Skip to main content

[Olvasói levél]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Az iskolamester – interjú Fehér Ferenccel (Beszélő, aug. 31.)


1991. augusztusi számában Könczöl Csaba beszélget Fehér Ferenc filozófussal. A beszélgetésben Fehér a Kádár-rendszer alatti ellenállás lehetséges formáit két paradigmára korlátozza. Az egyik az Antall-féle („kibekkelés”), a másik az övé (félig-meddig belülről): „Manapság igen sokan a totalitárius rendszerben lévő mozgási lehetőségeiket visszamenőlegesen nagy előszeretettel valahogy úgy tüntetik föl, mintha itt léteztek volna búvóhelyek, amelyekben illegális hősök egy csapata folytatott a világtól – értsd: a rendszertől – elszakadva harcot, nem érintkezett a hivatalosságai, amit gyűlölt és megvetett. Hát ez bizony az ellenzék nyílt megjelenéséig – a 80-as évek közepéig-elejéig – mese habbal. Amíg a Kádár-rendszer elég erős volt, addig két választás volt: valaki vagy nem csinált semmit, vagy megpróbált cselekedni, tényként véve tudomásul, hogy a cselekvés legminimálisabb és mégoly autonóm útjai is a pártközponthoz és a pártközponton keresztül vezettek. Aki azt állítja ma saját magáról visszamenőleg (F. F. kiemelése), hogy ezt másképp is lehetett csinálni, az hazudik. A jobbik esetben csak magának.”

Elég kellemetlen volt azoknak, akik a Kádár-rendszerben a „kiegyezés” után töltöttek olykor 10 évnél is hosszabb időt börtönben. Ennél viszont lényegesen kellemetlenebb, ha valaki hazugnak nevezi őket.

A magyar társadalomban intenzív vita folyik a közelmúlt feltárásáról. Azok, akik e két ellenállási paradigma kizárólagosságában hisznek, ellene vannak (Fehér például tavaly a Szabad Európának adott egy gyorsinterjújában szintén – történészi érdeklődésű embertől meglepően – a „ne bolygassuk a múltat” állásponton volt). A kormány, mely a kibekkelők, belülről bírálók és a kifejezetten besározottak – a „bölcsek”, ahogyan a kormány vatikáni nagykövete jellemezte őket a Népszabadság augusztus 13-i számában adott interjúelmélkedésében – elegye, természetesen szintén ellene van (a Magyar Fórum és az Új Magyarország az MDF kiabálási szelepe, csakúgy, mint az időnként bedobott feltérképezési igények – Fehér Könyv és társai –, amelyekből azután éppen úgy nem lesz semmi, mint a Iustitia-programból és a sortűzre parancsot adók felelősségre vonásából). Az intézmények vehemensen ellenzik (ami természetes egy olyan MTA-tól, amely Szaharov mellett egy szót nem szólt, vagy egy olyan (mainstream) sajtótól, amelyik, pl. ugyanezen ügyben, ugyanúgy hallgatott). Akik a harmadik módon álltak ellen, a feltárás mellett vannak. A lakosságot senki sem kérdezi.

Másrészt a Kádár-rendszert visszamenőleg nem érdemes félelmetesebbre festeni, mint amilyen volt. Míg most Fehér a Kádár-rendszert totalitáriusnak – ld. a fenti idézetet – írja le, korábban azt konzervatív-liberálisként jellemezte (Telos, 1980. 45. sz. „Kelet-Európa a nyolcvanas években”, 7. oldal). Egy totalitárius rendszerben sem az emigráció lett volna protestálásuk eredménye.

A magyar társadalom Kádár-rendszer alatti viselkedése éppen azért volt megdöbbentően gyáva, mert az ellenzékiségért nem járt akkora büntetés, hogy ne lehetett volna pár száznál több politikai fogoly. Ez azonban nem annak a pár száz embernek a hibája, akik a rendszertől elszakadva próbáltak valamit tenni, és eközben nem érintkeztek a hivatalossággal, amit gyűlöltek és megvetettek.

Tisztelettel,
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon