Skip to main content

Közgyűlési viharok előtt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Hétről hétre

L. F. [Langmár Ferenc]: Az Inter-Európa Bank megúszta?


Megkezdődött az éves bankközgyűlések sorozata. A legnagyobb érdeklődés a nagyobb bankok közgyűlését előzi meg, de a nyitó „rendezvény”, a 2,8 milliárdos alaptőkéjű, s adózás után tavaly 2,2 milliárdos adózott nyereséget produkáló Inter-Európa közgyűlése más szempontból volt fölöttébb fontos.

Mint arról a Beszélő írt (1992. februári szám), az állami vállalatok bankrészvényeinek elvonása a banknál azt a lehetőséget is fölvetette, hogy az állam a semmiből döntő és közvetlen beleszóláshoz jut.Ma csak a bankok gazdagszanak, mindenki más tönkremegy, s a vállalkozók nem jutnak elegendő és megfizethető hitelhez. Árnyalatnyi megfogalmazásbeli eltérésekkel bárki naponta hallhatja ezt a megállapítást. Arra is számos jel mutat, hogy az MDF és a kormány egyes körei ezen a helyzeten – ha törik, ha szakad – változtatni kívánnak.

Nem mindenki vélekedik így. Az Inter-Európa Bank vezetőjének, Iványi Györgynek a bank közgyűlése adott alkalmat arra, hogy több interjúban (például az Esti Egyenlegben és a Magyar Hírlapban) kifejtse véleményét.

A közvélekedéssel szemben azt állította: nemhogy arról nincs szó, hogy a vállalkozók kevés hitelhez jutnak, hanem ellenkezőleg. A nyolcvanas évek eleje óta folyamatosan romlik a gazdálkodói szektor tőkeellátottsága. Az évtized végén ez a folyamat fölgyorsult, nem utolsósorban azért, mert az állam az inflációs nyereséget is megadóztatta. Tehát a gazdaság túlhitelezetté vált, immáron kritikus mértékben.

1989 végén a bankok hitelkihelyezéseinek 10-20 százaléka volt kétesnek minősíthető, egy év múlva már 40 százalék. Mint a bankelnök közölte, saját bankjának kétes kinnlevőségei 1992 első negyedévében duplájára nőttek, és semmi ok azt feltételezni, hogy a többi bank esetében ez nem így történt. Eszerint azonban a magyar bankrendszer kinnlevőségeinek 70 százalékát is elérhetik a kétesnek minősíthető követelések.

A pénzügyi szférában pedig egyre halmozódnak a válság jelei. Drámaian jelzi ezt például az MNB által vezetett váltó-viszontleszámítolási lista.

A felszámolások száma 1989-ben még 384 volt, tavaly már közel 1300, aminek négyötöde vállalati fizetésképtelenség miatt történt. Mindezek pedig csupán a mostani csődhullám előtti állapotot tükrözik. A helyzet tehát – a bankok szemszögéből is – várhatóan rosszabbodni fog.

Mi segíthet mindezen? A pénz talán. De a bankok teljes tartaléka, anyait-apait együttvéve a gazdálkodóknak nyújtott hitel 15-20 százalékát éri el.

Egy másik sikeres középbank, a Unicbank vezetője, Felcsuti Péter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a bankok helyzetét a kimutatható pénzügyi adatok mellett döntően ügyfélkörük határozza meg. Juthat valamely bank nagy kamatnyereséghez az ügyfeleken, de az irreálisan magas kamatot vállaló hitelfelvevők gyakorta éppenhogy nem tartoznak a megbízható és stabil gazdálkodást folytatók közé. Tavaly a legmagasabb kamatokat nem a legjobb vállalkozók, hanem a kritikus helyzetben lévők fizették meg, vagy ígérték megfizetni.

1991 elején, de már két éve is kisebb polémia folyt a sajtóban arról, mekkora is a bankok kétes kinnlevősége. Egyes újságok és szakértők a csillagokat is lehazudták az égről, bizonygatva, hogy lényegében csak a kereskedelmi bankok létrehozása (1987) előtti, történelmi idők maradványa a kétes állomány, ami nem túlságosan nagy, s kezelhető mértékű.

Ma már aligha vitatható, hogy a valóban nagy terhet jelentő öröklött hiteleken túl a bankok rossznak minősülő kihelyezéseit részben már saját tevékenységük eredményének könyvelhetik el, illetve az utóbbi évek reálgazdasági depressziójának következményeként.

De a számháború ismét kitör majd, aligha kétséges. Mert az adatok, információk ma hasonlóan bizonytalanok, mint korábban. A kormányzati szervek, illetve a bankok szervezetei ugyanúgy nem hoznak nyilvánosságra részletes adatokat, mint korábban, egyes kutatók ugyanúgy személyre szólóan kapnak meg mások számára üzleti titoknak minősülő adatokat mint egy-két éve (ez esetben van értelme a jövedelemhez kötődő adóknak), ellenzéki képviselők pedig vagy ugyanúgy nem tudnak semmit mint egy-két éve, vagy éppen ugyanazon kötődéseik miatt nem közlik az általuk ismert adatokat.

De ha mégis ismertté válik valamely adat, értelmezésük roppant nehéz. Mert mit is kezdjünk azzal, hogy a Kereskedelmi Bank (a volt OKHB) vezetése olyan zseniális volt, hogy tavalyi, a mérlegükben kimutatott közel tízmilliárdos kétes kinnlevőségüket kevesebb mint századrészére csökkentették. Miközben a Budapest Banké (itt és a későbbiekben az auditálás előtti mérlegen alapuló adatokról lesz szó) 50 százalékkal, a Magyar Hitel Banké kis híján 80 százalékkal nőtt. Az OTP kétes állományának növekedését százalékban nehéz lenne kifejezni, mert nulláról nőtt (vélhetően a lakossági hitelállományok behajtásának bizonytalansága miatt) több mint 20 milliárdra. A három bank tavaly év végén kimutatott kétes állománya mintegy 60 milliárd forint volt.

S az OKHB úgy csökkentette a kétes kinnlevőségeket, hogy ügyfelei között bőséggel vannak a túlzott prosperitást nem mutató agrárszférában tevékenykedő szövetkezetek és vállalatok. De említésre méltó a roppant dinamikus, mérlegfőösszegét egy év alatt több mint duplájára növelő Postabank is, amelyiknek gyakorlatilag továbbra sincs rossz hitele.

A fenti számokhoz hozzá kell tenni, hogy a 60 milliárd már egy csökkentett tétel, mert tavaly ősszel a kormány garanciát vállalt a régi, örökölt kinnlevőségek egy része után. De a mérlegekben ennél sokkal hatékonyabban tett rendet például a Kvantum Bank. A döntően az OKHB és a Postabank részvételével létrehozott bank feladata azok kétes hiteleinek átvétele. Ezzel mentesítik az anyacégeket a terhek kimutatásától. Ma nem készül ugyanis olyan mérleg, amely kimutatná az egyes bankok érdekeltségeinek, tehát az adott bank helyzetét mindenképpen befolyásoló vállalkozás helyzetét. Feltéve (de természetesen meg nem engedve), hogy a Kvantum Bank a csőd szélén áll, s kötelezettségeiért mondjuk fele-fele részben a két nagy alapító felel néhány milliárd forinttal: ez a veszély ma nem jelenik meg a mérlegekben.

A rossz üzletek átvétele – aminek a piacgazdaságokban kialakultak a megfelelő intézményei és csatornái – több szakértő szerint feltétlenül korrektnek ítélhető, amennyiben az csökkentett áron történik meg, s az „anyabank" az értékcsökkenést veszteségként leírja.

De tudomásunk szerint nem csupán ez történik, hanem úgymond bizományba is átvesz a Kvantum rossz hiteleket, ami leginkább csak egyszerű trükknek minősíthető.

Kupa Mihály múlt heti sajtótájékoztatóján ismert stílusában kritizálta, hogy éppen a nagy állami tulajdonhányaddal rendelkező bankok képeztek hatalmas céltartalékot, a hároméves úgynevezett feltöltési kötelezettségük nagy részét egy évre előrehozva. A kritika azért is nehezen érthető, mert hát éppen ezeket a bankokat terhelik az öröklött rossz hitelek, s éppen az állam által kinevezett vezetőik, illetve az állami szabályozók révén romlott tovább bizonyos szempontból a helyzetük.

A legtöbb adózatlan tartalékot két bank képezte, több mint 12 milliárdot az OTP, a Budapest Bank pedig 10 milliárdot. De ha reálisnak tekintjük például e két bank kétes hiteleiről a mérlegben szereplő adatokat, s azt a jóslatot, hogy a magyar gazdaságra a csődök sorozata vár idén, akkor aligha okolható a két bankvezetés azért, mert túlzott mértékben különített el tartalékokat a nehézségek átvészelésére. Ha a költségvetési deficit hiányának csökkentése érdekében ezeket a banki tartalékokat csökkentik, akkor csak a bankok összeomlásának vészes esélyét növelik.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon