Skip to main content

A MOSZ

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Február 24-én, a Szakszervezeti Kutatóintézet épületében megalakult a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Az alapítónyilatkozatot 13 munkástanács képviselői írták alá, a szövetség elnökévé Somlay Lajost, a budapesti Elektromos Művek munkástanácsának elnökét választották.

A „második munkástanács parlament” elnevezésű rendezvényt a Munkástanácsok Információs Irodája készítette elő. E csoport novemberben alakult meg, és vette át a kezdeményezést a Földesi József újságíró által szervezett, Országos Társadalmi Önkormányzati Mozgalom nevű egyesülettől (az „első munkástanács parlamentet” még Földesiék hívták össze október 24-én, Újpesten). Az MII-t – amely a szövetség alapszabályának tanúsága szerint „az Elnökség által létrehozott és irányított Információs és Organizációs Iroda” néven működik tovább – Thoma László szakszervezeti kutató vezeti. Az alapszabály tiltja a tagszervezeteknek, hogy pártokhoz, szakszervezetekhez tartozzanak. Így a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájához már csatlakozott néhány munkástanácsot választás elé állítja; közülük az óbudai BKV munkástanácsának képviselője megjelent, de aztán távozott is a „munkásparlamentről”, mivel nem tudott dönteni, sőt azt sem tudta, csatlakozzanak-e ezek után bármely szövetséghez.

A munkástanács-szövetség többek között „a vállalati dolgozók tömegerejével” kívánja támogatni a szakszervezetek érdekvédelmi munkáját; fel akar lépni a nyereséges gyáregységek vagy egész vállalatok „menedzseri vagy vállalkozói magánkisajátítása” ellen; a fő célja pedig az, hogy „megteremtse” a vállalati dolgozók tulajdonát, „távlatilag elsőbbségi tulajdonként”.

A megjelent munkástanácsok (25-30, de sokuk még nem volt bejegyezve) két csoportra oszthatók. Részben bajba jutott vállalatokról vagy azok egységeiről van szó (ilyen az Ikarus mátyásföldi gyárának 600 fős munkástanácsa, vagy a KŐPORC balassagyarmati egységéé, amelynek vezetőivel a központ elbocsátási listát akart összeállíttatni, s ennek nyomán jött létre, az MII segédletével, a munkástanács; újabb hírek szerint ezt az egységet be akarják zárni, munkalehetőség pedig alig van a környéken). A munkástanácsok másik csoportja szakszervezeti feladatot lát el. A kecskeméti Volán bajai egységében például tavaly az üzemvezetés sztrájkot szervezett, hogy így kényszerítse ki az egység leválását, s ennek fejében jelentős béremelést ígért be a buszsofőröknek. A szétválás megtörtént, a béremelés elmaradt, s a januárban megalakult munkástanács ezt az adósságot akarja behajtani. Már ebből is látható: a létező munkástanácsok messze vannak a munkástulajdon alapszabályban rögzített célkitűzésétől. E célkitűzést pedig a munkástanács-szövetséghez közel álló két politikai szervezet: a Baloldali Alternatív Egyesülés és Független Szociáldemokrata Párt vallja magáénak. Bár a szövetség fel kívánja támasztani a pártoktól való függetlenség ’56-os eszméjét, ez ma, amikor az önszerveződés igencsak gyerekcipőben jár, és a sztrájkokat is vállalati vagy szakszervezeti vezetők szervezik, merő illúzió. Látható volt ez a „munkásparlamenten” is, ahol a mintegy 50 munkástanácsküldöttet ugyanennyi támogató karaja vette körül, az elnökségben – ezúttal szakértőként – Kovács Kikova László független szocdem teoretikus foglalt helyet, és ez a gyűlés együttesen fejezte ki a Munkástanácsok Országos Szövetségének megalakítása iránti óhaját.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon