Skip to main content

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Film


Peter Fleischmann-nak a nyugatnémet újhullám egyik leghíresebb és legtöbbet vitatott filmjét sikerült megrendeznie 1969-ben. (Egyfilmes embernek mondhatnánk őt, ha eltekintenénk a Hamburgi betegség című utópiától, melyben magzati testhelyzetbe csavarodva hullanak el tömegesen a városlakók.) A Vadászjelenetek egy kis falu fojtóan zárt közösségében zajlanak, hol a bajor kedély máza alatt, az idilli díszletek mögött és között sötét butaság, előítélet, korlátoltság és rosszindulat tenyész, s elképzelni sem tudjuk, merre találna magának kiutat a fortyogó agresszió, ha nem jönne egy más, a másik, hogy magára vonja, vegye a gyűlöletet, s e népet megváltsa emésztő bűneitől. Abram ő, homoszexuális, és most szabadult a börtönből.

Lassan bontakozik ki a negatív megváltástörténet, észrevétlen kis lépések viszik előre, félrekapott tekintetek, elharapott megjegyzések, lesütött szemek s szinte tapintható feszültség jelzi a fenyegető véget. És akkor eltűnik egy kisgyerek. Mi sem természetesebb, hogy a derék falusiak a keresésére indulnak, de miért felfegyverkezve? Igaz, nem annyira valódi fegyverek ezek, hiszen az első kezük ügyébe eső használati tárgyat, a paraszti nép hagyományos termelőeszközeit ragadják magukhoz, hogy kezdetét vegye az alsó-bajorországi hajtóvadászat.

Ha Fleischmann – és Fassbinder ugyanebben az évben bemutatott Digó című – munkája kapcsán egy tradicionális német filmtípus, a Heimatfilm megújítása kerül szóba, óhatatlanul eszünkbe jut a műfaj irodalmi megfelelője és a közel ebben az időben rendezett felső-ausztriai vadászatok. Kroetz színműveinek párja az a színdarab, melyből Fleischmann mozija készült, s melyet a filmbeli „vadat" megszemélyesítő Martin Sperr írt. S mindőjükre egy óriás árnya vetül: Thomas Bernhardé.

November 18-án, pénteken, 18.30
Örökmozgó, (Bp. VII., Erzsébet krt. 39.)
Az új nyugatnémet film című sorozatban


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon