Skip to main content

Nagy hét Varsóban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A szejm tagjait igen kellemetlenül érintette Lech Walesa döntése: a testületet május 31-én feloszlatja. Nemcsak azoknak fájt ez, akik így hivatalosan munkanélkülivé váltak, de legfőképp annak a 25 honatyának (21 képviselő és 4 szenátor), akik menten elvesztették mentelmi jogukat és diplomata-útlevelüket, s akiket a döntés kihirdetését követő napon rendőrségi idézés vagy letartóztatás várt otthonában. Az ellenük felhozott vádak igen különbözőek: kétszeres szavazás, becsületsértés, közlekedési baleset okozása (nemegyszer ittasan), államtitok megsértése, közpénzek hűtlen kezelése.

Pénzek Nyugatra és Keletre

Janusz Baranowski független szenátort például lódzi lakása előtt tartóztatta le a rendőrség – példamutató gyorsasággal – rögtön a szejm feloszlatását követő napon. Az első lengyel magánbiztosító társaság, a Westa elnökét nem kevesebbel vádolja a vajdasági ügyészség, mint hogy a biztosítottak pénzéből mintegy 3 millió dollárt „menekített ki” Nyugatra. Hasonló nagyságú összeg külföldre juttatásában való közreműködéssel és körözött személyek szökésének elősegítésével vádolják Mociej Zalewskit, a Lengyel Liberális Program (PPL) egykori képviselőjét is. S végül: ugyancsak pénzügyi visszaélések miatt kell majd bírósági eljárással szembenéznie Leszek Millernek, a posztkommunista Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) elnökhelyettesének, aki 1990-ben 600 ezer dollárt utált át Moszkvába – hogy maradjunk a vád hivatalos formájánál – „a Lengyel Nemzeti Bank engedélye nélkül”.

„Szégyen az egész nemzetre nézve, hogy a politikában csak civódást és korrupciót lát az ember!” „Ideje volt szétkergetni a politikus urakat!” – fakadnak ki alkalmi beszélgetőtársaim az Ujazdowski parkban, amikor szóba hozom a sajtó által is igen részletesen tárgyalt pénzügyi botrányokat. „Mind lopnak és csalnak odafenn! Talán még rosszabbak, mint a korábbiak voltak!” – teszi hozzá egyikük, akit a későbbiekben sem lehet meggyőzni arról, hogy a korrupció nem lengyel, sőt még csak nem is kelet-közép-európai sajátosság.

„Ez az általános vélemény – állítja később varsói szociológus barátom –, hiszen az OBOP közvélemény-kutatási intézet egy áprilisi felmérése szerint a megkérdezettek 86 százaléka vélte úgy, hogy Lengyelországban gyakori a korrupció, sőt, több mint 70 százalékuk szerint a jelenség elsősorban az utóbbi években terjedt el. Ugyanez az általános vélemény az egyes politikai intézményekkel kapcsolatban is: a kormányról 67, a szejmről 66, a szenátusról pedig a megkérdezettek 49 százaléka feltételezi, hogy ott gyakoriak a korrupciók. E tekintetben talán csak az elnöki kancellária lehet elégedett a maga 33 százalékával…”

Választási reklám a jobboldalnak

A varsói házfalakon a jobboldal ún. lusztrációs (átvilágítást követelő) tüntetésére hívó plakátjai virítottak: „Vessünk véget a játéknak. Ideje kiteríteni az összes kártyát!” – olvasható Walesa elnök, Mieczyslaw Wachowski államminiszter, Krzysztof Skubiszewski külügyminiszter, Wlodzimierz Cimoszewicz, a posztkommunista Lengyel Szociáldemokrata Párt vezetője és a nálunk is jól ismert Bronislaw Geremek professzor fényképe alatt. A becsületsértő és rágalmazó plakátok nem kevesebbet sugallnak, mint hogy Lengyelország említett vezetői egykor titkosszolgálati ügynökök voltak.

Június 4-én – az Olszewski-kabinet emlékezetes bukásának évfordulóján – azután kiderült, hogy a kampány első hetében a lengyel rendőrség nemcsak a mentelmi jogukat vesztő honatyákkal szemben mutatkozott „operatívnak”: a Centrum Megegyezés, a Mozgalom a Köztársaságért, a III. Köztársaság Mozgalom és a Lengyel Akció által szervezett néhány ezres lusztrációs tüntetés kezdetén és végén ugyanis az egykori kommunista rohamrendőrségre (ZOMO) emlékeztető brutalitással támadt a jobboldali demonstráció résztvevőire. S bár másnap a rendőri mundért védelmébe vevő Andrzej Milczanowsld belügyminiszter azzal magyarázta a kivezényelt mintegy 2000 (!) rendőr magatartását, hogy a tüntetők agresszívan viselkedtek, s hogy a szervezők nem vették figyelembe az engedélyben meghatározott útvonalat, a miniszteri érvelés keveseket győzött meg.

Mert igaz ugyan, hogy a tüntetők igen durván szidalmazták a rendőrséget, s néhány szemeteskosarat is a kivezényeltek közé hajítottak; s igaz – hiszen a sajtó megerősítette –, hogy a Krakowskie Przedmiescién néhányan megfenyegették és bántalmazták Andrzej Malachowskit, a posztszolidaritási baloldal közismert képviselőjét, aki – ki tudja, miért – „beszélgetni kívánt a demonstrálókkal”; s végül igaz az is, hogy a demonstráció résztvevői által skandált jelszavak cseppet sem voltak hízelgőek Walesa elnökre, illetve a kormányra nézve –, de mindezek együttvéve sem magyarázhatják a rendőrségi brutalitást. Egyrészt, mert a rendőrség már az őt ért tömeges és durva szidalmakat s a szemeteskosarak „repülését” megelőzően rátámadt a békésen álldogáló s traszparenseket tartó tüntetőkre; másrészt, mert a „beszélgetni kívánó” Malachowski bántalmazására csak az első rendőrségi attak után került sor, s abban mindössze négyen-öten vettek részt; s végül, mert a tüntetők által skandált jelszavak – bármilyen bántóak is – már jó ideje ismertek a lengyel közvélemény előtt.

Valószínű tehát, hogy a hatalom egyszerűen erősnek kívánt mutatkozni, ám ezzel sikerült „mártírt” faragnia a lengyel jobboldali ellenzék kétségkívül hangos, de egyébként meglehetősen jelentéktelen pártjaiból.

A reformtábor „békés kampánymegállapodása”

Talán csak a véletlen játéka, de remélhetően szimbolikus gesztus lesz, hogy a Belveder tőszomszédságában fekvő Miniszterelnöki Hivatalban a kormánykoalíció hat pártja ugyanazon a napon írta alá megállapodását a békés választási kampányról, amikor a jobboldal vezérei (Jaroslaw Kaczynski, Zbigniew Romaszewski, ]an Parys és Antoni Macierewicz) az elnöki palota elé vezették híveiket. A megállapodás értelmében a Demokratikus Unió (UD), a Liberális-Demokrata Kongresszus (KLD), a Keresztény-Nemzeti Egység (ZChN), a Konzervatív Párt (PK), a Keresztény-Népi Tömörülés (SLCh) és a Kereszténydemokrata Párt (PChD) a választási kampány alatt nem hívja vissza minisztereit a Suchocka-kabinetből, nem köt választási szövetséget a kormány agresszív ellenzékével, a kampány során nem fogja támadni sem a kabinetet, sem pedig az egyezményt aláíró politikai tömörüléseket, választási programja élére pedig „az állam és a gazdaság reformját” állítja. S bár a megállapodást aláíró kis pártok (PK, SLCh, PChD) szerint egy hatpárti, ún. választási reformkoalíció kialakítására lenne szükség, a politikai megfigyelők szerint elképzelhetetlen egy ilyen blokk tényleges létrejötte. A jelenlegi, meglehetősen parázs politikai hangulatban már az is hatalmas siker lenne, ha a felek csak egyszerűen tartanák magukat a jelenleg aláírt megállapodáshoz.

(Varsó)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon