Skip to main content

Lánc és bunkósbot

Vissza a főcikkhez →


Olvassuk a sajtóhíreket. Marosvásárhelyen cigány családapákat ítélnek el, mert románokat vertek meg.

A perben csak cigányok a vádlottak. A hatóságok a gyorsított eljárások elindításánál nyilván nem kívánják felkavarni a kedélyeket. Sem a románokét, sem a magyarokét.

Talán úgy látják, hogy a cigányok elítélése mindkét fél számára elfogadható. „Talán úgy számítanak, hogy a bunkósbotos politika szégyenét a cigányok nyakába lehet varrni, őket lehet bűnbakká tenni. Amúgy is rossz a hírük, róluk minden elhihető, és talán így elmaradhat az igazi felelősök számonkérése, talán ezt a nemzetközi közvélemény is elfogadja. Így nem kell választani a támadó és megtámadott között a diplomáciai érdekek patikamérlegén.

Aki gyenge, erősnek akar látszani: ez régi szabály. Erősnek tűnhet, ha talál egy magánál is gyengébbet és azt üti, s ha ez a leggyengébb nem túl népszerű, kevesen állnak ki érte. A gátlástalan nyilvános erőszak megfélemlíti az embereket. Főleg, ha védtelenekkel szemben gyakorolják a jog, a hivatalos hatalom álarcába bújva.

Erre a félelemre van szüksége talán a román kormányzatnak, hogy elhitesse az emberekkel: irányítani tudja az eseményeket, képes a „rend” fenntartására. A marosvásárhelyi rendbontásért tényleg a cigányok lennének a felelősök?

A veszély erősíti az önfenntartás ösztönét. A kétségbeesés agresszióhoz vezet. A többségi agressziót kiváltó okok között talán az első a tömegkommunikáció keltette veszélypszichózis. Hogy a kisebbségi jogok a többség jogait sértik. Pedig szó sincs a románság jogainak sérelméről, legfeljebb a korábbi diktatúra júdáspénzeként egyeseknek nyújtott előjogokról. Nem itt kellene hát keresni a felelősöket?

A román miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a magyarok ünnepségei sérthették a románság nemzeti érzékenységét, hiszen nemrégiben még a legtöbb erdélyi román magyar földesurak jobbágya volt.

A cigánysággal kapcsolatban nem kellene figyelniük az érzékenységre? Hiszen a román fejedelemségekben alig 130 éve szűnt meg a szabad erőszak, a cigányok rabszolgaságának intézménye. 1848-ban a magyarok legjobbjai a jobbágyrendszer felszámolásáért is küzdöttek. Ugyanúgy, ahogy a román nép legjobbjai – Kogelniceanu és társai harcolták ki a rabszolgaság eltörlését.

A mostani román hatalom eljárása Marosvásárhelyen a cigányokkal szemben egy családi emléket ébreszt fel bennem.

1956-ban, a forradalom idején apósom „bányászkatona” volt. Miután a laktanyából szélnek eresztették őket, napokig gyalogolt több száz kilométert, hogy hazaérjen szülőfalujába a családjához. Közben a forradalom elbukott. Pár hét elteltével, mikor a falusi kocsmában békésen üldögéltek az emberek, gépkocsikon géppisztollyal „pufajkások” érkeztek a faluba. Egyenesen a kocsmába mentek, az emberekre fegyvert fogva.

Apósom volt ott az egyetlen cigány. „Kiszúrták.” Felszólították, hogy azonnal takarodjon onnan. Balszerencséjére meg merte kérdezni, hogy miért. Azonnal csattant a fején a géppisztoly. Hetekig beteg volt, a füléből is leszakadt egy darab. A heg – talán emlékeztetőül – a család fiúgyermekeinél öröklődik. A pufajkások hazamentek, a faluban a rémület sokáig megmaradt. A „látogatók” talán jelentést is írtak, hogy X faluban „leverték az ellenforradalmat”.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon