Skip to main content

Az afgán szindróma

Vissza a főcikkhez →


Az örmények nem titkolták, hogy harcolni fognak Hodzsaliért, hiszen itt van Karabah egyetlen légikikötője. Ide erőszakosan telepítettek be embereket, elsősorban meszhet törököket. Az ütközet előtt az örmény fél ún. „humanitárius folyosót” létesített, ám az azeri vezetők nem engedték az ott élők távozását… A háború az háború. S a háború kegyetlen dolog. Az azerbajdzsáni fél módszerei azonban egyenesen borzalmasak. A Szaharov Bizottság tagjai, három amerikai megfigyelő, Lady Cox és az orosz tolmács tanúsíthatják, hogy az azerbajdzsániak tűz alá vették a menekülők számára biztosított folyosót…

Ami a foglyok sorsát illeti: ez ugyanolyan provokáció, mint Hodzsali ügye, melyet Sztoljarov vezérezredes és Ruckoj alelnök készítettek elő olyan örményellenes hangulatot szító nyilatkozataikkal, melyet csak az 1952-es „orvosperhez” tudnám hasonlítani… És jelenleg Jelcin katonai vezetői között csak „afgánok” voltak, olyanok, akik felelősek az afganisztáni véres háborúért: Gromov, Gracsev, Ruckoj – ezek a nevek magukért beszélnek. S most ez az afgán szindrómától megfertőzött hatalmas, dühödten örményellenes hadsereg kiterjedt háborút akar indítani Örményország ellen, hogy megszabaduljon a vereség lelki terhétől.

Az egész egykori oroszországi birodalom történelmének legnagyobb csapása a Kaukázus elvesztése volt. Ez pedig azért következett be, mert Oroszország elárulta természetes szövetségesét, Örményországot. Ennél rosszabb döntést Gorbacsov nem is hozhatott volna. El akarta tüntetni a politikai színtérről, mert antikommunistának találta…

(Russzkaja miszl, 1992. március 20.)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon