Skip to main content

Egy nép – egy pénz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Fontolva zuhanás


Korábban egy szakértői tanács ajánlásokat dolgozott ki az NDK-beli gazdasági átalakulásról. A január 20-án elkészült állásfoglalás szerzői még úgy vélték, az első lépés az NDK márka konvertibilitásának megteremtése. Ehhez természetesen a gazdasági rendszer gyökeres átalakítására van szükség. Biedenkopf némi iróniával mutat rá, az NDK-ban nincs olyan kormányzati erő, amely ezt az átalakítást végre tudná hajtani. A jelenlegi kormány cselekvésképtelen, a március 18-i választások után létrejövő új kormány pedig híján lesz a tapasztalatoknak. Hiányoznak az átalakulás jogi és emberi feltételei is. A gazdasági vezető réteg ahhoz szokott hozzá, hogy mindent parancsba kap, most, hogy nincsenek parancsok, a gazdaság leállóban van. Nincs a piacgazdaság feltételeihez szabott szociálpolitika, nincs munkaerőközvetítés, nincs munkanélküli segély, nincsenek szakszervezetek. A reformokkal járó szociális feszültségek – minthogy a határ nyitott – csakis tömeges áttelepüléshez vezethetnek, a helyzet tehát e tekintetben is alapvetően más, mint a többi kelet-európai országban.

A külön NDK pénz fenntartása esetén a gazdaság sem működhet. A termeléshez szükséges félkész termékeket csak nyugati márkáért lehet beszerezni, nyugati márkára azonban a gazdaság, miután szállítóképessége összezsugorodott, egyre kevésbé tud szert tenni. Ilyen körülmények között csak spekulációs célú beruházók érdeklődnek a keletnémet lehetőségek iránt, és ez növeli a lakosság félelmét, hogy „kiárusítják” az országot. A piacon már most is két pénznem van jelen, és ez a társadalmat két osztályra hasítja: a nyugati márkával rendelkezőkére, és azokéra, akik nem jutnak hozzá a jó márkához.

Ilyen körülmények között a tudományosan megalapozott megoldások érvényüket vesztik a helyzeten csak forradalmi megoldások változtathatnak. A valutaunió tehát nem egy hosszú fejlődés végpontja, hanem első lépése.

Hol van a Rajna kincse?

A valutaunió mindenekelőtt visszavonhatatlan elkötelezettséget jelent, hogy az NSZK nem hagyja magára a keleti országrészt, tehát érdemes ott maradni. A konvertibilis pénzzel fizetett munkának ismét értelme lesz. A termelékenység például az építőiparban és más, különösen a közepes méretű vállalatoknál olyan mértékben megnőhet, hogy viszonylag szerény tőkeberuházással is jelentős nyereségre lehet szert tenni, hiszen a bérek még hosszú ideig alacsonyabbak lesznek, mint az NSZK-ban, viszont egy ideig alacsonyabbak maradnak a létfenntartás költségei is.

Egy pénznem értékét a népgazdaság dologi értéke és termelőereje határozza meg. Az előbbit az NDK-ban nem lehet meghatározni, az utóbbit viszont igen: az egy főre eső termelés értéke az NSZK-belinek mintegy 40%-a. A nominális bérek az NDK-ban ugyancsak 40%-át teszik ki az NSZK-beli béreknek. Vagyis az egy főre eső termelési érték és az egy főre eső jövedelem egyaránt 40%-a az NSZK-belinek. Ez lehetővé teszi, hogy a béreket, nyugdíjakat és minden egyéb folyó kifizetést 1:1 arányban számítsanak át. (A keletnémet–nyugatnémet márka értéke a feketepiacon jelenleg 1:0,05.)

Az áruhiány és a befektetési lehetőségek hiánya következtében az NDK-ban hatalmas – mintegy 152 milliárd márka összegű – pénzfölösleg van a lakosság birtokában. Ez a pénztömeg, átváltva, inflációt kelthetne az NSZK-ban. Ezért indokolt, hogy a megtakarítások értékét 1:2 arányban leértékeljék. Az átváltás után a forgalomban lévő konvertibilis pénzmennyiség 10%-kal (a két állam társadalmi össztermékének 10%-ával) nőne.

Az NDK állampolgárainak megtakarított pénze fejenként kb. 10 000 NDK márka. Ennek az összegnek 80 százaléka a lakosság 20 százaléka kezében van. Méltányos tehát, ha az első 1000 márka megtakarítást 1:1 arányban, a továbbit 1:2,5 arányban váltanák át. (E számításokra pillantva kissé indokolatlannak tűnik a keletnémet ellenzék – s különösen a szociálisan leginkább érzékeny csoportok – siránkozása, hogy a valutaunió derék dolgozó emberek egy élet munkája során megtakarított pénzecskéjének értékét ássa alá.)

Az életszínvonal-különbség a pénzreform után és az ártámogatások fokozatos, de viszonylag gyors leépítése következtében az ország két része között átlagosan 100:40-hez lesz. Az NSZK-ban az egyes régiók közötti különbség: 100:60; az eddigi tapasztalatok szerint ez nem vezet a lakosság tömeges átvándorlásához. A várható életszínvonalbeli különbségek csökkentésére az NDK lakosságát egy időre mentesíteni kell az egyenesadók és a társadalombiztosítási költségek fizetése alól. Az állami és községi bevételek hiányát az NSZK költségvetésének kell pótolnia: ez jelenti az NSZK leginkább közvetlen, állami hozzájárulását a keleti terület talpra állításához. Az NSZK-ra nehezedő összes teher azonban nem több, mint a társadalmi össztermék szokásos évi növekménye. Ez a vállalkozás kockázatát elviselhetővé teszi.

Egy kiszámíthatatlan NDK-gazdasággal a háta mögött az NSZK nem lehet integrált része a Közös Piacnak. A fejlődő keletnémet gazdaság ellenben fontos kereskedelmi partner és tőkeberuházó lehet Lengyelországban, Csehszlovákiában, Magyarországon és a Szovjetunióban is.

Mindebből az következik, hogy az NSZK kormányának illetve a Bundestagnak sürgősen meg kell határoznia a valutaunió alapelveit, és február közepén ennek a szellemében kell tárgyalnia az NDK kormányával.

Eddig Kurt Biedenkopf fejtegetése. A lecke fel van adva, Modrow és társaságában az ellenzéki miniszterek már el is utaztak Bonnba. Nálunk pedig töprenghetnek mind a közgazdászok, mind a valutaüzérek, milyen következtetést vonhatnak le a kiváló gazdaságpolitikus elemzéséből.

Félő, hogy megint a valutaüzérek lesznek fürgébbek.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon