Skip to main content

Reformbizottság, te örök!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Hogy a téma államháztartási, az is jól mutatja az idők változását. Az államháztartási reform nem valósulhat meg széles társadalmi támogatás nélkül, így a hivatalos megokolás. A bizottság tehát arra jó, hogy elsimítsa a reformintézkedések keltette ellentéteket. Ez már ismerős a régi időkből, akkor is sokat számított az összeboronálás, amely abban a technikában csúcsosodott ki, hogy kiket vonnak be a szóban forgó bizottságba. Most az elnök pénzügyminiszter, a tisztségüknél fogva részt vállaló belügy-, népjóléti, művelődési miniszterek, számvevőszéki elnök, parlamenti szakbizottsági elnökök és – elnök hiányában – a Magyar Nemzeti Bank általános elnökhelyettese mellé bevonják a parlamenti ellenzéki pártok, az Érdekegyeztető Tanács szakszervezeti és munkaadói oldala, a társadalombiztosítási és települési önkormányzatok, a három országos vállalkozói kamara egy-egy megbízottját is.

Az ellenzéki pártokat nem számítva, az összeboronálás újólag érdekegyeztető jelleget ölt. A társadalmi-gazdasági megállapodás óhaját is az az illúzió táplálta, hogy a terheket kártyaként lehet szétosztogatni az érdekek megjelenítői között, s emez osztás által az érdek közössé válhatik. Hogy ez mennyire irreális várakozás, azt jól tudjuk: a tgm-et még mindig kötögetik megfelé. Az érdekképviselők integritásukat és presztízsüket féltik, és sehogy sem akarnak azonosulni a nagy közös érdekkel.

Az államháztartási reform fő kérdése is a terhek megosztása. Az állam hosszú távon kevesebb adót akar szedni, viszont kevesebb kötelezettséget is óhajt levenni a társadalom válláról (amit úgy mondanak: meg kell szüntetni a túlelosztást). A hatalmon lévő csoportoknak viszont komoly érdekük fűződik a fennálló elosztáshoz (amint azt Marx Károly is megmondotta volt), s ha a változtatás mégis az erős csoportok érdeke (mondjuk, ha esély nyílik a munkanélküli-ellátás szűkítésére vagy a kötelező társadalombiztosítás önkéntes rendszerbe való átszipolyozására), mindig akad egy másik csoport vagy állami szerv, amelyik a gyengék védelmezőjének szerepében a változatlanság pártjára kel. Közben elvileg csaknem mindenki belátja: a reformra szükség van. Kétséges, hogy kiutat jelent-e ebből a csapdából a bizottsági érdek-egybehangolás. Először is a témák és az érdekek szerteágazók, aminek következtében a mégoly széles körből verbuvált bizottság kompetenciazavarokkal fog küszködni. Másodszor pedig: könnyen megeshet, hogy a keserű pirulákat, amelyek általános belátásból vagy a kényszer parancsára még esetleg lemennének a torkokon, azért köpik ki a tisztelt résztvevők, mert különben minek volnának ott a bizottságban.

Volna persze másik mód: az abszolutizmus. A kormány, attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy a csapdából ki kell mászni, ám ez keveseknek áll közvetlenül érdekében, reformlépéseket agyalna ki és hajtana végre. (Ez nem légből kapott elképzelés: például a múlt héten kapott szárnyra a hír, hogy a Pénzügyminisztériumból gazdasági csúcsminisztériumot szeretnének csinálni, bár ezt e hét elején cáfolták.) Csakhogy Magyarországon a kiterjedt haversági viszonyok nem segítik a nyílt konfliktusvállalást. Emellett sok területen a reform széles körű együttműködést követel meg. A kincstári reform (Beszélő, 1994. dec. 1.) szerencsés kivétel, a kormánynak végül is nem kell megkérdeznie a fennhatósága alá tartozó szerveket, beleegyeznek-e abba, hogy 1996. január 1-jétől nem lesz önálló bankszámlájuk. Más területeken viszont a központ, a szegény Pénzügyminisztérium valósággal ki van szolgáltatva; honnan tudná például, hogy az egyes szakterületeken mely feladatok finanszírozására van valójában szükség, milyen legyen a nem pazaroló, de igazságos szociális rendszer? Nyilván a szakmabeliektől, akiknek kedvező ez a helyzet, így nem szívesen teregetik ki a kártyáikat. A következmény a sokszor bevetett és sokat szidott általános restrikció – a „fűnyírómódszer” –, aminek a PM dagadó népszerűtlenségét köszönheti.

Adódhatna egy harmadik mód, a parlamentarizmus is: a kormány és pártjai a választáson szerzett mandátumot használnák föl a fájdalmas reformlépések megtételére, mégpedig anélkül, hogy lépten-nyomon a részérdeksérelmek felől érdeklődnének. Ám az a gyanúnk: a szocialisták ellenőrzése alatt álló gazdaságvezetés el szeretné kerülni a szabaddemokrata-akadékoskodást. Egyébként is, a parlamentarizmus ilyetén fölfogása kiment a divatból az MDF vezette kormány bukása óta. A Horn-kormány, mint annyiszor, ezúttal is szakít az Antall-féle arisztokratizmussal. 1993 áprilisában egyébként Antall József is úgy érezte, föl kell állítani egy bizottságot, mivel menesztette Kupa Mihály pénzügyminisztert, aki akkorra már komoly államháztartási reformígéreteket tett a Nemzetközi Valutaalapnak. Demonstrálni kellett, hogy a személycserével nem vész oda a reformszándék. Így aztán – egy nappal azelőtt, hogy az újdonsült pénzügyminiszter külföldi kölcsönszerző útra indult – fölállt az Államháztartási Racionalizálási Bizottság, amely jobbára államtitkárokból, államtitkár-helyettesekből meg egyetemi tanárokból, valamint – mutatóban – egy ellenzéki képviselőből állt. Úgy tudjuk, e grémium mindössze kétszer ülésezett; hivatalosan tavaly év végén, az új bizottság megalakulásáról hozott kormánydöntéssel szűnt meg.


Hivatkozott cikkek

Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon