Skip to main content

Törik vagy hajlik?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Liga


Cséplő Gyurik

„Úgy kezdődött, hogy visszaütött.” Ez a meghatározás tökéletesen illik a Liga-vezetők közt múlt péntekig tartó nyilatkozatháborúra, ami a sajtóban és azon kívül zajlott. Egy-két rövid horog, csapott és lengő az elkeseredett belharcból a Beszélőnek is jutott (l. Beszélő, 3. sz.; MN, január 22.).

A közönség fásultan követte, ha ugyan ezt tette, az eseményeket. Látott már néhány szervezetet szétesni az utóbbi négy évben. A Liga szimpatizánsai csalódottan legyintettek: „ez is olyan, mint…” A többi szakszervezet (a Munkástanácsokon kívül) részvét nélkül nézte a társ vergődését.

Az ügyész közbeszól

A péntekre meghirdetett választmány és a szombatra kiírt küldöttgyűlés nem sok jóval kecsegtetett. A mára már használhatatlan alapszabály eltérő értelmezése végképp két táborra osztotta a szervezetet. Az Őry-csoport legitimnek tartotta a rendkívüli küldöttgyűlést, a többiek ezt a választmány döntésétől tették függővé, bízva az ottani erejükben.

A január 6-i választmányi ülésen, amelyen döntően gazdálkodási hibákra hivatkozva mentették fel Őry Csaba elnököt és alelnökét, Gaskó Istvánt (furcsamód a gazdasági elnök maradt), az egyik mandátumvizsgáló szabálytalanságokat fedezett fel a szavazás körül. Az ügyészséghez fordult, amely példás gyorsasággal válaszolt: az ülésen a mandátumvizsgálók sorozatosan megszegték a Liga alapszabályát (mulasztásos törvénysértés); az 1972. évi V. törvény 16. paragrafusa alapján felszólítja és indítványozza a bizottság újbóli összehívását és eddigi gyakorlatának megszüntetését.

Tanács a választmánynak

Az Őry-pártiak ezek után – némi joggal – bizonyítottnak vélték: a január 6-i döntések érvénytelenek. Ezt erősíthette az ügyész január 20-i levelének megszólítása is: tisztelt elnök úr.

Még ugyanaznap került sor a Liga Tanács ülésére, ami a másnapi választmányt volt hivatott előkészíteni. A tanács az ügyészi indítványt figyelmen kívül hagyva tényként kezelte a felfüggesztéseket. 8 pontos határozatában dobogós (3.) helyezést ért el Kozák László, a Liga és a Beszélő munkatársa, aki a „munkavégzéssel kapcsolatos elvárható magatartást” durván megsértette. Az 5. pontban a legitimációs válság „tudatos elmélyítésére irányuló szándéknak tekintették a mandátumvizsgáló bizottság munkájának akadályozását, tevékenységének megkérdőjelezését”.

Végül indítványozták, hogy a tagszervezetek 30%-a által kért küldöttgyűlést a választmány minősítse országos konferenciának, ami, értelemszerűen, semmiben sem dönthet.

Választmány a kongresszusnak

A rendkívüli választmány úgy kezdődött, amint azt várták. Három óra alatt kiderült, egyenlő arányban oszlanak meg a voksok.

Szerencsére nemcsak a tanács javaslata került a választmány elé. Többek is dolgoztak valamiféle konszenzus létrehozásán. Maga Őry is, aki egyébként is jóval higgadtabban politizált, mint az őt támogatók. A befutó azonban a pedagógusok, a repülőgép-szerelők és a Tungsramosok egyezménytervezete lett. Ez sem volt azonban egyszerű.

A „hármak” két részletben tartandó küldöttgyűlést javasoltak, amelynek első napján csak az előre egyeztetett kérdésekben (ideiglenes elnökség, előkészítő bizottság felállítása és a második nap kijelölése) dönthetnek. A PDSZ egyik képviselője azonban kijelentette, csak akkor írják alá az őáltaluk is jegyzett tervezetet, ha az első nap februárban lesz. Ez a visszatáncolás a másik két előterjesztőt felbosszantotta, hisz épp a szombati gyűlés legitimálása és a várható események kézben tartása volt az egyik céljuk. Az egyezménybe közben belemenő Őry-párt somolyoghatott, ezzel nyert ügye lett, szombaton küldöttgyűlés.

Az egyezséget aláírták, némi meglepetésre a PDSZ is.

Első nap a másodiknak

Szombatra két kérdés maradt. Eljön-e elegendő számú küldött, és sikerül-e betarta(t)ni a friss alkut.

A gyűlés – igaz minimálisan – határozatképes volt. Az egyezség sem sérült, minden pontját elfogadták. Voltak ugyan, akik morogtak, mondván, a kongresszust nem korlátozhatják paktumokkal; de más, a Liga jövőjét komolyan érintő javaslat nem került a plénum elé. Lehetetlen is lett volna, hisz Őryék nem birtokolták a mandátumok több mint 50%-át, a többiek pedig csak arra szorítkozhattak, hogy esetleges kivonulásukkal megbénítsák a további munkát.

Az érdemleges, a Liga sorsát eldöntő lépések azonban csak most, a „kongresszusi szünetben” várhatók. A kölcsönös gyanakvás még megvan, de a bizalmat erősítheti az alku sértetlensége.

A kollektíván lemondott elnökség és tanács feladatát áprilisig ellátó paritásos testületek nehéz helyzetben vannak. Mindkét tábor azt várja tőlük, keményen markolják egymás üstökét: minél kisebb engedményeket tegyenek minél nagyobb nyereség ellenében. Másrészt a Liga belső válságát ezek után nem kenhetik az alapítók hatalmi versengésére, a jelenlegi vezetésben nincs már közülük egy sem. Most csak az újakon múlik: törik vagy hajlik.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon