Skip to main content

Rendszer(vissza)váltás?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A gazdaság átalakítása szempontjából a júniusi választás valóban a lehető legrosszabb időpontra esik. Most tetőznek a piacgazdaságra való átállás nehézségei, a lakosság többsége egyértelműen reform-, sőt piacellenes. Egyre többen kívánják az állami beavatkozás mértékének növelését, a privatizáció ütemének mérséklését és a szociális biztonság megszilárdítását. Valószínű, hogy a választópolgárok hangulata egy négyéves ciklus esetén két év múlva megváltozna, a mostani parlamenti képviselők mandátumát azonban 1990-ben csupán két évben állapították meg, s így nincs más lehetőség, mint most megtartani az új választásokat, számolva azzal a veszéllyel, hogy ennek eredménye a gazdasági rendszerváltás lassulása és a szocialista gazdaságszerkezet továbbélése lesz.

Nem szabad ugyanakkor elhallgatni, hogy ma mindhárom parlament lényegében a működésképtelenség állapotába jutott. A volt Polgári Fórum, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen és a Kereszténydemokrata Mozgalom által alkotott koalíció a Cseh Nemzeti Tanács kivételével mindenhol elvesztette parlamenti többségét, és a kormányok az állandó bizonytalanság légkörében tevékenykednek. A szlovák nacionalista és a cseh baloldali ellenzék már néhány hónapja sikeresen gátolja a lényeges törvényjavaslatok elfogadását, az alkotmánymódosításokhoz szükséges háromötödös többség megszerzése pedig teljesen irreális elképzelésnek tűnik. A parlamentek működőképességének helyreállításához tehát elkerülhetetlen az új parlamenti választás.

Nemzeti és szocialista Szlovákia?

Csehszlovákia keleti részén furcsa helyzet alakult ki. A jelenlegi koalíciós kormányt már igazából senki sem veszi komolyan, az ingatagabb jellemű politikusok egyre-másra távoznak a „süllyedő” hajóról, s állnak át az egyre inkább népfrontossá váló ellenzékhez. Szlovákiában mindenki biztosra veszi a liberális-konzervatív kormánykoalíció választási vereségét és a nemzeti-szocialista blokk elsöprő győzelmét. A Vladimír Meciar exkormányfő vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a szavazatok csaknem 40 százalékát szerezné meg, s úgy tűnik, ez az arány lényegesen aligha módosul már. A mozgalom szavazóbázisa aránylag stabilnak tűnik, s többségét a gazdasági reformmal, valamint a politikai rendszerváltással elégedetlen alkalmazotti réteg adja. Jelszavai egyre vonzóbbak: konföderációvá alakítani Csehszlovákiát, azonnal leállítani és központi ellenőrzés alá vonni a privatizációt, leblokkolni a szövetkezetek tulajdonosi szövetkezetekké való átalakítását, és így tovább. Vladimír Meciar több beszédében kilátásba helyezte a sajtó megregulázását, az úgynevezett nemzeti érdekek előtérbe helyezését és a nyugatitól eltérő, sajátos szlovák fejlődési modell alkalmazásának szükségességét. Ugyancsak stabil szavazóbázissal rendelkezik két más, ugyancsak baloldali jellegű szlovákiai párt. Közülük a Demokratikus Baloldal Pártja, amely a volt CSKP szlovákiai utódpártja, kendőzés nélkül az eddigi gazdasági folyamatok radikális újraértékeléséről beszél, s célkitűzéseiben nem sokkal marad el mögötte a XIX. század nemzeti eszméket hangoztató kollektivista gondolatvilágú Szlovák Nemzeti Párt sem. Mindkét baloldali tömörülés 15 százalékos népszerűségnek örvend, s feltett szándékuk a hatalomban való minél szélesebb részvétel.

Ugyancsak 15 százalék körüli eredményt vár a jelenlegi kormányfő, Jan Carnogursky vezette szlovákiai Kereszténydemokrata Mozgalom is, bár e párt gazdasági programja sem áll messze a volt kommunista párt elképzeléseitől. Így a rendszerváltást és a nyugati orientációt támogató pártok (Polgári Demokratikus Unió, Demokrata Párt, Polgári Demokratikus Szövetség, a magyar mozgalmak és pártok, valamint néhány jelentéktelenebb politikai csoportosulás) a legoptimistább előrejelzések szerint sem számolhatnak többel, mint 15-20 százalékkal. Bár vannak, akik még bíznak az arányok lényeges módosulásában, ennek esélye az idő előrehaladtával egyre csekélyebb. Az előjelek szerint Szlovákia lakossága a rendszerváltás befejezése ellen fog voksolni.

Csehországi kérdőjelek

Csak látszólag jobb a helyzet az ország nyugati felén. Igaz, hogy a piacgazdaság elkötelezett hívének tartott Václav Klaus pártja, a Polgári Demokratikus Párt a szavazatok csaknem egynegyedével számolhat, s liberális szövetségesei is megszerezhetik a mandátumok 10-15 százalékát, ám félő, hogy ez is kevés lesz a kormányzóképes csehországi többség kialakításához. Az utóbbi időben egyre erőteljesebben tör előre a Valtr Kumárek vezette szociáldemokrata párt (15 százalék), a csehországi kommunisták (10 százalék), a különféle, nem politikai alapon szerveződő politikai csoportosulások, és riasztóan magas a tanácstalan választók aránya (35-40 százalék). Mindez összességében ahhoz a furcsa helyzethez vezethet, hogy két és fél évvel a politikai rendszerváltás után szövetségi szinten is a baloldali erők kerülnek többségbe, és megakadályozzák az ország nyugati irányú fejlődését. A szövetségi parlament szerkezetéből és a Meciar-féle DSZM várható nagyarányú győzelméből adódóan pedig nagy bizonyossággal feltételezhető, hogy a feltételeket a szlovák fél, konkrétan az óriási népszerűségnek örvendő nemzeti szocialista Vladimír Meciar diktálja majd. Ez a tény pedig nem sok optimizmusra ad okot.

(Pozsony)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon