Skip to main content

Törzsi tantárgyak demokratikus órarendje

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Választások Romániában


A választás, elenyésző számú szabálytalanságtól eltekintve, rendben és törvényesen zajlott le, így az ellenzéket igen váratlanul érte a Front közel 60 százalékos győzelme. Igaz, Temesvár és a fontosabb dél-erdélyi városok a jelenlegi vezetés ellen szavaztak; a Demokratikus Konvenció itt szinte minden fontosabb helyet megszerzett. Az azonban már bizonyos, hogy Romániában a lakosság túlnyomó többsége a régi vezetés mellé állt, Erdély északi részén – Nagyváradon, Kolozsvárott, Szatmárnémetiben – pedig a szélsőségesen nacionalista, valamint a posztkommunista erők koalícióját részesítette előnyben.

Az RMDSZ a maga 8,73 százalékával nem szerepelt rosszul; a magyarok lakta területeken egyértelmű fölényt tudott elérni, néhol pedig – a Demokratikus Konvenció keretében – az ellenzéki pártokkal közösen, különösen a legprogresszívabb liberális tömörüléssel, a Polgári Szövetséggel sikerült koalíciós többségre szert tennie. Az ekként megszerzett hatalom azonban illuzórikus, minthogy az ellentábor fölénye – akárcsak 1990 májusát, az első szabad választásokat követően – most is légüres teret von a romániai magyarság politikai szervezete köré. Súlyosbítja az elszigeteltséget az RMDSZ nem épp szerencsés választási taktikája is, melyet kizárólag a tömbmagyarságra terveztek. A szövetség – az egység nevében – csak egyetlen listát indított, pedig külön listán szerepelhetett volna az RMDSZ-ben kollektív tagként részt vevő Magyar Kereszténydemokrata Párt, a Kisgazda Párt, valamint a Független Magyar Párt és jó néhány platform is. Ezáltal nagyobb koalíciós lehetőséget tudtak volna nyújtani a szórványmagyarság képviselőinek, és több szolidaritási készségre nyílt volna alkalom, például a Polgári Szövetséggel is.

A választások tanulságait most mindenki igyekszik gyorsan levonni. A Demokratikus Konvenció csődje roppant tehertételként nehezedik az ellenzéki pártokra, és ez beláthatatlan következményekkel járhat az áprilisban esedékes parlamenti választások idején. Sokan már most úgy vélik, hogy Ion Iliescu és a Nemzeti Megmentés Frontja februárban sikeresen szerezte meg az áprilisi voksok többségét is. Nem csoda hát, ha a Román Nemzeti Keresztény Demokrata Parasztpárt, valamint a nemzeti liberálisok ott és akként próbálnak most vigasztalódni, ahol és amiként a legcélravezetőbbnek mutatkozik. Ha Erdélyben a szélsőségesség és a nemzeti jelszavak csábereje megtette a hatását, akkor – gondolhatják az említett pártok – hasonló módszerekkel kell kifogni a szelet a Front vitorláiból ott, ahol a győzelmi esélyek még nyitottak.

A múlt héten Chisinauban (a volt Kisinyovban) tartotta kongresszusát a moldovai Népfront, melyről Moldova függetlenedése óta egyre kevesebbet lehetett hallani. E szervezet főként azokat a – többnyire erősen nemzeti beállítottságú – román értelmiségieket tömöríti, akik ugyan kezdeményezői voltak a szuverenitás megteremtésének, de akikről hamarosan kiderült, hogy elfogult nemzeti eszméiken, valamint a Romániával való gyors és feltétlen egyesülés szorgalmazásán túl más „programot” nemigen tudnak felmutatni.

A romániai parasztpárt, valamint a nemzeti liberálisok most határozott nemzeti és keresztényi kurzust hirdető tervekkel – és nem elhanyagolható anyagi támogatással – érkeztek Chisinauba, közreműködésükkel átalakult a szóban forgó szervezet Nemzeti és Keresztény Népfronttá, s a mihamarabbi román és moldovai egyesülés jelszavát felerősítve máris határozottan megfogalmazták igényüket, hogy Moldova is – „mind a négy és fél millió románjával egyetemben” – vegyen részt az áprilisi romániai parlamenti választásokon.

Míg tehát a kormányzó Front Erdélyben a Vatrával illetve bújtatott pártjaival – szövetkezve igyekszik a román egység illúziójából választási hasznot húzni, addig az ellenzék azon része, melyhez a nemzeti szemlélet hasonlóképpen közel áll, Moldovában próbál kísérletet tenni… ugyanerre. Hogy Romániában a választás továbbra is csak törzsi tantárgyakhoz idomuló demokratikus órarend maradjon. Éppúgy, mint korábban.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon