Skip to main content

Ajándék az Uniónak

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

T. P. [Tálas Péter]: Egy törvény (g)átfutása


1991. február 18. A szejm Bronislaw Geremek vezette alkotmányügyi bizottsága közzéteszi választási törvényjavaslatát. A 460 fős egykamarás parlamentbe 115 képviselő egyjelöltes választási körzetből relatív többséggel, 345 képviselő pedig a kb. 19-20 többjelöltes listás választói kerületből jut be.


A Belweder-palota elégedett lehet – gondolhatnánk: a szejm, miután sikertelenül próbálta elhárítani az első elnöki vétót, elfogadta a köztársasági elnöknek a választójogi törvényre vonatkozó módosító indítványait. Sőt mi több, már azt is beharangozták, hogy elnöki rendelet született a választójogi törvény ama pontjainak módosításáról, amelyekkel továbbra is elégedetlenek a Belwederben. Az elnöknek tehát sikerült „megúsznia” – ahogyan ő maga mondta –, bár a szejm elutasította a második vétóját. Formális szempontból tehát e játékban a mérleg nyelve határozottan a Belweder-tábor felé billent, melyet Walesa és híve, egyebek közt a Zdislaw Najder vezette Állampolgári Bizottság, valamint a Centrum Megegyezés mozgalom ural.

Csakhogy a vita lényege nem a választójogi törvény tartalma volt. Az elnök tulajdonképpen a szejm autoritását kérdőjelezte meg. Munkatársai kijelentéseiben a választóvonal a demokratikusan választott elnök és szenátus, valamint a szejm között húzódik, amelyben a Centrum Megegyezés állítása szerint a „posztkommunista és posztszolidaritási baloldal” van többségben. A Belweder és a Centrum a jelen helyzetre a két évvel ezelőtti politikai sémát próbálja ráhúzni, ennek alapján Walesa hívei volnának az akkor egyesített Szolidaritás folytatói, ellenfelei pedig a kommunista tábor örökösei.

„Michnik és Geremek lepaktált a régi koalícióval” – jelentette ki az elnök az egyik nagygyűlésen, s a tömegek nagy tapssal fogadták ezeket az újfajta politikai elrendeződés szülte fenyegetéseket, amelyek a szejm feloszlatását és a demokrácia korlátozását helyezték kilátásba.

Első szempillantásra e téren is a Belweder-tábor javára billen a mérleg nyelve. Valószínű ugyanis, hogy az alkotmány hatályon kívül helyezését célzó fenyegetés miatt az elnököt alkotmánybíróság elé kellene állítani. Az, hogy a szejm ezt nem indítványozta, beszédesen bizonyítja az elnök és tábora politikai erejét és a közvéleményre gyakorolt hatását.

De a Belweder-tábor – nagyon helyesen – nem örült túl korán a győzelemnek. A választójogi törvény körüli konfliktus, annak ellenére, hogy a lengyel demokrácia alapvető kérdéseit érinti, csak előjáték a közeledő választásokhoz. Előidézőinek valószínűleg az volt a szándéka, hogy felidézze a lengyel politikai színtér korábbi képét, és ezt igyekezzenek olyannyira bevésni a választók emlékezetébe, hogy amikor majd azok októberben az urnák elé járulnak, azt érezzék: vagy a Belweder-táborra szavaznak, vagy a posztkommunistákra. Ez a hamis alternatívára építő hadművelet szavatolhatná a Belweder–Centrum-tábor győzelmét, amely ellenkező esetben – a közvélemény-kutatási adatok alapján ítélve – egyáltalán nem vehető biztosra.

Ma még túl korai volna megítélni e manőver kimenetelét, de már most is megjósolható, hogy nem volt eredményes, sőt akár a kezdeményezői ellen is fordulhat.

Amikor Walesa a szejmet támadja, amikor az alkotmány hatályon kívül helyezésével fenyegetőzik, és kíméletlen támadásokat intéz egykori vezető tanácsadói – mai bírálói – ellen, amikor a tömegek érzelmeivel játszik, azokat a félelmeket igazolja, amelyek tavalyi jelölésekor támadtak. Elnöksége első hónapjai alatt ezek a félelmek oszlani látszottak, aminek következtében igencsak megcsappant a Mazowiecki vezette Demokratikus Unió politikai bázisa. Jelenleg azonban úgy tűnik, reneszánszát éli ez a képződmény. A közvélemény-kutatás eredményein kívül erre utal az is, hogy a Belweder és a Centrum lépéseit bírálók az Unió retorikájával élnek. Walesának sikerült a lehetetlen: a parlamenti választások előtt sikerült feltámasztania Tadeusz Mazowiecki választói táborát. A belső konfliktusokkal küzdő Unió, amely nem tud közös vonalat kialakítani, önerejéből erre nem lett volna képes.

Az Állampolgári Bizottság körül tömörülő Belweder-koalíció Lengyelország jelenlegi állapotának ostorozását teszi meg legfőbb választási jelszavának. Csakhogy Walesáék elfelejtik, hogy már nem ellenzékben vannak – hanem éppenséggel övék a hatalom. Ám előfordulhat, hogy Walesa elnöksége nem lesz hosszabb, mint volt Mazowiecki miniszterelnöksége. Ha valóban igaz, hogy „Lengyelországban úgy terjed a korrupció, mint még soha” – akkor a fönti, kíméletlen kritikát tartalmazó választási jelszó nem a parlamenti ellenzéknek szól, hanem éppenséggel Walesa elnöknek és az őt támogató erőknek. Ha mindehhez hozzávesszük az elnök teljesítetlen választási ígéreteit, akkor várható, hogy a Belweder-palota tábora nemcsak Mazowiecki választói táborát rendezi át, de Walesát is megfosztja választóinak egy részétől. Mindennek a Demokratikus Unió lesz a fő – bár nem egyedüli – haszonélvezője.

Azt hiszem, nem kétséges, mire vezet az effajta erőmegoszlás. Ha az elnök igazodik is az alkotmányhoz, bizonyára nem nyeri vissza időre azoknak az erőknek a megtépázott bizalmát, akik a Belwederre voksoltak. Egy ilyen fordulat viszont azt eredményezné, hogy elhúzódnak Walesától azok a választók, akik a szejm szétverésének és Lengyelország „kigyomlálásának” gondolatát támogatták. Ha a Belweder-palota tábora mégis őket akarná bázisának tekinteni, akkor csak egyetlen olyan választói csoport van, melynek megnyeréséért meg kellene küzdenie. Ez pedig Tyminski tábora.

De ez a küzdelem sokba fog kerülni. Hogy megnyerje e csoport bizalmát, a Belweder táborának legalább részben át kellene vennie azokat a jelszavakat, amelyekkel a „Szent kutyák” szerzője menetelt tavalyi váratlan győzelme után. Ezzel azonban azt igazolnák, hogy a Demokratikus Unió a Szolidaritás-tradíció törvényes örököse és a lengyel demokrácia fő védelmezője. Mazowiecki pártja ezt egymaga nem volna képes vállalni. Sok jel mutat tehát arra, hogy az őszi választásokon nem a kommunizmushoz való viszony, hanem a demokráciához való viszony lesz a legfőbb megkülönböztető tényező.

Nehéz mindezek alapján megjósolni a választási eredményeket. Walesa szavazótábora kétszer akkora, mint Mazowieckié, Tyminski szavazótábora szintén meghaladta a volt miniszterelnökét. A demokrata érzelmű választótáborért folytatott küzdelemben azonban a Demokratikus Uniónak nem sok ellenfele van. Sőt, elképzelhető lenne a parlamenti együttműködés az Unió, a Bielecki vezette Liberális Demokrata Kongresszus és Bujak Demokratikus Társadalmi Mozgalma, illetve a Szolidaritás bal szárnya közt. De ha az Unió az első vagy a második parlamenti párttá válik, azt jórészt a Belweder-palotának köszönheti.


Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon