Skip to main content

„Fegyver, páncél és félelem nélkül”

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Francia választási előzetes


Az 1988 óta kormányon lévő Szocialista Párt (Parti Socialiste – PS) népszerűsége és tagjainak önbizalma már évek óta folyamatosan csökken, vereségüket gyakorlatilag mindenki elkönyvelte: legderűlátóbb nyilatkozatuk se megy túl azon a kesernyés megjegyzésen, hogy egy választás során sose lehet előre inni a medve bőrére.

Szertefoszló szocialista remények

A párt egyik vezéralakja, Michel Rocard (aki 1981-ben visszalépett a köztársaságielnök-jelöltségtől Mitterrand javára, többször töltött be miniszteri posztokat, 3 évig pedig Mitterrand miniszterelnöke volt) február 17-i beszédében élesen bírálta pártja politikáját (ami persze valójában inkább a mitterrand-i politika kritikája volt), majd felszólította a párt aktivistáit, hogy „egy közeli reneszánsz reményében” egyszer s mindenkorra szakítsanak a múlttal. Rocard közvetlenül a választások után megszervezendő „hatalmas és nyitott mozgalmat” javasol, mely egyesítené magában az újjáalakult volt szocialista párt tagjait, a zöldeket, a centristákat, a pártjuk megújhodásáért küzdő kommunistákat (a „rénovateurs”-öket) és az emberi jogokért aktívan küzdő erőket (a militánsokat). E felhívás azonban a szocialista párton belül vegyes fogadtatásra talált: Mitterrand és Fabius (volt miniszterelnök, a párt jelenlegi főtitkára) nagyon is ellenzi. A sajtó Rocard akcióját a „mitterrand-izmus halotti bizonyítványának”, a „szocialista párt”, a „szocializmus temetésének” nevezi, a csatlakozásra felszólítottak pedig, általában gúnyosan, visszautasítják az ajánlatot…

A francia „szocializmus” természetesen távol áll attól, amit Magyarországon szocializmusnak neveznek. Még azt se lehet mondani, hogy megfelel a klasszikus „szociáldemokrata” fogalomnak. A francia jobboldal szájában egyszerűen azt a heterogén politikai rendszert jelenti, melyet a PS, vagy ha úgy tetszik, Mitterrand politikája képvisel. Antoine Waechten, a zöldek vezére továbbmegy: „a francia szocializmus áttért a kapitalizmusba, melynek leghatásosabb kiszolgálója lett”.

Mindenesetre a közvélemény-kutatás szerint a szocialista párt a szavazatok mintegy 20 százalékát szerezheti meg, ami a bonyolult képviselő-választási rendszer mellett mintegy 65 plusz-mínusz 15 parlamenti helyet jelent (a jelenlegi 270-nel szemben).

Hogy áll a többi párt?

A szélsőbal és szélsőjobboldal eredményei nem sokat változtak az utóbbi időben. A kommunista párt (Parti Communiste Français – PCF), melyet Georges Marchais vezet, a súlyos belvillongások ellenére is erős kézzel, a szavazatok 9 százalékára számíthat. Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali pártjának, a Nemzeti Frontnak (Front National – FN) 11 százalékot jósol a közvélemény-kutatás.

A Zöldek (Les Verts) Antoine Waechter vezetésével 1989-ben még az 5 százalékot sem érték el. Most egyesültek Brice Lalond 1991-ben alakult hasonló célkitűzésű pártjával, a Génération Écologie-vel, s az így létrejött egyesült párt, az Entente Écologiste, 15 százalék szavazatot remélhet. A hirtelen megerősödött zöldeknek egyszerre a jobb- és a baloldal is udvarol, de ők nem akarnak férjhez menni.

A hagyományos jobboldal nem kis nehézségek közepette hozta létre a Szövetség Franciaországért (L’Union pour la France – UPF) nevű alakulatot, melynek tagjai:

Jacques Chirac pártja, a „gaullista” Tömörülés a Köztársaságért (Rassembkment pour la République – RPR) és a Valéry Giscard d’Estaing, volt köztársasági elnök által hat kis pártból összekovácsolt Unió a Francia Demokráciáért (Union pour la Démocratie Française – UDF). Az UDF a szavazatok 20 százalékára számíthat (kb. 220 képviselői helyre a jelenlegi 218-cal szemben), az RPR 21,5 százalékra (kb. 227 képviselőre a jelenlegi 224-gyel szemben).

A jobboldal megjósolt győzelme tehát nem saját előretörésének, hanem a szocialista tábor meggyengülésének következménye. A helyzet mondhatni drámai bonyodalma abból adódik, hogy a parlamenti választások ötévenként ismétlődnek, a köztársasági elnök mandátuma viszont hét évre szól. Mitterrand-t (másodszor) 1988 májusában választották meg, így ha a jóslatoknak megfelelően ez év márciusában a jobboldal győz, senki és semmi nem kényszerítheti arra, hogy lemondjon. Márpedig Mitterrand a közelmúltban elszenvedett betegsége ellenére szilárdan eltökélte, hogy a várható jobboldali győzelem esetén sem távozik az elnöki székből. E pillanatban ő a választási küzdelem talán legaktívabb résztvevője, magára vonva az ellenzék gyilkos össztüzét.

A potenciális győztes programja

A két nagy ellenzéki polgári pártból, az RPR-ből és az UDF-ből alakult szövetség február 10-én hozta nyilvánosságra 22 oldalas választási programját, mely már bevezetésében keményen bírálja a szocialista kormányt. „Lendítsük újból mozgásba a gazdaságot, és részesítsük előnyben a munkaalkalmak teremtését; reformáljuk meg a közoktatást; teremtsük újjá az államot, és osszuk meg a felelősséget; biztosítsuk a társadalmi összefogást; folytassuk Európa építését, és adjunk új ambíciót Franciaországnak.” Bár a részletes terv se tartalmaz számokban kifejezett javaslatokat, a szakértők véleménye szerint a potenciális új kormány nem fogja tudni elkerülni az adóterhek növelését.

Miután a szocialisták vereségét, úgy látszik, mindenki elkönyvelte, a választási küzdelmeknek se sava, se borsa. A leendő kormánypárt a Mitterrand-nal való átmeneti együttélés módozatait latolgatja, és mindkét fél keresi az új „modus vivendit”. „Fegyver, páncél és félelem nélkül fogok nekilátni a feladatnak” – mondja Mitterrand; a várható választási győztes pedig keresi azt a politikust, aki mint miniszterelnök mindkét fél számára elfogadható lesz. Az elnöki ambíció fűtötte politikusok azonban már a következő elnöki választásra készülnek, imádkozva, hogy az előbb legyen, mint 1995 májusa…

S mit várhat Magyarország a változástól? A minden valószínűség szerint hatalomra kerülő UPF programja 43 szót szán ránk a közel 13 ezerből: „Elő kell készíteni a holnap Európáját, mely minden európaié. Az ehhez vezető út: az AELE (Association Européenne de Libre Echange – Európai Szabadkereskedelmi Társulás) tagországainak gyors integrálása, valamint a közép- és kelet-európai országok csatlakozási perspektíváinak világos meghatározása, politikai és gazdasági téren egyaránt.” Tehát nem csatlakozás, csak „perspektíva”: talán ez is több a semminél. Igaz, hogy valami hasonlót – csak sokkal szebben – írt már Charles de Gaulle 1965-ben, néhány évvel a Konrad Adenauerrel megkötött francia–német együttműködési szerződés aláírása után: „Ha katedrálisunk elkészül, kapui mások számára is nyitva lesznek. Hátha velük még nagyobbat és még szebbet építünk: az egész Európa egyesülését…”

(Párizs)
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon