Skip to main content

Milyen háború folyik Moldáviában?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Kísértetiesen hasonló kérdést tett fel néhány hónappal ezelőtt lapunk hasábjain Király Béla, hogy a katona fegyelmével és pontosságával meghatározza, mi is az az irracionális őrültség, ami határainktól délre folyik. Király Béla akkor azt mondta: Jugoszláviában öszvérháború van, amelyben szinte képtelenség elkülöníteni s kézben tartani a reguláris és irreguláris seregek akcióit. Nos, a tőlünk keletre nem közvetlen határunknál, de mégis kísértetiesen közeli körzet háborújának meghatározása ha lehet még több nehézséget okoz.

1. Moldáv–orosz etnikai háború? A Dnyeszter innenső oldalán valóban román anyanyelvű(?) moldávok vannak többségben, a túloldalon pedig az orosz ajkúak, de mindkét oldalon vannak (a túlparton jóval nagyobb arányban) gagaúzok és ukránok is, akiknek valaki mellé kell állniuk…

2. Moldáv–kozák háború a határellenőrzés jogáért? A Don-vidéki kozákokat, akik önálló etnikumot nem alkotnak, hanem mintegy tradicionális „szociális” funkciójukat tekintve  különülnek el,  valóban Igor Szmirnov hívta be, hogy a kozák szabadcsapatok hagyományos szellemére építve a határvédelem ellátásában felhasználja őket (meg nem erősített hírek kettő-ötezres kozák létszámról szólnak). De már most hallatszanak hangok, hogy egyes kozák alakulatok megelégelték a zsoldosok alárendelt helyzetét, s a doni kozákok autonomista törekvéseinek erősödését látva egyre hihetőbbnek tűnnek azok a feltételezések, melyek szerint a kozákok is szembefordulhatnak kenyéradó gazdájukkal.

3. Moszkva inspirálta centrum-periféria háború? A konfliktus kezdetei valóban visszavezethetők erre, de most Moszkva igyekszik nyilvánosan nem beavatkozni. A Saposnyikov vezette csonka szovjet hadseregnek ez esetben minden bizonnyal hadat üzenne vagy Románia, vagy Ukrajna területi épsége megsértéséért.

4. Elit alakulatok összecsapás-sorozata? Az akciók többségében valóban a Moldáviai Különleges Rendőri Osztag és a Dnyeszter-menti Köztársasági Gárda csapatai vesznek részt, a közvetlen harci cselekményen kívül fő eszközük a kölcsönös túszszedés. A jelenlegi rendkívüli állapotba torkolló helyzetet eleve az idézte elő, hogy a moldáviai fél a még a decemberi dubosszári zavargások idején túszul ejtett gárdistákat nem volt hajlandó szabadon engedni és fordítva: Igor Szmirnovék négy moldáviai rendőrt tartottak fogva. Még a Tiraszpolban tárgyaló EBEÉ küldötteit is közvetítésre kérték fel.

Igaz az a vád, hogy mindkettő magjában ott vannak az egykori KGB-rohamosztagosok?

5. Totális polgárháború? Március 12-én Tiraszpolban megegyezésre jutottak a csonka hadsereg 14. hadosztályának tisztjeivel, hogy beavatkozásukra csak a békés lakosság vagy a katonai szolgálatot teljesítők családjának veszélyeztetése esetén kerül sor. Ez a helyzet mindjárt másnap előállt, erre hivatkozva evakuálni kezdték a Dnyeszter túlpartján élő katonacsaládokat, melyek egyre számosabbak lettek, hiszen időközben általános mozgósítást rendeltek el.

Egyre szaporodnak a fegyverzsákmányoló akciók. Az itt is heves aktivitást mutató dnyeszter-menti asszonyok sztrájkbizottsága például 15-ére virradó éjszaka megrohamozta a csonka hadsereg Tiraszpol melletti katonai bázisát, s egyebek közt 320 Kalasnyikovot 15 föld-levegő rakétát zsákmányoltak – adja hírül az Express Hronyika. A legfontosabb a hidak és a fő autóutak védelme. A helyszínre érkező Jelcin-megbízottak 17-ig adtak ultimátumot a fegyverek beszolgáltatására, ez azonban nem vezetett eredményre. Mircea Snegur kommunista puccsnak minősítette a Tiraszpolban történteket, s kormánya nevében felajánlotta lemondását, amit azonban a parlament képviselői nem fogadtak el.

6. Valóban kommunista (sőt sztálinista) restaurációról lenne szó a Dnyeszter bal partján, ami megütközik a jobb part nemzeti önrendelkezési törekvéseivel? Ám a régi pártnómenklatúrához tartozás vádja Snegurékra legalább annyira áll, ha nem még inkább, hisz itt is az a garnitúra került hatalomra, amely egyáltalán a „politikai kommunikáció és kapcsolatrendszer” alapelemeit sem sajátíthatta volna a párthierarchia végigjárása nélkül.

7. A háború igazi természetére leginkább Snegur kompromisszumajánlata vet fényt: alakítsanak a Dnyeszter mentén különleges gazdasági övezetet, különleges alkotmányjogi státussal. Volna mire alapítani. Köztudomású, hogy a moldáv ipar egyharmada, az energiatermelő szektor 98,5 százaléka található itt. S ez az ipar jórészt és egyre nagyobb mértékben hadiipari termelésre van átállítva. Ami még hagyján. Ehhez kapcsolódik az utóbbi évek legnagyobb hatalmú szovjet rétege: a hadiipari komplexum nómenklatúrája: a hadiiparbárók. És ez most nem is azért oly jó parti, mert fegyvere van a híd elfoglalásához, hanem azért, mert a privatizációs folyamat megindulásakor e keskeny földsávon ezek képezik az egyedüli értéket. A hadiiparbárók ráadásul a káderkiválasztás szovjet szokásai miatt túlnyomórészt oroszok – ezért is vannak a Dnyeszter túlpartján. És ezért olyan nehéz szabadulni az oroszoktól a moldávoknak is.

Nevezzük akkor ezt a háborút a hadizsákmányért vívott harcnak? Vagy mi ez? Harc az iparbáróságért?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon