Skip to main content

Kis ózdi hepiend

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Az első munkás kft.


Habozva – és ígérjük, utoljára – tesszük idézőjelbe a „munkás” jelzőt. Mert egyfelől természetesen középvezetők kft.-je ez, az ő értésük és rátermettségük meghatározó lesz a fokozott felelősséggel irányított vállalkozásban. Másfelől a kft. eredendő célja a finom-, közép-, beton- és abroncssor körül dolgozók munkahelyének megtartása, védelmükben és segítségükkel vívott konfliktusos küzdelmet, vasas-szakszervezeti színekben, Krisztián Flórián, Ivacs Gyula, Németh Ferenc üzemvezetők és Tartó Lajos főművezető (Beszélő, május 4.). Szerencsére kerültek magas szinten is pártfogók, s ebben talán szerepet játszott a helybéli nagy vállalkozó, Petrenkó János közbenjárása. Még mindig jobb egy nullszaldós munkás kft. – magyarázta annak idején a pártállás szerint szocialista képviselő a miniszterelnöknek és az ipari miniszternek –, mint az utcán lézengő emberek. Az április közepén miniszteri biztosnak kinevezett Szőke Tibor már kifejezett munkáskáefté-szimpátiával érkezett a városba, csak hát ebbéli érzelmei a Metallgesellschaft az Ózdi Acélmű Rt.-ben (ÓART) elfoglalt többségi jelenléte miatt nem bontakozhattak ki.

A német részvényesek – akik az ÓART révén birtokolták a ’37-es évjáratú abroncssort, a még régebbi többi hengersort pedig bérbe vették az ÓKÜ-től, majd leállították – nem láttak fantáziát a Finomhengerműben, Krisztiánék szerint csupán „selejtfeldolgozónak” akarták megtartani az üzemet. E véleményükben volt egy jó adag büszkeség is: a Finom az egyetlen üzem Ózdon, amely képes a selejtes bugával (nem négyzetes hasábra sikeredett alakú acélféltermékkel) mit kezdeni. Közben folytak a munkás kft. működőképességének előzetes vizsgálatai. Két pozitívumot is kimutattak – számol be Pálinkás László, aki az ÓKÜ fejlesztési igazgatójaként már akkor is támogatta a hengermű önállósodását. Az életképesség-kutatás során egyenként újra megkeresték a Finomhengermű megrendelőit, és kisült, hogy – az ÓART akkori érvelésével ellentétben – van kereslet a betonacél, szögacél, T-acél stb. iránt. Ezenkívül kiszámították, hogy önállóan olcsóbb a termelés, eltűnnek a központ fenntartásának költségei és a „vertikális különbözetnek” nevezett kalkulációs tétel, amelynek orvé alatt az üzemnél mutatták ki a vertikum alsóbb fázisaiban el nem számolt pazarlást. Sőt: hogy önállóvá válik az anyagbeszerzés, Petrenkó nyomdokain haladva rendelhetnek csehszlovák bugát, amely tonnánként 16 ezer forintba kerül, szemben az ÓART-nak fizetendő 21 ezerrel! Igaz, a cseh–szlovák állam ma még dotálja az acéltermelést, és ez nem fog menni az idők végezetéig.

Május végén, tetemes veszteséget és adósságot maga után hagyva, kivonult az ÓART-ból a Metallgesellschaft, részvényeit a nagy csődmenedzser Állami Fejlesztési Intézet (ÁFI) vette át. Az ÁFI munkatársától, Welker Jácinttól a hét elején megtudtuk, még nem találtak vállalatot, amiből valamiképp részesedést szerezve, kielégítenék a németeket (40 millió márka tartozást ismertek el, ami az eredeti befektetés felére értékelt ÓART-részvények 15 milliójából és 25 milliós hitelből adódik össze). Mindenesetre elhárult a fő akadály, a Finomhengermű június 10-én megkezdhette a termelést. A foglalkoztatás fenntartásának követelése máris teljesült, mind a hatszáz alkalmazottnak van munkája, sőt most fog átigazolni a munkás kft.-be a 70-80 fős karbantartó személyzet – a karbantartás el volt hanyagolva az elsorvasztásra ítéltetés egy éve alatt –, és némi adminisztratív személyzet (pl. bérelszámolók) is. Négy műszakban, azaz folyamatos munkarendben dolgoznak, akár a régi szép időkben. Viszont így is csak a kapacitások felét tudják kihasználni (a teljes kihasználáshoz ezerötszáz ember kellene), így felváltva működtetik a hengersorokat.

Látogatásunkkor a betonsort járatták éppen: a 80 milliméteres bugát 8-as betondróttá hengerlik-nyújtják ki. Ezt tudja a betonsor. A félkész termék úgy két és fél méter hosszú lehet, és három darab, egyenként legalább két Beszélő-szerkesztőséget átérő késztermék kerekedik ki. A gépek nemcsak régiek, de igen specializáltnak is látszanak; például egy igen elmés fogas szerkezet araszoltatja ki oldalirányban a hosszú betonvasakat, biztosítva az időt a lehűlésre és a helyet az izzóan új drótoknak. Oldalt egy berendezés csonkja, azt mondják, a csévélőé, amivel betonvas tekercset lehetett csinálni, és amit a Metallgesellschaft bontatott le. A csarnok hátsó felében halmozódik a vashulladék, mivel nincs aki feldolgozza, hiszen – az áprilisban látottakkal szöges ellentétben – csak a Finomhengermű dolgozik a nagy acélkomplexum termelőegységei közül. Selejt kontra hulladék ügyben tehát kölcsönös lehet az egymásrautaltság a Finom és az ÓART között.

Még Petrenkó János is hathetes szabadságra küldte embereit, mivel az energiaszolgáltató vállalat áramszünetet vezetett be az ÓART fizetetlen számlája miatt (a vakációt a Pekó Művek saját gáz-és villanyórák beszerelésével hasznosítja). Közben a 170 milliós villanyszámlát kiegyenlítették ugyan, de – olvashatjuk az Ózdi Vasasban – még mindig csak harminc napra elegendő nyersanyaga van a részvénytársaságnak, ami nem elég biztonságos. Október 1. kemény határidő, akkor mindenképp indítani kell a nagyolvasztót – ígéri Szőke Tibor miniszteri biztos, aki az új felállás szerint az ÓART elnök-vezérigazgatója is egyben. A lakótelepi házakat ugyanis hulladékhővel fűtik. Bár talán meg kellene fordítani a technológiát, és maradék fűtéshővel acélt csinálni – forgathatjuk ki az Ózdi Vasasban idézett szavakat, amelyekkel a miniszteri biztos egy pályázatról számolt be. A pályázatban azt ígérik a Közös Piac szervezetének, a Montánuniónak egy 4,6 milliárd forintnyi beruházási hitel reményében, hogy specializálódást hajtanak végre Ózd és az eddigi vetélytárs Diósgyőr között: oda kerülne a „metallurgia” (azaz az acélgyártás), ide pedig a feldolgozás. A szerkezetátalakítás ott 800 milliós, itt 1,2 milliárdos nyereséggel kecsegtet – így az idézett szavak –, az ár 30-40 százalékos (más, csak Ózdra vonatkozó forrás szerint 3500-4000 fős) létszámleépítés.

Pálinkás László lett a munkás kft. egyik ügyvivője, megtartva emellett a fejlesztési igazgatóságot is; a másik ügyvivő Marczis Gáborné, a rúd-, drót- és hengermű korábbi vezetője, akit – ahogy az Ózdi Vasas írja – az ÓART egykori vezetői „igen csúnyán kiebrudaltak az RDH-ból”. Június óta a 120-150 ezer tonna éves kapacitásának megfelelő mennyiségben termelnek; már folyik is befelé az árbevétel a megrendelőktől. Eddig csak belföldre szállítottak, bár Pálinkás információja szerint a rendelésállomány 15 százaléka külföldi. A legnagyobb gond – és ez esetleges termelésbővítés szempontjából legszűkebb keresztmetszet – a beszerzendő anyagok finanszírozása. Induláskor 80 millió forint hitelt vettek fel. A hitel persze drága mulatság, ezért ha sikerül az elgondolt 20-25 millió forint nyereséget elérniük (négyszázmilliós árbevétel mellett), elsősorban a forgóalapot kívánják bővíteni belőle, és csak másodsorban emelni a kereseteket. Jelenleg a bruttó átlagbér 15-16 ezer forint a Finomhengerműben.

Mindehhez képest elenyészően szerény a munkás kft. 2,1 millió forintos alaptőkéje. E nagyság a dolgozók áldozathozó képességéhez igazodik – átlagosan kb. 2000-2000 forinttal szálltak be –, hiszen az alapítók tartották magukat ahhoz a kiinduló feltételhez, hogy a dolgozói részesedés legyen többségben. Korábban 2/3–1/3-os tulajdoni megosztást képzeltek el a dolgozók és az ÓKÜ között, végül 52-48 százalékot hoztak ki. Az ÓKÜ visszavásárolta az ÓART-ba apportált abroncssort (a bevitt, gépenként, tételenként 1000-1000 forintos „forgalmi” értéken, összesen 72 ezer forintért), és ezt mint tőke-hozzájárulást egészítette ki a korábban 98 millió forintra taksált saját hengersorokkal. „Ha darabját ezer forintért adták a németeknek, akkor most miért nem adták el nekünk?” – teszik fel Krisztiánék a fogas kérdést. Az üzemcsarnokokat megtartotta magának az állami tulajdonos, ez valószínűleg nem kis adu lehet a kezében; igaz, a csarnokok értékét már végleg nem lehetett beletuszkolni az 1 milliós apportértékbe; a használatukért fizetendő bérleti díjról még nem döntöttek. A dolgozók mint tulajdonosok hét részvényescsoportot alkotnak, így egy részvényes 150-160 ezer forintos üzletrészt képvisel (15-16 szavazatot a 210-ből). A csoportok képviselőket választottak maguk közül, valamennyi képviselő üzem-, főmű- vagy művezető, igaz, tulajdonosi szempontból polgári jogviszony áll fenn köztük és a képviseltek között. Ha egy csoporttag el akarja adni a befektetését, azt először a csoporton belül kell felajánlania, ha itt nem veszik, akkor más csoportnak, és csak végső esetben külső személynek. Amellett, hogy a dolgozói tulajdonosság ilyenformán hétfelé aprózódva áll az ÓKÜ 100 szavazatával szemben, felértékeli az állami tulajdonos szavát, hogy némely kulcskérdésekben csak konszenzusos döntést lehet hozni. Ilyen kérdések: az ügyvivők és a felügyelőbizottsági tagok megválasztása, a mérleg jóváhagyása, az eredmény felosztása.


Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon