató és a munkavállaló. A „reprezentativitás”, mint a vasútnál is láthattuk (Beszélő, 1995. ápr. 27.), eszköz is, cél is a munkaharcban és az ennek pandantjaként kikristályosodó munkabékében. A megállapodás Suchman és a „sztrájkbizottság” között épp e kétszeres kettősséget mozdítja elő, amidőn a kollektív szerződés (KSZ) kiterjesztését, azaz ágazativá, villamosenergia-iparivá (VKSZ-szé) tételét tűzi ki célul. Ebben is tevőleges szerep jut a munkaügynek, illetve Kósáné miniszter asszonynak, aki – akárcsak a vasúti sztrájk idején Herczog helyettes államtitkár – jószolgálatilag működik közre. A VKSZ – így a megállapodás – legkésőbb szeptember végén kiterjesztést nyer; a bérek növekedése a minimálbér-növekedés mértékéhez igazodik, s ezt minden év január 1-jétől visszamenőleg kell végrehajtani.

Suchman tulajdonrészt is ígért a munkavállalóknak a Villamosművekből és ennek altársaságaiból. A megállapodás így fogalmaz: a dolgozók az éves minimálbér 150%-át kapják árkedvezményként, a kedvezmény mértéke (értsd: az ingyen juttatás aránya a dolgozói vagyonjuttatáson belül) a munkavállalókat megillető tulajdonrész 50%-a, a kedvezmény adásakor figyelembe kell venni a részvényárfolyamot is. Vagyis a jelenlegi minimálbérrel (havi 12 200, azaz évi 146 ezer Ft) számolva egy dolgozó 439 ezer Ft-ért szerezhet tulajdont (ha az árfolyam rosszul áll majd, akkor akár 1,2 millió Ft névértékű részvényt), mégpedig felerészben ingyen, és az összeg másik felét kárpótlási jeggyel is teljesíteni lehet. Mivel a dolgozói tulajdonrészt – ha Suchman ígérete valóra válik – mindjárt a privatizáció első, idei évre kitűzött szakaszában biztosítják, bízvást számolhatunk a jelenlegi létszámmal (43 ezer fővel). Így a t. n. miniszter mintegy 19 milliárd Ft értékben ígért részvényt a villamosenergia-ipar dolgozóinak; s hogy ez mekkora részesedést jelent, az az eladáskor kialakuló részvényárfolyamtól függ.

A kormány, mint múlt számunkban írtuk, június 29-én döntött arról, hogy a privatizáció idei, első szakaszában a villamosenergia-társaságok részvényeinek kevesebb mint felét ajánlják föl megvételre; a kormánytagok többsége ugyanis – köztük Suchman és Kósáné – így szavazott a gyors privatizációt pártolókkal szemben. Ráadásul Suchman, a kormánytagokkal ellentétben, már előre tudott arról, mit fog ígérni a „sztrájkbizottságnak”, hiszen szerkesztőségünk birtokában van a megállapodás egy június 21-én aláírásra kész változata, mely kísértetiesen hasonlít a július 4-én megkötött egyezségre. A villamosipari szakszervezet eszerint Suchmannal a háta mögött kürtölte világgá június 26-án a sztrájkkészültséget. Most, hogy helyreállott a munkabéke, világossá vált, mit kapnak a munkavállalók és érdekképviselőik; már csak az a kérdés, miből.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon