Skip to main content

Tengerre, szkipetár!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Beszélő: Kérem, jellemezzék az Albániában jelenleg politizáló pártokat!

– Lényegében öt pártot kell megemlíteni. A hatalmon lévő Albán Munkapárt jelenleg 130–140 ezer tagot számlál, bár egyre több a kilépő. A tagság megosztott, a konzervatívok azonban nem igazán tudják meggátolni Ramiz Alia piacgazdaságot célzó reformjait. A Demokratikus Párt a legnagyobb ellenzéki párt Albániában, tagsága eléri a 80 ezer főt. Elsősorban a diákok, értelmiségiek és a fiatal munkások körében népszerű. Célja a nyugati típusú demokrácia megvalósítása, illetve a föld teljes privatizálása. Lényegében hasonló a Republikánus Párt programja is, ám kevésbé radikális, a változásokat lassabban, több lépcsőben képzelik el. Tipikusan értelmiségipárt. Ez utóbbi megállapítás vonatkozik a Zöld Pártra is, amely azonban nem vesz részt a hatalomért folytatott küzdelemben. Programjában a szociális béke és a környezetvédelem dominál. Létszáma egyelőre igen szerény. A legfiatalabb, de a leggyorsabban szaporodó taglétszámú párt ma Albániában a Agrárpárt, mely az ország lakosságának 65 százalékát kitevő falusiak szószólója kíván lenni. Népszerűsége egyre nagyobb.

Beszélő: Milyen esélyekkel indulnak ezek a pártok a választásokon?

– Az ellenzéki pártoknak, bár egyre szélesedik táboruk, valószínűleg koalícióra kell lépniük, hogy eredményesen vegyék fel a küzdelmet a Munkapárttal. Sokan – főleg az idősebbek – bíznak a kormánypárt megújulásában.

Beszélő: Mégis úgy tűnik, az albán átlagpolgár türelmetlen, lassúnak találja a változásokat. A spontán megmozdulások – noha egyelőre kevésbé véresek – nem veszélyeztetik a választásokat? Nem áll fenn egy politikai visszarendeződés veszélye?

– Tény, hogy nagy a türelmetlenség. A gyors politikai változások után ugyanis mindenki gyors gazdasági javulást várt. Ez nem következett be, és ezt használják ki a szélsőséges elemek. Éppen a választások megtartása érdekében azonban az összes ellenzéki párt nyugalomra és toleranciára hívja fel a tömegeket.

Beszélő: Hogyan változik a katonaság, a rendőrség és a titkosszolgálat szerepe? Leválaszthatók-e egyáltalán az Albán Munkapártról?

– Ezeket a testületeket minél hamarabb depolitizálni kell. Az ellenzéki sajtó ezt nap mint nap követeli. Várható, hogy ez ügyben hamarosan – még a választások előtt – törvényerejű rendelet születik.

Beszélő: Hol tartanak azoknak a törvényeknek a megvalósításában, melyek a külföldi tőke bizalmát igyekeznek felkelteni?

– Gazdaságunk katasztrofális helyzetbe került. A törvények pedig mindaddig törvények maradnak, míg meg nem valósul a politikai nyugalom, a biztonság. Egyelőre annyi történt, hogy leállították a nem termelő beruházásokat, az élelmiszerek kivitelét, és elhatározták a közigazgatási költségek csökkentését. Nyilvánvaló azonban, hogy pozitív változást csak egy széles körű privatizáció hozhat. Ennek volt egyik fontos lépése a február 27-i határozat, mely engedélyezi a gépkocsik magántulajdonát.

Beszélő: Kérem, beszéljenek a rádió és a televízió szerepéről a választási kampány során!

– A rádió, a televízió, a távirati iroda mind a mai napig a kormánynak vannak alárendelve. Ennek ellenére azonos feltételeket igyekszik teremteni minden párt megnyilatkozásai számára. A sajtótájékoztatók, illetve választási propagandaműsorok ideje egységesen egy órában van limitálva.

Beszélő: Kik az albán szélsőségesek, s milyen a hatalom, illetve az ellenzék viszonya hozzájuk?

– Egyaránt beszélhetünk jobb- és baloldali szélsőségesekről. Ezek a jelenlegi rendszer fegyveres megdöntését hirdetik – minthogy a lakosság körében elég sok fegyver van –, s valós polgárháborús veszélyt hozhatnak. Ezért nem használ fegyvert a katonaság és a rendőrség, nehogy alkalmat nyújtsanak egy felkelésre.

Beszélő: Az utóbbi időben Ramiz Alia keményebb hangot ütött meg beszédeiben. Akárcsak Gorbacsov, ő is fékezni látszik a reformokat.

– Ramiz Alia nagyon nehéz helyzetben dolgozik. Miközben jobbról és balról is támadják, többször deklarált legfontosabb célja a vérontás, a testvérgyilkosság elkerülése. Még az ellenzéki pártok is elismerik, hogy a választásokig való eljutásra Ramiz Alia személye a garancia. Nem a pártvezér Alia, hanem az elnök Alia személye.

Beszélő: Kérem, beszéljenek azokról az intézkedésekről, amelyek valóban a reformokat szolgálják!

– A legfontosabb, hogy nyitott külpolitikát követünk. A belső bizalom megteremtése érdekében hatálytalanították az agitációról és propagandáról szóló régi törvényt. Sorozatosan hirdetnek meg amnesztiát a bebörtönzöttek számára – igaz, mintegy száz, a rendszer számára különösen veszélyes politikai fogoly szabadulása még mindig kérdéses. Gazdasági téren fokozatosan kíván haladni a piacgazdaság felé, megkímélve a társadalmat a kirívó egyenlőtlenségektől, az ország kiárusításától.

Beszélő: Az elmúlt napok tiranai, illetve durresi zavargásai azt mutatják, mintha a nép nem kérne ebből a „kíméletből”.

– A durresi zavargások oka az a téves információ, miszerint onnan komphajóval külföldre lehet utazni a célország vízuma nélkül. Tiranában a Hodzsa-szobor ledöntése tulajdonképpen csak a kezdet volt. A tömeg meg akarta rohamozni azt a lakónegyedet is, ahol a magas rangú kormánytisztviselők élnek, s olyan boltok működnek, melyekben minden kapható, ami egyéb helyeken nem. A katonaság fellépése nyomán elálltak szándékuktól, ugyanakkor jó néhány funkcionárius sietve kiköltözött ebből a negyedből.

Beszélő: A választások után elképzelhető-e a régi rendszerben hatalmukkal visszaélő személyek valamilyen felelősségre vonása?

– Sokan követelnek elszámolást, a régi kiváltságosoknak – például Hodzsa fiának – a hatalomból, a közéletből való eltávolítását. Erre azonban csak demokratikus úton kerülhet sor. Megoszlanak a vélemények a titkosszolgálat, a Sigurimi szerepéről is. Általában hajlanak arra, hogy csak a vezetőket büntessék meg. A szélsőséges esetekkel természetesen majd a jog foglalkozik. Mindamellett elhangzott olyan javaslat is, hogy – hasonlóan más európai országok gyakorlatához – ötven évre zárolják a levéltárak dokumentumait.

Beszélő: Említették az európai gyakorlatot. Miben hasonlít vagy különbözik tervezett választási rendszerük e gyakorlattól? Figyelembe vették-e a környező volt szocialista országok tapasztalatait?

– A Munkapárt a madzsoritár (személyre szóló) szavazás híve volt, hiszen arra számított, sok képviselője így a helyén maradhat. Az ellenzék viszont a proporcionál (pártlistás, részarányos) rendszert szorgalmazta. Valószínűleg e két rendszer ötvözéséből alakul majd ki a végleges metódus. Ami a kérdés második felét illeti, nyilván tudja, hogy nemzetközi megfigyelőket – köztük magyar parlamenti képviselőket – hívtunk meg a választások ellenőrzésére. Magyarországot egyébként Albániában a legfontosabb példaként emlegetik, amikor a változások békés jellegéről esik szó. Fontos volt ebből a szempontból Fatosz Nano, jelenlegi miniszterelnökünk vagy Gramoz Pasko, a Demokratikus Párt vezetőjének magyarországi látogatása, illetve két magyar képviselő, Mózs József és Roszik Gábor albániai utazása.

Beszélő: Az általános gazdasági romlás közepette igen nehéz lehetett az ellenzéki sajtó elindítása. Pusztán a szűkre szabott pártapanázsból nemigen élhetnek meg. Kérem, mondjanak egy pár szót a legfontosabb ellenzéki lapokról!

– A legfontosabb ellenzéki lapok példányszáma megközelíti a kormánypárti Zëri i Popullitét. Noha majd háromszor annyiba kerülnek, percek alatt elkapkodják. Igaz, a Rilindja demokratike csak szerdán és szombaton, a Republika pedig csak csütörtökön és vasárnap jelenik meg. De a választási előkészületek forró hangulatában olyan régen kormányhű lapok is merészebb hangot ütnek meg, mint a Népfront lapja, a Bashkimi. Úgy tűnik, a lapkiadás és -eladás területén már működik a piacgazdaság…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon