Skip to main content

Mihez van joga az ellenzéknek?

Vissza a főcikkhez →


Az ellenzéki vezetők azt javasolják, hogy vegyük figyelembe: az esetleges arab–izraeli béke nyomán óriási szakadék alakulhat ki a nép körében. Azt hiszem, igazuk van. A Golán-fennsík, Ciszjordánia és a Gázai övezet kérdésében meghozandó döntés rendkívül nehéz lesz. Az államalapításról való döntés óta a legnehezebb. Többet mondok: Izrael megalakításáról dönteni semmiség volt a mostani feladathoz képest.

Ezért a kormánynak különösképp ügyelnie kell arra, hogy lehetőleg állandóan tartsa nyitva a kommunikáció csatornáit a másik féllel – vagyis a mi esetünkben a ciszjordániai zsidó telepesekkel. Jómagam mindig is élesen elleneztem e településeket, a megszállt területek minden részén. Talán én voltam a telepesek legkeményebb ellenfele, szörnyű dolgokat mondtak rólam. De ennek ellenére – vagy épp ezért – meg tudom érteni, mit éreznek a telepesek, amikor e területek kiürítéséről kell dönteni.

Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezzem: nem vagyok biztos benne, hogy elvbarátaim közül mindenki pontosan érti, mi a különbség az ellenzék és a kormánykoalíció jogai közön. Ellenzékiként mi voltunk a kutyák, mi ugattuk a karavánt – most viszont nem a kutyák szerepében vagyunk, hanem mi alkotjuk a karavánt. És ha a karaván ugat, az nemcsak nevetséges, hanem veszélyes is. Az ostobaság karavánja lenne. A kormánynak – semmilyen kormánynak – nem érdeke, hogy túlfeszítse a helyzetet. Nem érdeke, hogy a hajó imbolyogjon, még akkor sem, ha a tenger csendes, hát még ha viharos. Most pedig éppen viharos, és még viharosabbnak ígérkezik. Ilyenkor a kormánynak kötelessége, hogy megértést tanúsítson a fájdalmas helyzetet elviselők iránt. Én kész vagyok erre. Hogy a szívemből fakad-e ez a rokonszenv, teljesen közömbös. Az viszont meggyőződésem, hogy ezt kell tenni.

Mennyiben jogos a telepesek harca a területek kiürítése ellen? Teljes egészében. A jelenlegi körülmények között minden szó jogos, legitim, még akkor is, ha nagyon felingerel. Az egyik ellenzéki képviselő például azt találta mondani, hogy nem ismeri el a knesszet (a parlament) szuverén jogát arra, hogy úgy döntsön, ahogyan óhajt. Ez a kijelentés az én szememben elfogadhatatlan és elítélendő, a mostani helyzetben mégis legitim. Súlyos hiba lenne, ha ilyen kijelentések miatt kezdenénk szankciókat alkalmazni az ellenzékkel szemben. Az egyetlen, ami a kormány szempontjából nem legitim: a fegyverfogásra és a lövöldözésre való felszólítás. Minden egyéb eszköz, minden egyéb intézkedés legitim.

Ugyanígy vélekedek a tettekről is. Minden tett legitim – még az erődemonstrációk is – csak az olyan cselekedetek nem, amelyek zsidók vagy arabok életét veszélyeztethetik. Vagyis – a lövöldözés, a terror. A döntések idején kibontakozó csata nem lesz leányálom. Az evakuáció sem. A mostani körülmények között azonban nincs más választás. Egyetlen helyes tett van: a lehetőségek végső határáig feszíteni a tolerancia határát.

Meg vagyok győződve róla, hogy a kormánynak joga van arra, hogy aláírja a békeszerződéseket. De az ellenzéknek is joga van arra, hogy népszavazást követeljen. S azt javasolom, hogy miután főbb vonalakban megegyezünk a békeszerződés elveiről, valóban adjuk a végső döntést a nép kezébe. Biztos vagyok benne, hogy a népszavazás megerősíti a szerződés legitimitását, vereséget mér a jobboldalra, és tartós békét biztosít majd. Amikor a békecsomag teljes egészében előttünk lesz, és az engedményekkel szemben kidomborodnak és kézzel foghatóvá válnak a béke óriási gyakorlati előnyei, akkor a mérleg nyelve oly mértékben fog a béke elfogadása felé hajolni, hogy csak egy teljesen esztelen kormány utasíthatná el az új választások kiírását, amelyek során még nagyobb többségre tehet szert.

(Fordította: Yehuda Lahav)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon