Skip to main content

Kovaföld, perlit, zeolit

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Nyersanyagkép az új bányatörvény előtt


Beszélő: Amolyan szállóige, hogy az az ország szegény ásványi nyersanyagokban, amelyik szegénynek tartja magát. Vagyis, aki nem kutat, az nem talál. Magyarországot mennyire kutatták már meg?

– Gyakran mondjuk, hogy a pártállamban, képletesen szólva, hadigazdálkodás folyt. Ez különösen érvényes volt a bányászatban. Amit csak lehetett, hazai forrásból próbáltak kielégíteni, akár nagy veszteségekkel, állami támogatással is. Ez a földtani és geofizikai kutatásban, fúrási munkákban is túlkapacitásokat eredményezett, szinte valamennyi ágazatban. A legtöbb területet – az adott tudományos és technikai lehetőségek szintjén – „túlkutatták” az elmúlt negyven esztendő alatt. Ez azonban nem jelenti, hogy teljesen elfogytak volna a reményteljes földtani szerkezetek, ne lehetne kisebb-nagyobb, még gazdaságosan kiaknázható lelőhelyekre bukkanni.

Beszélő: Hol például? Melyik ágazatban?

– Legreményteljesebb – eddig is az volt – a szénhidrogének, a kőolaj- és földgáz kutatása. A nagy medencékben, a Duna–Tisza közén, a Nagyalföldön, Kisalföldön, még mindig várhatók új felfedezések. Az e területekre összeállított koncessziós csomagok iránt máris van külföldi érdeklődés. De például egy nagyon régi, „romantikus” ágazatban, az aranybányászatnál is elképzelhető, hogy részben az ismert lelőhelyeken, részben pedig a még ismeretlen területeken, például a Velencei-hegységben, a Börzsönyben, a Mátrában, a Tokaji-hegységben, új kutatásokat ösztönöznek az új, koncessziós lehetőségek. És új, persze kisebbfajta aranybányák nyílhatnak.

Beszélő: Hogyan pályázhatnak majd a kutatásra jelentkezők?

– Azt tervezik, hogy inkább csak szimbolikus összeget kell fizetni az igénybevételért. Hogy ne riadjanak el az esetleges jelentkezők. Viszont attól függően, milyen nyersanyagról van szó, négyzetkilométerben is korlátozzák a kutatási koncessziókat. El kell kerülni, hogy egy-egy nagyobb, tőkeerősebb vállalkozó monopolhelyzetbe kerüljön, és ezt arra használja ki, hogy megváltja a kutatási jogot, majd pedig nem kutat és nem tár fel a területen. Külföldön sok ilyen próbálkozás tapasztalható, és nálunk is fel kell rá készülni.

Beszélő: Azzal kezdtük, hogy a pártállami időkben túlkapacitásokat hoztak létre a kutatásban. Mi a jelen helyzet?

– Sajnos, sorban mennek tönkre a fúróvállalatok. De leépültek a vállalati kutatórészlegek is. Egy részükből kft. lett, de most már ezek is kezdenek tönkremenni. Jelenleg szinte semmi kereslet sincs.

Beszélő: A törvény-előkészítésnél nem vetődött fel, hogy a koncessziós pályázatoknál előnyt jelentsen, ha a vállalkozó hazai geofizikát, fúrást vesz igénybe?

– Mi örülnénk neki, ha így döntenének. De ha igazi vállalkozásról van szó, akkor a koncesszió nyertesének kell eldöntenie, hogyan fog hozzá.

Beszélő: Lesz tehát egy új bányatörvény. Mire lehet számítani 5 vagy 10 év múlva? Hogyan néz ki a magyar bányászat?

– Attól tartok, a koncessziók ellenére legjobb esetben stagnálással kell számolni. Általánosságban nyersanyag-túlkínálat van a világban, és a mi nyersanyagaink, egy-két kivétellel, nem versenyképesek. Elsősorban a hazai igényeket kell kielégíteni, illetve arra kell számítani, hogy nem nagyon tudunk ezen a szinten túlmenni. Viszont ügyelnünk kell arra is, hogy egyes lelőhelyek a szomszédos országok szigorú környezetvédelmi előírásai miatt ne váljanak túl „keresetté”. Elsősorban az építési homok, kavics, kő bányászatában (ez viszonylag nagy volumen) könnyen olyan rablógazdálkodásba foghatnak a különböző kft.-k, közös vállalatok, amely a hazai környezetet teszi tönkre. Erre, sajnos, gyakorlati példák vannak már.

Beszélő: Mekkora külföldi tőkerészesedéssel számolnak a hozzáértők a kutatásokban?

– Nem ismerek ilyen becsléseket. Szerintem – és bár tévednék! – jó ha 50 százalék lehet. Ma talán még Magyarország a térség legstabilabbnak tartott országa. De a nagyobb vállalkozók nyilván csak hídfőállásnak tartanak bennünket, és a volt szovjet utódállamokat veszik célba, ahol nagyságrendekkel nagyobb nyersanyagvagyont találhatnak.

Beszélő: Mit mutat az eddigi tapasztalat: bányavállalkozók vagy pénzemberek mutatnak nagyobb érdeklődést?

– Mind a kettőre akadnak példák. De talán az a leggyakoribb, amikor a vállalkozónak külföldön feldolgozó üzeme van, és ahhoz keres nyersanyagot.

Beszélő: Milyen érdeklődésekről lehet tudni jelenleg?

– Sok tárgyalás folyik. Például ajánlatok jöttek be a gipsz, a kovaföld, a perlit, az illit, a zeolitok kitermelésére. A „Mátrabánya” egy osztrák céggel közös rt.-t hozott létre a recski rézérc hasznosítására.

Beszélő: Az érc- és ásványbányászati üzemek mekkora hányada működik még?

– Még több mint a háromnegyedük. Sok közülük különféle kft.-vé alakult át. Csak itt is az a baj, hogy csökken a kereslet a kohászati, az üvegipari, az építési nyersanyagok iránt.

Beszélő: Van olyan bányatermék, ami iránt az elmúlt időszakban felfelé ment a kereslet, például nőtt az export?

– A perlit kivitele nőtt. Ebből a nyersanyagból egyébként Magyarország a világ ötödik termelője. De itt sem kicsi a konkurencia. A görögök például hajón tudják szállítani a magukét a hamburgi kikötőbe, és ez sokkal olcsóbb fuvar. Bár újabban Magyarország is kezd átállni a vízi szállításra, így az osztrák–délnémet piac még a mi kezünkben van.

Beszélő: Csak lassan már víz sem marad az uszályok alá…


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon