Skip to main content

Ingyenes készpénz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Hétről hétre


Az elmúlt évek gazdasági változásai, elsősorban az infláció és az árukínálat növekedése megtanítottak minket arra, hogy nemcsak a készpénzt kell készpénznek venni. Az időleges megtakarítások több formája alakult ki. A korábban is ismert látra szóló betétek majdnem készpénznek számítottak, hiszen a számlán lévő „pénzünket”, pontosabban a bankkal szembeni követelésünket minden különösebb procedúra nélkül készpénzre válthattuk, csak be kellett fáradni az OTP-be. Még közelebb áll a készpénzhez, amikor a munkáltató folyószámlára utalja a fizetéseket, s ahelyett, hogy azt egyszerre kapnánk meg, akárhány részletben is fölvehetjük. A biztonsághoz a kamat és az esetleg kedvezőbb hitelhez jutási lehetőségek is hozzájárulnak.

A készpénzállomány és a tágabb értelemben vett pénzmennyiség – magánszemélyek és vállalkozók úgynevezett bankszámlapénze – két év alatt, 1991–92-ben kétharmaddal, 885 milliárd forintról 1491 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a készpénz részaránya gyakorlatilag állandó maradt, az időszak elején és végén nem érte el a 28 százalékot. (Rövidebb időszakokban a készpénzállomány növekedése nagyobb is volt.)

A készpénzállomány sokak megítélése szerint igen magas. A lakosság és a gazdálkodók magatartása, mint említettük, megváltozott, mindenki jobban vigyáz a pénzére, a logikus tehát a készpénforgalom csökkenése lenne. (Magának a pénzállománynak a növekedését a pénzügyi irányítás szempontjából elsősorban nem az inflációhoz kell viszonyítani, hanem a GDP nominális növekedéséhez. Elvileg – és leegyszerűsítve – ha ennél nagyobb a pénzmennyiség növekedése, az inflációs nyomással jár.) Ez azonban nem következett be. A jegybanknak, amely a bankjegykibocsátás monopóliumával rendelkezik, biztosítani kell a forgalom zavartalanságát: nem szűkítheti, tehát a készpénzt tetszése szerint, inkább kénytelen az igények után „kullogni”.

Többféle magyarázat született a folyamatosan magas készpénzigényre. Azokban az országokban, ahol az infláció nagyobb, mint Magyarországon, a forint tartása hazai értékvesztése ellenére is kedvező megtakarítási forma lehet a saját valutához, mondjuk a lejhez képest. Egyes szomszédos országok állampolgárai számára tehát racionális „forintban is utazni”. Ez azt is jelenti, hogy az általuk tartott készpénzt kivonják az országból vagy legalábbis a hazai készpénzforgalomból. Természetesen nem tudni, mekkora összegekről van szó. De ez a forintmennyiség úgy kerülhet külföldiek kezébe, hogy magyarok számára nyújtanak valamit: feketegazdaságbeli vagy turisztikai szolgáltatást. De a hazai feketegazdaság ezen kívül is növeli a készpénzigényt – néhányan ezt tartják a legfontosabbnak. Mindenesetre a hazai feketegazdasággal foglalkozók magyarázatként és mérőeszközként algiha kerülhetik (kerülhetnék) meg a készpénzforgalom figyelését. Az egyre több gazdasági szereplő is növeli a készpénzigényt, hiszen egy minimális összegre minden cégnek szüksége van.

A teljes pénzállomány nagyságát (amin belül csak a készpénzről beszélünk) azonban nem lehet egyedül egy forintértékkel jellemezni. Rendkívül fontos, hogy a lakosság, a vállalkozók mennyi ideig tartják maguknál a pénzt. Minél tovább, annál lassabban forog. Magyarországon a pénz forgási sebessége évek óta csökken. Tavaly 1,88 volt, tehát a pénzállomány egy év alatt ennyiszer fordult meg. Piacgazdaságokban nem ritka az ennél háromszor-négyszer nagyobb forgási sebesség.

A korábbi évek közismert sorban állási jelensége s a fizetési bizonytalanságok – a bankrendszer hiányosságán túl – a feketegazdaságon kívül is kikényszerítik a készpénz használatát: csak az a biztos, ami kézben van. Forintbankókkal teli kofferekről bőven hallani történeteket, nemcsak tízmilliós ügyletek készpénzes lebonyolításáról. Hanem állampapírok százmilliós nagyságrendű vásárlásáról, vagy éppen a rendőrségtől azt, hogy az Ybl Bank-botrány valószínű főszereplője 2 milliárd forint készpénzt vitt ki a határon. (A vámszervek nagyobb dicsőségére.) Az üzleti élet készpénzigényét mindenestre igazolni látszik, hogy 1992-ben a forgalomban lévő bankjegyállomány kizárólag a legnagyobb címletű, ötezres bankjegyekből nőtt.

A készpénzigény Magyarországon mindig is magas volt, amire a bankrendszer fejletlensége is magyarázatot ad. A kettő erősíti egymást: a hazai bankrendszer egyik nagy problémája, hogy a bankok forrásai között kicsi a részben olcsó (folyószámlák), részben viszonylag stabil lakossági pénzek aránya, ami rontja a bankrendszer likviditását. A lakosság szinte mindenütt a bankrendszer hitelezője (általában a vállalati kör is több hitelt vesz föl, mint amennyi betétje van, az államról nem is beszélve), tehát a bankbiztonság alapvető tényezőjéről van szó.

A kereskedelmi bankok számára roppant kedvező, ha a lakosság náluk helyezi el a pénzét, amit persze nem készpénzben tartanak, hanem számlákon tartanak nyilván. (Szélsőséges, nem létező esetben a gazdálkodók nem bonyolítanak készpénzes forgalmat.) De van olyan bank, a magyar jegybank, az MNB, amely számára a forgalomban lévő készpénz jelenti a mindennél olcsóbb forrást.

A pénzkibocsátás monopóliuma, mint említettük, a jegybanké. Ahogyan a kereskedelmi bankba elhelyezett pénzünk a bankkal szembeni követelés, úgy a bankjegyek – egy bonyolult (áru)láncon keresztül – a kibocsátóval szembeni követeléseket testesítik meg.

De az a készpénzmennyiség, amit a jegybank monopóliuma révén teremt, az MNB-nek olyan forrás, amit számára csak az előállítás költsége terhel, ami tehát némi túlzással ingyenes pénz (az MNB nem kamatozó passszívája). A készpénzmennyiség tehát javítja az MNB eredményét s így közvetve a költségvetés helyzetét. Mindez addig igaz, amíg ez a jegybankkal szembeni követelésállomány, a készpénz, nem csökken. Ilyen értelemben az inflációs pénzkibocsátás kedvező az államnak. A monetáris irányítás szempontjából persze nem. S ha a pénzmennyiségen belül csökken a készpénz aránya, az a jegybanki nyereséget sok milliárd forinttal ronthatja.

A készpénz az MNB-hez túlnyomórészt a postán keresztül érkezik, a kereskedelmi bankok, az MNB számlatulajdonosai és a lakosság közvetlen befizetései kisebb arányt képviselnek. A postának a készpénzt össze kell gyűjteni, kezelni kell. A postánál lévő készpénz egy része azért van ott, mert átvett az MNB-től néhány, a pénzkibocsátással kapcsolatos feladatot, mint például a pénzek szortírozását. 1987, a kétszintű bankrendszer előtt a postánál ilyen okból lévő készpénz két-három milliárd forint volt, ami azonban egy-két éve már 30-40 milliárd forintra emelkedett, amit úgy tekinthetünk, mintha a jegybanknál lenne, tehát megszűnt volna pénznek lenni. (Ez a forgalmon kívüli készpénz mégis megjelenik az MNB mérlegeiben, igaz, nagy részével szemben úgynevezett nem kamatozó aktívát állítanak, ami azt jelenti, hogy nem növeli a jegybank nyereségét ez a formai tétel.)

De hogy pontosan mennyi készpénz van a postánál, nem lehet tudni (!!!), csak becsülni. Jegybanki szakértők szerint milliárdos nagyságrendű pontatlanságok képzelhetők el. Régóta húzódik ugyanis az a technikai jellegű változás, aminek segítségével napra készen nyomon lehetne követni ezt a forgalmon kívüli pénzmennyiséget. Addig pedig ki tudja, használnatók-e valamire ezek a milliárdok?
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon