Skip to main content

Választási eredmények Szlovákiában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Beszámolómat – kis túlzással – úgy is kezdhetném, hogy a szlovákiai választások igazi hőse a választópolgár volt, nyertese pedig a demokrácia. A pártok választási kampánya itt is nélkülözte olykor a politikai kultúrát, ám éppen a leghangosabban és legagresszívabban agitáló pártok döbbentették rá a demokrácia híveit, hogy a totalitarizmus veszélye egyáltalán nem szűnt még meg Szlovákiában. Talán ennek is köszönhető, hogy a szlovákiai választópolgárok háromnegyed része döntött úgy, hogy a demokratikus pártokra adja voksát, s bizalmat szavaz annak a szélsőségeket kerülő politikai irányvonalnak, amelyet a tavaly novemberi „gyengéd” forradalom nyomán létrejött állampolgári mozgalmak és a negyvenéves tetszhalott állapotukból föléledt egykori politikai pártok dolgoztak ki az elmúlt fél évben a parlamentekben.

A vasárnap este közzétett végeredmény szerint a legtöbb szavazatot Szlovákiában a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) mozgalom koalíciója kapta (ennek a koalíciónak tagja a Független Magyar Kezdeményezés is), 29,34%-ot. A választásokból győztesen kikerült mozgalom, amely a csehországi Polgári Fórum testvérszervezete, Pozsonyban a szavazatok 38,2%-át szerezte meg. Szlovákiában precedens nélkül való esemény, hogy egy liberális irányzatú állampolgári kezdeményezés a választópolgárok ilyen nagy tömegének bizalmát élvezze. Szlovákia polgárai nem felejtették el, hogy a VPN harcolta ki számukra az ország demokratikus átalakításának lehetőségét, s annak is tudatában voltak, hogy ez a mozgalom tömöríti az ország legjobb közgazdászainak, jogászainak, politológusainak zömét. Egyébként ennek a mozgalomnak a független képviselőjelöltje volt Alexander Dubcek is. Nagyon valószínű, hogy a VPN győzelme elsősorban annak köszönhető, hogy ő tudta kiállítani a legtöbb országos tekintéllyel és régi ellenzéki múlttal rendelkező személyiséget, mert bár a programja korszerű és európai, de sok más párté is ilyen. Néhány hónappal ezelőtt az Együttélés mozgalom egyik vezéregyénisége azzal riogatta a Független Magyar Kezdeményezést, hogy a VPN hamarosan szétoszlik, mint a füst, mert vezetői ábrándos ködevők, a szlovák nacionalizmus pedig minden demokratikus programot elsöpör. Nem lett igaza.

Sokáig a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) látszott az első számú favoritnak, olyannyira, hogy a magyar televízió Panoráma című műsorának június 8-i adásában is mint a valószínű győztest szerepeltették. Ehhez képest a KDH csupán a szavazatok 19,20%-át szerezte meg, s második helye bizonyára nagy csalódása a mozgalom híveinek és vezetőinek. A KDH nyugat-európai mintájú kereszténydemokrata pártként próbálja kialakítani profilját, s népszerűségé csúcsán április második felében állt, a pápa prágai és pozsonyi látogatását követő napokban. Az azóta eltelt másfél hónapban sok híve elpártolt, talán mert nemzeti programjában a KDH elhatárolta magát a szélsőséges szlovák nacionalizmustól, s többek között a magyar kisebbséghez fűződő viszonyában is a türelemre és a közeledésre helyezte a hangsúlyt. Ám ha hívei számára csalódás is a második hely, a mozgalom vezéralakja, Jan Carnogursky, a szlovákiai politikai élet egyik meghatározó személyisége marad a jövőben is.

Amint az a választások előtti utolsó hetekben sejthető volt már, jelentős mennyiségű szavazatot gyűjtött a politikai paletta jobbszélén elhelyezkedő Szlovák Nemzeti Párt (13,94%) és a balszélen álló Szlovák Kommunista Párt (13,34%). A Szlovák Nemzeti Párt nacionalista demagógiája mindenekelőtt a kereszténydemokraták táborát gyöngítette. Aggasztónak tartom, hogy 471 000 választópolgár adta voksát erre a pártra, hogy Pozsonyban szavazataik arányszáma meghaladta a 17%-ot. Hangos és gátlástalan magyarellenes propagandájuk következménye, hogy a Duray Miklós vezette Együttélés–Magyar Kereszténydemokrata-koalíció az ún. „kis” pártok közül a legjobban szerepelt, a szavazatok 8,66%-át szerezve meg. Becsléseim szerint erre a kisebbségi koalícióra a szlovákiai magyarság háromnegyed része adta szavazatait. Gyöngén szerepelt a Demokrata Párt (4,39%), és sokak számára okozott meglepetést a Zöldek Pártjának visszaesése (3,48% – az ő szavazótáboruknak jelentős részét alighanem a VPN szipkázta el).

Mivel az abszolút többséget egyik mozgalom vagy párt sem szerezte meg, Szlovákiában is koalíciós kormány alakul. Ami Magyarországon nem sikerült – ti. egy nagykoalíció létrehozása –, az Szlovákiában lehetséges. Mind a VPN, mind a Kereszténydemokrata Mozgalom vezetői jól tudják, hogy csak egy erős kormány lesz képes megbirkózni az ország gazdasági gondjaival. Egy VPN–KDH-koalíció gyengítheti a szlovák szeparatista törekvéseket, s megerősítheti az államszövetség március–áprilisban nagymértékben meglazult egységét. Koalíciós partnerként számításba jöhet a Demokrata Párt is, amely viszont a mérleg nyelve lehet az új kormányban. Magyar szempontból jelentős lehet, hogy a Független Magyar Kezdeményezés része a kormánykoalíciónak, s így lehetősége nyílik a magyar érdekeket a kormányzati munkában képviselni, és ha úgy adódik, védeni. A helyzet egyik pikantériája, hogy egy nagykoalíció esetében nem lesz igazán erős demokratikus ellenzék a szlovák parlamentben, hiszen mind az Együttélés, mind a Zöldek Pártja viszonylag törpe párt a többihez képest, a számottevőbb Szlovák Nemzeti Párt és a kommunista párt pedig mindennek nevezhető, csak demokratikus pártnak nem. Nagykoalíció nélkül viszont az ország kormányozhatatlanná válik. Igen nagy tehát a tét, s a két nagy párt kompromisszumkészségén múlik, hogy a zömében a demokráciára szavazó választópolgárok akaratát, a demokratikus Szlovákiát sikerül-e megteremteni a következő két évben. Hiszen két év múlva itt újra választások lesznek.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon