Skip to main content

Február végén 35 milliárd lesz a költségvetés hiánya?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Meglehet óvatosan kell bánnunk ezekkel a számokkal, s talán nem annyira rémisztőek, mint első pillanatban látszanak. (Egy-egy kiragadott költségvetési adat a bevételek és kiadások időbeli eltérése miatt rendkívül megtévesztő lehet!)

A tavaly év eleji adatok az ideihez képest egészen mást mutatnak. De számos olyan változás is történt, ami miatt a mai és az akkori adatok másról szólnak.

Hála a „magyar aktíváknak”, Kádár Bélának és Bod Péter Ákosnak, tavaly igen nagy volt a Szovjetunióba ellenérték nélkül kiszállított áruk értéke. E ki nem fizetett szállításért azonban, az infláció nagyobb dicsőségére a magyar vállalatok megkapták itthon az ellenértéket, ami után ki is fizették a „különleges helyzetek” miatti adót, az úgynevezett kütefát. 1991 januárjában e nem létezi bevétel után 8 milliárdot. Ma ez a költségvetési bevétel hála istennek már jóval kisebb.

Változott az állami adósságszolgálat teljesítésének rendje is. Negyedév helyett gyakoribb a törlesztés, ez januárban több mint 12 milliárddal növelte meg a kiadásokat az egy évvel korábbihoz képest. Ehhez hasonló okok miatt tehát akár több mint 20 milliárd forint is megmagyarázható abból a különbségből, ami a két év adatai között van. Az ilyen változások miatt feltétlenül jogosnak tűnik a pénzügyminisztériumi szakemberek véleménye, akik szerint igazából csak a negyedévi adatok lesznek a mérvadóak. Február végén a deficit 30-35 milliárd között várható, vélik.

De ha ilyen optimisták vagyunk, akkor is rémisztő, hogy minden mérce szerint csökkent a nyereségadó befizetése, az állami vagyon utáni részesedése. S míg tavaly a korábbiakhoz képest sokkal inkább sikerült kézben tartani a kiadásokat, addig most ez kevésbé látszik. (Bár ismételjük, hogy egy-két hónap adataiból felettébb kockázatos hosszú távú következtetéseket levonni.) Gyanúsan nagy például az idén a termelési árkiegészítés és dotáció, a felhalmozási kiadások, a minisztériumok támogatása.

De ami ennél rosszabb és sokkal fontosabb: nézzük meg a KSH által közölt grafikont a termelés alakulásáról az elmúlt években. Ha figyelembe vesszük is a statisztikai hiányosságokat, a visszaesés akkor is nagyon nagy. A költségvetési tervek azonban nem a múlt év végi adatokra, hanem az éves átlagra épültek. Tehát 1992-ben a tavalyi termelési szint úgy érhető el, ha év végéig ugyanolyan dinamikusan nő a termelés, mint ahogyan az 1991-ben csökkent. A költségvetést kritizáló szakértők szerint ez például azt jelentené, hogy a munkanélküliség is a tavaly év eleji szintre csökken.

Ennyire senki nem optimista, a költségvetési tervek mögött mégiscsak ilyen optimista számok állnak.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon