Skip to main content

REORG-ra várva

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A jó ízlésnek a miniszteri székben is van határa


„Fütyülök a népszerűségre, ha azt kell számon kérni, hogy szabályosan bánnak-e az állami pénzekkel!” Kupa Mihály pénzügyminiszter mondta ezt a múlt héten a Figyelőnek, a televízió pénzügyi vizsgálata kapcsán. Fideszes bajvívók fordulatával élve: „hogy egyem a szívét!”

Soós Károly Attila nyilatkozta a HVG-nek Rabár Ferenc ürügyén, hogy „aki gyorsan megbukik, az nem jó miniszter”. Kupa sok vihart átvészelt eddig, amiben sokat segíthetett rajta cinizmusa. Rendben van, ha a miniszterséghez cinizmus is kell, ám legyen, s aki fanyalog, ne akarjon miniszter lenni.

A jó ízlésnek azonban a miniszteri székben is van határa.

Most, hogy a „jobb körökben” ennyire utálják a pénzügyminisztert, be lehet vallani, minden későbbi történet ellenére, továbbra is úgy hiszem, jó, hogy Kupa a pénzügyminiszter. Sőt! Kupa mellett még egy – fölolvasott – parlamenti beszédet is írtam, s ma sem gondolom, hogy abból bármit vissza kellene vonni. Kupát 1989-ben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnökének jelölték, de a képviselők rajta akarták leverni az adórendszer miatti lekiismeretfurdalásukat, s nem választották meg. A parlamentben kisebb uszító kampány indult ellene, s akkor született az a beszéd.

De térjünk vissza ahhoz a szent harchoz, amit Kupa vív a közpénzek fölhasználásának tisztaságáért. Ha a miniszter nem tűrhette a tévés viszonyokat, akkor csak az a kérdés, hogy tűrhette több száz más esetben? Miért nem kezdeményezett hasonló felelősségre vonást? Az alábbi történet csak egy a sok közül.

A jelentés „alapos helyzetfeltárásával megfelelő segítséget adott ahhoz, hogy a felmerült hiányosságokat rövid idő alatt megszüntethessük” – írta a pénzügyminiszter az ÁSZ egyik jelentéséhez fűzött megjegyzésében. A Szanáló Szervezet megszüntetéséről s a REORG Rt. megalapításáról van szó.

Az 1986-ban alapított Szanáló Szervezetet (SZSZ) 1991 végén megszüntették, s helyette létrehozták a REORG Rt.-t. (Ez nem volt ilyen egyszerű, de most nem térhetünk ki minden részletre.) A megszűnt SZSZ helyén zártkörű alapítással egy részvénytársaságot hoztak létre a Pénzügyminisztérium többségi részesedésével. A társak? Például egy ügyvédi iroda, elsősorban egy tizedik emeleti panellakás – irodának használhatatlan, így azóta is üresen álló – apportjával. A másik társ egy családi vállalkozásnak tűnő pénzügyi tanácsadó cég, amelynek 1991-ben alaptőkéjét meghaladó veszteséget sikerült kitermelnie (legalábbis az APEH számlájára: a cég az 1992-es mérlegzáráskor 2,6 millió forintot tartott pénztárban, vagyis kamat nélkül)!

A reorganizációra, felszámolásra, vagyonkezelésre szerveződött társaság alapítói kötelezték magukat, hogy „tartózkodnak minden olyan tevékenységtől, amely a részvénytársaságnak konkurenciát támaszt”. Az ÁSZ következtetése: a Pénzügyminisztérium „egy magáncég javára lemondott ezekről a jogokról, kizárólag egy magáncég javára engedte át azokat”.

Még korábban, pénzügyminisztériumi engedéllyel a SZSZ számlát nyitott a Péti Nitrogénművek termelésének finanszírozására. A számla karrierje – mondjuk így – lélegzetelállító.

Más felszámolási ügyekkel kapcsolatos bevételeket is erre a számlára vezettek át. Ezek között voltak olyanok, amelyek az adott vállalatokat illették meg, s olyanok is, amelyek „halasztott”, tehát a kasszába be nem fizetett állami bevételeket takartak. Nos a tisztelt szervezet ezzel a tízmilliárdnyi összeggel úgy bánt, mint egy bank. Forgatta, saját belátása szerint ide-oda helyezte ki a pénzeket. (Talán nem szívjóságból.) Néha az is előfordult, hogy a REORG azt a céget hitelezte, amelynek felszámolója volt, például hat téeszt.

Aztán néhány apróságok. A Pénzügyminisztériumnak rója föl az ÁSZ, hogy az egyik társtulajdonosnak nem számoltak föl 30–10 millió forintnyi igénybevételi díjat, egy másiknak ingyen engedtek át – a Belvárosban – irodákat.

Az ÁSZ úgy sejti, hogy a REORG megalakulása előtt – mintegy a REORG-ra várva – a Szanáló Szervezet halasztotta bevételeit, hogy azok már a magáncéghez fussanak be. Az ÁSZ-jelentés egyik fejezete konkrétan 172 millió forintról beszél, ami a költségvetést illetné. Néhány kiegészítő tétellel együtt „200-300 millió forint az az összeg… amely bevételek jogszerűen a költségvetést illetnék meg”.

Ha nagyon szűken számolunk, a Szanáló Szervezet közel félmilliárdos kárt okozott a jelentés szerint, s a Szanáló Szervezet vezetője, dr. Rédei László „jelentős mulasztást vétett”.

Az ÁSZ minderről értesítette az ügyészséget is. Ügyészségi vagy minisztériumi feljelentésről, az elmaradt költségvetési bevételek, a bérleti díjak behajtásáról nincs hír.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon