Skip to main content

Feketén Ausztriában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Most, hogy Ausztriában a lengyelekkel és románokkal szemben újra bevezették a vízumkényszert, szóba került, hogy szélesebb körben is korlátozzák a beutazást. A választási kampány során még olyan követelés is elhangzott, hogy a magyar állampolgárok számára is írják elő a 48 órán belüli bejelentkezési kötelezettséget.

A kelet-európai turistákkal szembeni új keletű indulatokat csak részben magyarázza az a tény, hogy a közeljövőben szovjet invázióra is számítani lehet: az osztrákok szemében nagyobb veszélyeket rejt az illegális munkavállalók számának növekedése. Az osztrák pártok közötti szerepmegosztás mind ez ideig bizonyos egyensúlyt tartott fenn e kérdésben is: a néppárt, a privátszféra érdekeiből kiindulva, szemet hunyt a jelenség fölött, a szocialista párt viszont a szakszervezetek nyomására következetesen bevándorlásellenes, illetve vendégmunkát korlátozó politikát folytatott, s az elmúlt választások során nem kevés szavazatot szerzett azzal, hogy drasztikus intézkedéseket helyezett kilátásba a külföldiekkel szemben.

Érveik népszerűségét ma már az osztrák gazdaság egyes ágazatait érintő szerkezeti válság is fokozza. A hatvanas–hetvenes években lezárultak Ausztria nagy beruházásai (autópályák, vízlépcsők az Alpokban, a Duna-csatorna, a bécsi metróhálózat építése stb.), ahonnan az akkor hatalomra lépő Kreisky-kormányzat a felszabaduló hazai munkaerőt – kiemelt javadalmazással – a Közel-Keletre irányította. Helyüket – összehasonlíthatatlanul szerényebb bérekkel – kelet-európaiak kezdték betölteni. Mára azonban a helyzet megváltozott. A válságok miatt beszűkültek a közel-keleti beruházások, az ott dolgozó osztrák vendégmunkásoknak odahaza kell megélhetés után nézni, ám közben a munkahelyeket elárasztotta a kelet-európai munkaerő-kínálat.

A kérdés nem oldható meg egyszerű határstoppal. A kelet-európai vendégmunkások töredékét kapják annak, amiért osztrák kollégájuk már dolgozni sem hajlandó: míg az osztrák munkás átlagos bruttó órabére közel 300 schilling, addig illegálisan munkát vállaló lengyel vagy magyar kollégájának 70 schillinggel kell beérnie, s túlóradíjként sem kaphat ennél többet, miközben az osztrák állampolgárt az átlagórabér 150%-a, hétvégi, éjszakai műszakok esetén pedig 200%-a illeti meg. Úgy tűnik, ez a helyzet egyelőre mind a feketemunkából élő külföldieket, mind a munkáltatókat kielégíti, már csak azért is, mert nem kell fizetni társadalombiztosítási költségeket (a nettó kereset közel dupláját), a külföldiek pedig – nem is akármilyen – keresethez jutnak: az otthoni átlagbér 5-6-szorosát zsebre tehetik, ha nem is könnyedén.

Bécsi vélemények szerint a feszültségeket minden bizonnyal nem a magyarok rovására fogják megoldani: ahogyan az elmúlt években rendre kiszorultak a kevéssé szakképzett jugoszláv vendégmunkások, úgy fognak megszabadulni most a bécsiek a lengyelektől, de főképp a románoktól, a szovjet állampolgárok munkavállalását pedig már eleve meg fogják akadályozni bizonyos korlátozó intézkedésekkel – hangzik a politikai töltetű jóslat. A magyarok szakértelmére viszont szükség van – teszi hozzá gyakran még a munkaügyi hivatal alkalmazottja is, s valóban Magyarország az egyetlen, ahonnan nagyobb számban érkeztek Bécsbe eddig is szakképzett emberek, míg a többi kelet-európai országból továbbra is jobbára a mobilabb szakképzetlen rétegek vállalkoznak efféle kalandokra.

Mert Ausztriában munkát vállalni – s főképp a gazdasági rendőrség kijátszásával – felér egy kalandos vállalkozással. Bécsben már jól kiépült „emberpiacok” vannak, ahol reggelente, a hivatalos ellenőrzéstől alig zavartatva magukat, a nagy építkezési vállalkozók autóbuszokkal gyűjtik be a csellengő napszámosokat. Még jó, ha vidékre – Tirolba vagy Vorarlbergbe – szállítják őket, mert akkor szállásukról a vállalat gondoskodik, s így tetemes pénzt megtakaríthatnak. Ám ha Bécsben maradnak, vagy a Südbahnhofon kell éjszakázniuk, vagy negyedmagukkal szobát bérelhetnek 100 schillingért. Így aztán a keresetből jó, ha 5000 schilling hazakerül, ami még mindig nem kis pénz: legalább 35 ezer forint, ráadásul adómentesen…

Az osztrák pártok pedig tovább folytathatják választási játékaikat: a szocialisták a megrendült egzisztenciákat kápráztatják el a vendégmunkások rovására tett társadalombiztosítási ígéreteikkel, a néppártiak pedig azt bizonygatják, hogy épp a hálás és hallgatag kelet-európaiak a jólét garanciái. Miközben valamennyien egyetértenek a szélsőjobboldali – és az idegenellenesség lázában még a baloldallal is összekacsintó – Szabadság Párt (FPÖ) legújabb „választási” jelszavával: Wien darf nicht Chicago werden!


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon