Skip to main content

Bank-kisszótár

Vissza a főcikkhez →


Hitelminősítés

A pénzintézeteknek kintlevőségeiket, vagyis adósaikat és követeléseiket minősíteniük kell abból a szempontból, hogy milyen valószínűséggel látják viszont a pénzüket, mekkora a pénzkihelyezés kockázata. A követelés lehet:

1. „átlag alatti minősítésű” – válságos ágazatban működő, de teljesítőképes adóssal szemben fennálló követelés;

– egyéb, a pénzintézetek által átlag alattinak minősített követelés;

2. „kétes” minősítésű – ilyen a 60 napon túli kamat, illetve egyéb törlesztési késedelemben lévő adós tartozása;

– a mérlegkészítési időszakot megelőző két év mindegyikében veszteséges adóssal szembeni követelés;

– egyéb, a pénzintézetek által kétesnek minősített követelés.

3. „rossz” minősítés – a 360 napon túli kamat, illetve törlesztési késedelemben lévő adós tartozása;

ha az adóssal szemben szanálási vagy felszámolási eljárás indult;

– egyéb, a pénzintézet által rossznak minősített követelés.

Minősített kintlevőségek után képzett céltartalék

A kockázati szempontból minősített követelések után a pénzintézeteknek az adózás előtti eredményükből kockázati céltartalékot kell képezniük, és a behajthatatlan, leírandó követelésekből származó veszteség fedezésére először ezt a tartalékot kell felhasználniuk. A pénzintézetek ezzel a várható kockázatra készülnek fel. Így jó esetben megakadályozhatják azt, hogy egy vagy több adós fizetésképtelensége a pénzintézetet is fizetésképtelenségbe sodorja, illetve, hogy kötelezettségeiket tőkéjükből teljesítsék.

A pénzintézetnek az átlag alatti követelések 20%-ának, a kétes minősítésű követelések 50%-ának, a rossznak minősített követelések 100%-ának megfelelő összeget kell céltartalékba helyezni.

A céltartalékot bármikor készpénzzé tehető eszközökben, illetve készpénzben kell tartaniuk.

Tőkemegfelelés

A nemzetközi gyakorlatban a pénzintézetek biztonságos működésének egyik legáltalánosabban használt mutatószáma, amelyet a pénzintézet szavatoló tőkéjének és korrigált mérlegfőösszegének egymáshoz viszonyított értékével, a súlyozott eszközkockázati aránnyal fejeznek ki.

Szavatoló tőke

A szavatoló tőke a jegyzett tőke befizetett részéből, a tőketartalékból, az eredménytartalékból, a mérleg szerinti eredményből, az általános tartalékból és az alárendelt kölcsöntőkéből áll. Végső soron ezzel képes hozzájárulni a pénzintézet fizetőképességének fenntartáshoz, felszámolás esetén ahhoz, hogy kötelezettségeinek minél nagyobb részét teljesíteni tudják.

A pénzintézetnek az általa végzett tevékenység kockázatához képest megfelelő nagyságú szavatoló tőkével kell rendelkeznie.

Korrigált mérlegfőösszeg

A pénzintézet számviteli nyilvántartása és a bankfelügyeleti rendelkezés alapján meghatározott szorzószámok segítségével kiszámított – a kockázati tényezőkkel súlyozott – eszközök összege.

Az Európai Közösség bankbizottsági szabályozása a szavatoló tőke és a korrigált mérlegfőösszeg arányát a súlyozott eszközkockázati arányt 8%-ban határozta meg, és általában e 8 százalékos arány elérését tartják a biztonságos pénzintézeti működés egyik alapvető követelményének.

1993. január 1-je után a pénzintézeti törvény a magyar pénzintézetek számára is a 8%-os súlyozott eszközkockázati arány elérését és folyamatos fenntartását írja elő, 1992-re átmeneti szabályként 7,25%-ot határoztak meg.

A hitelkonszolidációs programba a 7,25 alatti tőkemegfelelési mutatójú bankok automatikusan bekerülhetnek.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon