Skip to main content

Mit tanultam Bismarcktól?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Válasz a két Fidesz-szakértőnek


Talán két éve is van annak, hogy J. C. Brada csehszlovák születésű, „keményen” neoliberális beállítottságú híres amerikai szovjetgazdaság-kutatóval beszélve, a nálunk szokásos ellenérvekkel bíráltam azt az elképzelést, hogy az állami vállalatok vagyonát valamifajta „kuponok” formájában ki kellene osztani az állampolgárok között. A különben szívélyes professzor kategorikusan, szinte idegenkedve szögezte le: alaptalan dolog azt remélni, hogy a magyar állami vállalatok nyereségéből fizethetők az államadósság kamatai (mert nekik nyereség helyett egyre inkább veszteségük lesz), vagy eladási árukból lényegesen csökkenthető maga az adósság. Továbbá: ő mint liberális bízik az egyén racionális döntésében, kiváltképp a szegény emberében, aki általános szabályként a kapott kupont – ha azért valóban lehet vagyont kapni, azaz, ha van valóságos értéke – nem fogja fillérekért elvesztegetni stb.

Szavai nyomán feltámadt bennem a kétely: vajon a privatizációval kapcsolatos, a „kuponosztogatást” elvető nézeteim nem mélységesen etatisták, antiliberálisak-e. Ez a kétely igen lassan érlelte meg nézeteim megváltozását. Ma úgy látom: a radikális, fordulatszerű gazdasági rendszerváltásnak – amelynek egyébként régen híve vagyok – része kell hogy legyen az állampolgári vagyonjegy, mint egy jelentős, „sokkterápia”-szerű privatizációs hullám nélkülözhetetlen eszköze.

Csúsztatások

Amikor megváltozott nézeteimet Fölsz Attila és Valentinyi Ákos Fidesz-szakértők bírálatával szemben védelmezem, nagyrészt saját korábbi véleményemmel is vitatkozom. Ezt figyelembe véve igen sajnálatosnak tartom írásuk stílusát, amely eltér a liberális ellenzék belső vitáiban megszokottól: „a helyzet kényszerítette ki az SZDSZ-ből az ötletet”, „minél inkább elértéktelenedik a vagyonjegy, annál kisebb az inflációt okozó hatása. Hurrá!”. Stb.

Sajnos a szerzők ellenvetései túlnyomórészt az általunk mondottak, írottak félremagyarázására alapoznak. Szerintük például „az SZDSZ feltételezi, hogy a privatizáció jelenleg »keresletkorlátos« (legalábbis a javaslatban csak a privatizációs keresletről hallunk)”. Ezzel szemben beszédemben az alábbiakat mondtam: „Hozzunk (a beterjesztett kárpótlási törvény helyett) kerettörvényt a privatizáció meggyorsításáról, ezen belül az állampolgári jogú tulajdonjuttatásról és a vagyoni kártalanításról. Ez egy csomagterv előkészítését jelentené, amely alapos, intenzív munkát követelő előkészítéssel a jövő év elején végrehajtásra kerülhetne.” Kerettörvényt, csomagtervet tehát a „privatizáció meggyorsításáról”. Hogy ez miért csupán a keresleti oldal programja, és hogy miért ez, és csak ez kerülné meg az „alapos, intenzív munkát”, azt a szerzők tudják, én nem. Különösen, hogy – mint később olvassuk – „A kínálat elégtelenségével a javaslattevők (ezek mi vagyunk) is számoltak.” De hogy mégse sérüljön az előbbi állítás, amely szerint mi a keresleti oldalra koncentrálunk, a Fidesz-szakértők hozzáteszik: „koncepciójuk szerint az állampolgári vagyonjegyek kibocsátása fogja a kormányt a privatizációs kínálat növelésére kényszeríteni.” Ez persze a lényeget illetően igaz is, de ebből Fölsz és Valentinyi mindjárt időrendet is konstruál: „Magyarán előbb megteremtenék a keresletet, és ezt kell a kínálatnak utolérnie.” Ezután következik az elemi szintű kioktatás a kereslet–kínálat kívánatos arányairól (olyan kollégáktól, akik Tardostól is, tőlem is hallgattak közgazdaságtani előadásokat az akkor még Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen): „Megjelenik 200 milliárdnyi vagyonjegy”, és vele szemben nem áll, illetve „előkészítetlen” a kínálat. Hogy pedig mi történnék, ha nem lenne elég nagy a kínálat, arról a szerzők a bírálat tárgyát képező beszédemből is idézhettek volna: felhívtam a figyelmet arra, hogy a kormány által javasolt kárpótlási jegyek állami vagyonra való átváltásának korlátozásai „oda fognak vezetni, hogy a kárpótlási jegyek névértékük egyharmadán vagy még olcsóbban fognak spekulánsok kezébe kerülni”. Persze elismerem: hatásosabb ugyanezt velem szemben, mintegy az én mondanivalómat megsemmisítő módon, a saját szavaikkal átfogalmazniuk. E téma lezárásául csak annyit: az SZDSZ szakmai tanácskozást szervez a privatizáció gyorsításának kínálati oldali feltételeiről; erre a szerzőket is meghívjuk.

Fideszesen – fineszesen

Ha Fölsz és Valentinyi fentiekhez hasonló félremagyarázásaitól, csúsztatásaitól, érveléseink általuk való kitekeréseitől eltekintünk, egy fontos ellenvetésük marad, amelyre feltétlenül szükséges reagálni: szerintük mi megkerüljük „azt a szomorú tényt”, hogy „jelentős nemzetgazdasági veszteségeket, külső és belső adósságot halmoztunk fel, amit ugyebár senki sem szeretne szétosztani”. A mondanivaló röviden az, hogy mi megkerüljük azt a „tényt”, hogy demagógok vagyunk. Ezzel szemben a valóságos tény az, hogy sohasem tagadtuk gazdaságunk nehéz helyzetét, a lakosságra ebből „szétosztás” nélkül is háramló súlyos terheket. A Fidesz-szakértők azon burkolt mondanivalóját azonban, amely szerint az állampolgároknak nem adható oda ingyen is az állami tulajdon egy része, nem osztjuk. A pénzért való eladás korlátai nyilvánvalóak; az állami tulajdonban tartás hátrányai nem kevésbé. Választásunk végül is nem más, mint az, amit a liberalizmus megkövetel: magántulajdon, kiterjedten, gyorsan! Vagyon privatizálásáról, nem pedig a fogyasztás növeléséről van szó (aki mégis az utóbbira akarja vagyonjegyét átváltani, annak ilyen irányú lehetőségét – nem megszüntetni, de – korlátozni kell; ez pénzügytechnikai probléma). Ha a sokkszerű fordulat elérése érdekében, a közgazdasági szempontok újragondolásával megváltoztatjuk korábbi nézeteinket, akkor könnyű azoknak, akik nem tartanak velünk, visszaidézni mindazt, amit korábban írtunk. Ezt teszik a szerzők nagy örömmel. (Mellesleg: finom csúsztatással megfeledkeznek arról, hogy amit korábban elvetettünk – a teljes állami vállalati tulajdon állampolgárok közötti kiosztása –, nem ugyanaz, mint amit – kb. 10 százalék kiosztását – most javaslunk) A nekik adható bismarcki válasz – amely szerint csak az ökör következetes – csak akkor lenne cinikus, ha az álláspontunkat közgazdasági megfontolások nélkül változtattuk volna meg.

És végül…

Rólunk, politikusokká vált közgadászokról ez talán még feltételezhető lenne. De vajon Brodáról, a Nobel-díjas Friedmanról, Václav Klausról vagy az új lengyel privatizációs miniszterről, Janusz Levandowskiról is, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak? Engedjük meg: talán igen. De vajon – mint a szerzők sugallják – nyilvánvaló-e ez? Az SZDSZ–Fidesz-vetélkedő jegyében, a közgazdasági érvek és ellenérvek alapos végigvitatása nélkül ne döntsük el ezt a kérdést!


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon