Skip to main content

Terrorizmus és szabadságjogok

Vissza a főcikkhez →


A múlt kedden a tervezetben már létező terrorizmusellenes törvény megszavazása és megvitatása még nem tartozott a Kongresszus legsürgősebb feladatai közé. Még arról is vita folyt, hogy nem sért-e alapvető polgári szabadságjogokat. Az oklahomai bombamerénylet után a törvény elfogadására mérget lehet venni. Mind a republikánus, mind a demokrata törvényhozók egymás után jelentették ki, hogy a törvényt sürgősen meg kell szavazni.

A szabadságjogok maradéktalan érvényesülését védelmező csoportok koalíciója nehéz helyzetbe került. Legfontosabb praktikus érvük a törvény ellen az volt, hogy nincs rá szükség, mivel az Egyesült Államokban nincs terrorizmus. Elvi kifogásaikat az oklahomai merénylet természetesen nem érvénytelenítette. A törvény lehetővé tenné a kormánynak, hogy terrorista cselekedetek tervezésével gyanúsított külföldiek kiutasítási eljárása során titkos forrásokból származó információkra hivatkozzék. A szabadságjogi aktivisták szerint ez ellentmond annak az alkotmányos elvnek, hogy a vádlottnak joga van vádlója szemébe nézni, és az ellene szóló bizonyítékokat megismerni.

A törvény egy másik pontjáról pedig úgy vélik, hogy sérti az egyesülési szabadságot. A törvény elfogadása esetén nem terrorisztikus célra is bűncselekmény lenne egy olyan szervezetnek adakozni, amelyet az elnök terrorista szervezetnek nyilvánított.

A törvény enyhítésére aligha lehet számítani. Ellenkezőleg: a hétvégén mind Clinton elnök, mind Gingrich házelnök a további szigorítás mellett szállt síkra. Egyebek mellett lehetővé akarják tenni, hogy a különböző nyomozóhatóságok ügynökei beépülhessenek a potenciálisan terrorisztikus szervezetekbe. Nem jár nagy kockázattal megjósolni, hogy a szabadságjogi aktivistáknak bajuk lesz a potenciális jelzővel.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon