Skip to main content

Belépés csak kötött pulóverben

Vissza a főcikkhez →


A hétfő esti szovjet tévéhíradó nézői nem a megszokott sötét öltönyben láthatták elnök-főtitkárukat: Gorbacsov ezúttal laza kötött pulóverben fogadta a riporter kérdéseit a szintén pulóvert viselő Helmut Kohl oldalán. A jelek szerint Gorbacsovnak nemcsak öltözködési szokásait kell enyhíteni ahhoz, hogy bebocsáttatást nyerjen az Európai Házba, pontosabban, hogy katonai engedményekért cserébe, hozzájusson a hőn áhított kölcsönhöz. Nyugati források szerint hozzávetőlegesen 15-35 milliárd dollárra számítanak, amely azonban olyannyira elenyésző összeg, hogy aligha elegendő egy valamirevaló gazdasági program finanszírozására (összehasonlításul: Moszkva csak Kuba támogatására évi 5 milliárdot fordít, bár ennek megszüntetésére épp most tettek ígéretet). A szovjet katonai vezetés azonban távolról sem üdvözli egyöntetű lelkesedéssel a kivonulási és fegyverzetcsökkentési terveket: hétfő esti sajtótájékoztatójukon – melyen nyoma sem volt a fesztelen légkörnek: katonai zubbonyaikat a hőség ellenére sem lazították meg – egyebek közt azt tették közzé, hogy a kelet-európai csapatkivonások már most katasztrofális helyzet elé állították az országot: 173 ezer hajléktalan katonacsalád lakásáról kell sürgősen gondoskodniuk… Hétfőn tették közzé a pártkongresszus hivatalos mérlegét is: a sajtókonferencia szóvivője szerint a kongresszus három legforróbb pillanata a Politikai Bizottság beszámolójának vitája, a főtitkárválasztás és a KB-tagok létszámának növelése volt: ezekben az ügyekben végül is ugyanúgy a Gorbacsov-vonal kerekedett felül, mint például abban, hogy a kongresszusi küldöttek mandátuma a következő időszakra már ne legyen érvényes, s pártválasztások már ne a demokratikus centralizmus elvei szerint történjenek.

Mindezek a „nyakkendőlazító” intézkedések minden bizonnyal jó pontnak fognak számítani a potenciális hitelezők szemében, az azonban már a legkevésbé sem, hogy az ország több pontjáról érkeznek nyugtalanító hírek. A donyecki szénmedencében tovább erősödik a sztrájkhullám: jelenleg a vidék 135 bányájában vannak munkabeszüntetések, Csernogradban például egyeden bányász sem vette fel a munkát, s a szimpátiatüntetésekre az egész város kivonult, de sztrájkolnak a kuznyecki medencében, az Urálban, Vorkutában is. Ez a sztrájkhullám mindenekelőtt azért okoz sok gondot most már az „újdonsült” apparátus számára, mivel a mögötte álló független munkásszervezet képviselői egyre határozottabban hangoztatják politikai követeléseiket: mondjon le a kormány, dolgozzanak ki új szövetségi szerződést, államosítsák a párt- és a komszomolvagyont, vonuljon ki a párt a belügyből, a KGB-ből, a hadseregből…

Kirgíziában hetek óta tart a rendkívüli állapot, a fegyveres incidensek egyre gyakrabban követelnek halálos áldozatokat, de Litvániában is csak látszólagos a béke a blokád – gyakorlatilag csak részlegesen megvalósuló – feloldása óta. Mindkét fél megkezdte ugyan a tárgyalások előkészítését, ám Moszkva álláspontját mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy az előkészítő dokumentumokban Litvániát változatlanul Litván Szovjet Szocialista Köztársaságnak nevezik. Eközben egyre-másra érkeznek a hírek litván radikális vezetők elbocsátásáról, észtországi demonstratív csapatáthelyezésekről stb., melyek arra utalnak, hogy egyáltalán nem volt alaptalan mindazoknak az aggodalma, akik úgy vélték, kellő politikai garanciák nélkül nem fogadhatják el a függetlenségi moratóriumot. A gorbacsovi politika ugyanis a jelek szerint – a baltikumi népekkel szemben legalábbis – aligha követ lazább stílust, mint korábban.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon