Skip to main content

Emlékhét a Kárpátalján

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Mihail Korszony arra kérte fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget, hogy aktivistáival gyűjtse össze az erről a területről 1944 végén elhurcolt magyar férfiak adatait. Mihail Korszony a KGB funkcionáriusa és a felkérés Beregszászon, a sztálinizmus áldozatainak emlékére rendezett konferencián hangzott el. Jól tudjuk, hogy a történelmi rehabilitációt ígérő és a sztálinizmust rituálisan megbélyegző kampányt a legfelső szovjet vezetés indította el, és nincs mit csodálni azon sem, hogy a lebonyolításában a KGB is közreműködik. A krími tatárok, volgai németek és más nemzetiségek ellen elkövetett népirtó intézkedések elítélése után végre a Kárpátalja magyarságát is rehabilitálják.

A Magyar Nemzet munkatársai a lap november 25-i és december 2-i számában ismertették az 1944-es genocídium részleteit. „1944 novemberében Kárpátaljáról több mint negyvenezer magyar férfit hurcoltak el 18 évestől 50 évesig a Szovjetunió munkatáboraiba. Egyetlen bűnük a magyarságuk volt. Több mint kétharmaduk pusztult el a megpróbáltatások következtében. Ma már tudjuk, a „háromnapos kicsi munkára” behívott kárpátaljai magyar férfiak körében a deportálás nagyobb veszteséget okozott, mint a második világháború harcai. A deportálás gyűjtőtábora a Latorca folyó menti Szolyva városa volt, itt november végéig mintegy százezer embert gyűjtöttek össze, nemcsak kárpátaljai magyar férfiakat, hanem más nemzetiségűeket is – rajtuk kívül több tízezer hadifoglyot, valamint Magyarország keleti részéről, Nyíregyházáról, Csonka-Beregből elkerült férfiakat” – írja kitűnő cikkében (M. N. XI. 25.) a KMKSZ beregszászi szervezetének elnökére hivatkozva Botlik József.

A szolyvai haláltáborról és a határszél magyar falvaiból elhurcolt férfiak sorsáról a Beszélő 25. száma számolt be először. „Kis magyar helytörténet – Egy fejezet a GULAG magyar vonatkozásairól” c. írásom a határ innenső oldaláról nézve mutatta be három község férfilakosságának kálváriáját. A Tisza innenső partjáról: Tiszabecsről, Uszkáról és Milotáról 400-450 férfit hurcoltak el előbb a szolyvai lágerbe, onnan pedig tovább a GULAG munkatáboraiba. A kevés túlélő közül négy férfi visszaemlékezéseit közöltem a Beszélő hasábjain. A témát azóta Sára Sándor: Csonka Bereg c. dokumentumfilmje is feldolgozta, a kelet-magyarországi genocídium ténye talán már kitörölhetetlenül bekerült történelmi emlékezetünkbe.

Mihail Korszony KGB-tiszt felhívását és a Magyar Nemzet túlparti beszámolóit olvasva mégis maradt bennem némi hiányérzet. Kárpátalján már megkezdődött az adatgyűjtés és a rehabilitáció. De vajon elkezdődött-e hasonló munkálkodás a határ innenső oldalán? Ki gyűjti össze a vásárosnaményi és fehérgyarmati járásban a községi irattárakból az elhurcoltak és a GULAG táboraiban elhaltak adatait, és ki fogja a hazatértek és a családtagok rehabilitációját kezdeményezni?

1944 decemberében a szisztematikus népirtás nem ismerte a határokat. A magyarok tervszerű begyűjtése a határ innenső oldalára is átcsapott, és az emlékezők szerint rövid időre szovjet katonai igazgatást is bevetettek egy járásnyi magyar területen. A tisztázás a történészek dolga. De az emlékezés és a kegyelet nem kötődhet szeméremérzetből vagy óvatosságból országhatárokhoz.

Nagyszőlősön és Visken – a túlparton – november 25-én és 26-án kopjafát állítottak az elhurcoltak emlékére és érettük szóltak a harangok a gyászszertartásokon. A határ innenső oldalán, Vásárosnaményban, Uszkán és Milotán még várat magára a végtisztesség és emlékezés napja.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon