Skip to main content

A Brecker fivérek visszatérése Magyarországra

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Koncertajánlat
Zene


Aki a jazz-funk, netán a jazz-rock kedvelője, feltétlen látogasson el május 18-án, szerdán este 20 órakor a Városligetbe. Ti. a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán világsztárok muzsikálnak majd a Krokodil Kft. szervezésében. A Brecker Brothers két főerőssége, a Philadelphiából a hatvanas évek végén New Yorkba költözött testvérpár, a trombitás Randy és szaxofonos öccse, Michael együtt most jön először hozzánk! Mert Mike a május 1-jei „sátoros” jazzbulin szerepelt Steps Ahead elődjével, a Stepsszel 1982-ben már járt Debrecenben. 1984-ben Randy volt a cívisváros vendége feleségével, a brazil zongorista Eliane Eliasszal. 1991 nyarán ismét a szaxis öcs jött, akkor, az MTK-pályára Paul Simonnal. Ha memóriám nem csal, a Brecker Brothers többi tagja közül a gitáros Dean Brown 1992 tavaszán a dobkirállyal, Billy Cobhammel fordult meg a mostani helyszínen. A fiatal fekete dobos, Rodney Holmes tavaly kétszer lépett fel a Petőfi Csarnokban, az év elején a magyar New York-i George Jinda „World News” együttesével, majd a nyáron a Zawinul Syndicate-tel. A billentyűs George Whitty és a basszusgitáros James Genus viszont most bizonyíthat először a magyar jazzrajongók előtt.

Randy és Michael 1975-ben alakította meg a Brecker Brothers Bandet, s a következő hat évben hat LP-t produkált – The Brecker Brothers (1975 – négy Grammy-jelölés!); Back to Back (1976); Dont’s Stop the Music (1977); Heavy Metal Be-Bop (1979); Detente (1981); Straphangin’ (1982). Tízévi szünet után 1992-ben állt össze ismét „a nagy csapat”, s a GRP gondozásában megjelent a Return of the Brecker Brothers című CD, melynek anyagával tavaly nyáron nagy sikerű európai turnét bonyolítottak le. Nincs kétségem afelől, nálunk is tomboló tapsvihar fogadja majd őket, amit magam is erősítek.
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon