Skip to main content

Dzerzsinszkij megadta magát…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Felfüggesztett függetlenség?


Az elmúlt héten egyre-másra érkeztek az optimistábbnál optimistább tudósítások, melyekből arról értesülhettünk, hogy a litván kérdés rendezése kimozdult a holtpontról. A megállapodásokból már-már arra lehetett következtetni: Moszkva megadta magát, hajlandó feloldani a Litvánia elleni gazdasági blokádot, ha – s ez az a feltétel, amely némi óvatosságra int – Litvánia is megadja magát, azaz, legalább a tárgyalások idejére felfüggeszti függetlenségét. A hírek szerint Lettországban elfogadták ezt a feltételt, befagyasztották nemrég elfogadott s gyakorlatilag átfogó törvénykezésekkel még nem is szankcionált függetlenségi nyilatkozatukat.

Litvániában azonban korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Ramuné Sakalauskaité, a Respublika című független vilniusi lap újságírónője, a Beszélő litván tudósítója szerint a Litván Legfelsőbb Tanács hétvégi és hétfői ülésén pattanásig feszült volt a hangulat: a moratórium lehetőségének kérdése erősen megosztotta a litván honatyákat. Többen aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Moszkva a gazdasági enyhítésért cserébe túlságosan nagy politikai árat kér, és semmiféle elfogadható garanciát nem helyeztek kilátásba arra nézve, hogy a tárgyalások végeztével a balti államok újra érvényesíthetik függetlenségi törekvéseiket, s nem kell végleg föladniuk nagy nehezen kivívott hídfőállásaikat. Többen úgy vélik, ezúttal főképp Rizskov szeretne politikai tőkét kovácsolni a litván engedményekből: így akarja helyreállítani a szabályozott piacgazdaság közhírré tételekor megtépázott tekintélyét. Közben a leghevesebb támadások célpontjai továbbra is az SZKP platformján álló litván kommunisták, de a nem moszkovita kommunistának, Brazauskasnak is bőven jut a szemrehányásokból.

A Legfelsőbb Tanács végül is a döntést péntekre napolta, a Görögországban tartózkodó Prunskiene és helyettese nélkül semmiképp sem akarják kimondani a végső szót e nagy horderejű kérdésben.

A megosztottság e zűrzavarában mindenesetre némi derűlátásra ad okot az a tény, hogy a legutóbbi napokban megszűnt a Litvánia és a Baltikum elleni ádáz propagandakampány a szovjet lapokban és a központi televízióban. Sőt, évtizedek óta először fordult elő, hogy a moszkvai tv híradója elfogultság nélkül számolt be a baltikumi eseményekről, egyebek közt a Nagy Terror évfordulójáról, amelyről mindhárom balti köztársaságban országos gyásznapon emlékeztek meg: évtizedek óta először nyíltan, titkolózás, üldöztetés nélkül. Ötven évvel ezelőtt éppen ezekben a napokban indult meg a Baltikum szovjet bekebelezése, pontosan rá egy évre pedig Sztálin kiadta a parancsot a nagy deportálásra, melynek során alig egy hét alatt 60 ezer embert hurcoltak a Baltikumból Szibériába.

A nemzeti gyászünnepről ismét vilniusi tudósítónk beszámolóját idézzük.

Június 14-én déli 12 órára mintegy 80 ezer ember érkezett a vilniusi Katedrális térre, hogy részt vegyen azon az ökumenikus misén, amelyet Vincentas Vsaltkaicus kardinális celebrált a deportáltak emlékére. A mise végeztével Landsbergis elnök felolvasta azt az okmányt, melynek értelmében a vilniusiak újabb katolikus templomot kaphattak vissza. A tömeg ezután emlékmenetre indult, útvonala litván, lengyel és orosz templomok mellett vezetett el, ahol szintén gyászmisét mondtak. A deportálás napjáról Kaunasban, a második legnagyobb litván városban „Az Ifjú Litvánia” nevű szervezet úgy kívánt megemlékezni, hogy ledönti a városban még mindig álló és közfelháborodást kiváltó szovjet emlékműveket, egyebek közt a négy kommunár hatalmas és mozdíthatatlan monstrumát, Kapsukas, a „litván Kun Béla” szobrát, ám végül is csak Dzerzsinszkij szobra adta meg magát…

Óriási tömegeket vonzott az a menet is, amelynek résztvevői a Vilniustól 200 km-re lévő Jurgajte városában lévő zarándokhelyre vittek vállukon egy óriási s ezernyi kis keresztet, hogy e kereszterdővel emlékezzenek és emlékeztessenek a litván történelem tragikus sorsfordulójára. Ezen a napon Vilniusban a Függetlenség terén tartottak nagygyűlést: a Litván Szabadság Ligája, a Zöld Párt és a Szociáldemokrata, valamint a Kereszténydemokrata Párt szervezésében. Az esemény figyelemre méltó mozzanata volt, hogy elküldték képviselőiket a krími tatárok, az azerbajdzsánok, az Oroszországi Demokratikus Szövetség tagjai, akik beszédükben továbbra is szolidaritásukról biztosították a litvánokat. Idézzük az egyik szónok szavait: „Az orosz demokraták bíznak benne, hogy a litván nép, miután a totalitarianizmus sárkányának egyik fejét már levágta, továbbra sem adja meg magát a negyedik szovjet birodalom führerének.”

Az elmúlt napokban kaptuk a hírt arról, hogy Lech Walesa javasolta a Nobel-díj Bizottságnak, hogy az 1990. évi Nobel-békedíjat adományozzák Litvánia, Lettország és Észtország népének.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon