Skip to main content

Ausztria csak az osztrákoké?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kinek van több joga a biztonsághoz?


Ez már a harmadik birodalom kezdete. A vörös Bécs eltűnt. Kesergő kommentárok hada követte a vasárnapi bécsi helyhatósági választásokat, melyen a politológusok által szélsőjobboldalinak minősített Szabadságpárt, az FPÖ irdatlan erővel előretört. A pártnak négy éve még csak 8 mandátuma volt a fővárosi törvényhozásban, most viszont huszonhárom. S ezt nem mással érte el, mint a leplezetlen idegenellenességgel. Bécs legyen újra a bécsieké – hirdették a szabadságpárti plakátok, s a szónokok bevándorlási stopot követeltek, a határok még szigorúbb őrizetét, az illegális bevándorlók haladéktalan kitoloncolását, a már bentlévők „megtizedelését”. Továbbá azt, hogy az iskolákban legfeljebb 25 százalékos legyen a külföldi tanulók aránya, hogy a vendégmunkások pereputtya ne telepedhessen le korlátlanul Ausztriában, hogy a kedvezményes lakbérű állami lakásokba külföldi vendégmunkások semmiképpen se költözhessenek be. Hogy a rendőrök lépjenek föl könyörtelenül a keleti kriminálturistákkal szemben, a munkahelyeken tartsanak razziákat a schwarzarbeiterek leleplezésére. A Szabadságpárt elsősorban azokban a kerületekben tört előre, ahol az átlagosnál nagyobb a külföldiek aránya. S ami szintén tanulságos, főként az egykori szocialista munkásszavazók voksoltak rá.

Németországtól eltekintve egyetlen országot sem ért olyan közvetlenül a keleti nyitás, mint Ausztriát. S bár a vendégmunkások zömét ma is hagyományosan a jugoszlávok és a törökök alkotják, de a feketén bentélők, a tömegesen megjelenő „tranzitutasok” között rengeteg a kelet-európai, a seftelő lengyel, a zöldhatáron átszökő román, s növekvő számban bolgár, szovjet hontalan. Igaz, hogy a legálisan Ausztriában lévő külföldiek körében sokkal kisebb a bűnözési arány az átlagosnál, körülbelül kétszer annyit fizetnek be az osztrák államkasszába, mint amennyit szociális javadalmazásban megkapnak, igaz, hogy még a szakképzettek is olyan munkákat végeznek zömmel, amelyet osztrák munkavállaló már nem vállalna, de az is igaz, hogy a gazdasági helyzet ma már nem olyan fényes, mint egy-két esztendeje volt, amikor a szociáldemokraták még azt követelték, hogy a Bécsben élő külföldiek is kapjanak választójogot. S a provincializmussal sokszor vádolt Ausztria fél az idegen kultúrától. A 13 százalékos külföldi hányad Bécsben is elviselhetetlennek tűnik, ki emlékszik már a századforduló monarchiájának 40 százalékban külföldi fővárosára. S akkor még nem szóltunk a zsidók híján is erősödő antiszemitizmusról, a gyűjtőtáborok elleni támadásokról, az idegenellenes német hisztéria átszűrődéséről.

A kormányzó koalíciós pártok is tisztában vannak vele, hogy ma a legérzékenyebb kérdés az országban a külföldiek jelenlétéből fakad. Mind a két nagy párt igyekezett elhatárolni magát az FPÖ xenofóbiájától, de azért korábbi liberalizmusától visszalépni, ésszerű korlátozásokat propagálni. A se ide, se oda álláspont példátlan szavazatvesztést eredményezett. Az FPÖ-vel szemben egyedül radikális idegenbarátságot követelő zöld alternatívok viszont életükben először bejutottak a bécsi parlamentbe, imponáló hét mandátummal.

(Bécs)
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon